Odlazak ljubimca "grobara": Ko je ispalio dva metka - Beša ili Vuk? (FOTO)

12.12.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Ni 23 godine posle zločina ne znamo ko je ubio Harisa Brkića

Odlazak ljubimca "grobara": Ko je ispalio dva metka - Beša ili Vuk? (FOTO)
PARTIZAN_002 - Copyright MN Press

Ljubimac "grobara" tragično je izgubio život u 26. godini. Nepoznati napadač je 12. decembra 2000. godine, ispred hale "Pionir", ispalio dva metka u Brkića. Tri dana kasnije, reprezentativac Jugoslavije je preminuo. 

Taj dan nije slutio na tragediju. Njegova majka Radmila se seća da je Haris tog dana spavao, a oko pet sati je otišao na trening. 

MN Press
 

- Sa Mićom Berićem je otišao na trening. Mića mi je rekao da se Haris nije osećao dobro, ali da je počeo da trenira, a ujutru je trebalo da idu na put. Zato je Vlada fizioterapeut rešio da ga malo izmasira. I to je sve što ja znam... - objasnila je majka.

Hici pored "golfa 3"

Tadašnji trener Partizana Darko Ruso dozvolio mu je da ode kući. O tome je posle zločina posvedočio i Harisov bliski prijatelj i saigrač Mića Berić.

Nekoliko trenutaka kasnije, oko 21.30, kada je Brkić krenuo ka svom crnom "golfu 3" (BG 143-522), začuli su se pucnji na parkingu ispred službenog ulaza hale. Prvi metak je završio u Brkićevoj jagodičnoj kosti, a drugi ispod oka. Najverovatnije je ubica pucao iz revolvera, jer čaure nisu ostale.

Napadač je potom neprimećen pobegao, a prolaznik je zatekao nepomično Brkićevo telo. Pozvao je policajce koji su se nalazili u Hali "Pionir". Brkić je prebačen u Urgentni centar, potom je operisan, ali je preminuo tri dana kasnije.

Mediji su tada spekulisali da je Brkić nastradao zbog zelenaških dugova, preljube, svađe sa navijačima... Nije poznato da li su inspektori sumnjali na nekoga, ali činjenica je da niko nikada nije bio uhapšen zbog ovog zločina. Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović čak je raspisao nagradu od 300.000 nemačkih maraka za informaciju koja bi dovela do hapšenja ubica.

Inspiracija za film "Rane"

Deceniju kasnije pojavio se svedok Bojan T., inače lični kurir vođa "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Ispričao je da mu je Spasojević rekao da su Brkića ubili Čeda Č. i Mirko Bešević Beša. Košarkaš ih je zatekao dok su mu obijali kola i pojurio ih je, ali su oni zapucali.

Mirko je kasnije, jula 2001, ubijen u obračunu sa policijom, a Čeda se 2006. godine ubio u svojoj kući na Karaburmi kad su je policajci opkolili. Upravo Beša i njegov drugar Marko Pejković Kameni bili su inspiracija za likove Švabe i Pinkija u filmu "Rane".

Printcreen/Youtube/ Rudar 7
Mirko Bešević Beša

Al posle više od 20 godina, bivši načelnik Odseka za krvne delikte beogradske policije Žarko Popović govorio je o ubistvu poznatog košarkaša. Rekao je da je tadašnje Treće odeljenje beogradske policije došlo do pouzdanih operativnih podataka, pre svega od kolega iz RS, a kasnije i od drugih izvora iz Beograda, da je košarkaša ubio Vuk Bošković iz Crne Gore.

- Haris Brkić je, prema našim operativnim saznanjima, davao velike pare pod kamatu. Da bi se čovek koji je uzeo velike pare od Harisa pod kamatu oslobodio duga, najbolje je bilo da mu skine glavu - rekao je Popović.

A majka još čeka istinu...

MN Press
Majka Radmila Brkić

- Naslušala sam se svakakvih priča. Prosto mi je neverovatno da su mi sina ubili lopovi koji su mu obijali auto?! Kako bi neko mogao da upropasti živote celoj jednoj porodici zbog običnih kola?! Ponoviću po ko zna koji put, ako je ubica mog sina slučajno živ, neka mi se javi, ne mora ni da se predstavi, samo neka mi kaže zašto je pucao u Harisa. Zašto mi je ubio čedo? Neću ga teretiti - navela je majka Radmila.

Bosna, Borac, Partizan

Brkić je počeo da se bavi košarkom kada je imao 10 godina i njegov prvi klub je bila sarajevska Bosna. Nakon pozajmice čačanskom Borcu, od sezone 1993/1994. nastupao je za prvi tim Partizana, sa kojim je osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna Kupa. U sezoni 1997/1998. sa crno-belima je igrao na završnom turniru Evrolige u Barseloni.

MN Press
 

Sa mladom reprezentacijom SR Jugoslavije Brkić je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine, a bio je i povremeni član seniorskog državnog tima. U sezoni 1999/2000. igrao je u podgoričkoj Budućnosti, sa kojom je osvojio još jednu titulu prvaka Jugoslavije. Krajem 2000. ponovo se vratio u Partizan, za koji je igrao tri meseca pre nego što je ubijen.

U znak sećanja na Harisa Brkića, klubovi za koje je nastupao - Bosna, Borac, Budućnost i Partizan - svakog leta organizuju memorijalni turnir.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike