Nedović u turbo modu! Zvezda klizila u provaliju, pa razbila Efes!

01.12.2023

21:59

0

Autor: A. Š.

Izabranici Janisa Sferopulosa u Areni popravili utisak posle poraza od milanske Olimpije

Nedović u turbo modu! Zvezda klizila u provaliju, pa razbila Efes!
Nemanja Nedović na meču sa Anadolu Efesom - Copyright MN Press

Košarkaši Crvene zvezde imali su i iskoristili sjajnu priliku da prekinu mini seriju od dva uzastopna evroligaška poraza. Posebno bolan bio je prošlonedeljni od milanske Olimpije u Areni, gde su crveno-beli večeras uspeli da poprave utisak i savladaju povredama desetkovani Anadolu Efes 97:83.

Dočekali su Zvezdini navijači, ali pre svih Janis Sferopulos, povratak u tim kapitena Branka Lazića. Takođe, i rolu Nemanje Nedovića kakvu su mnogi čekali od trenutka kada se prošle sezone vratio u klub sa Malog Kalemegdana.

Ko god je večeras očekivao lakši posao za Zvezdu, od starta meča je mogao da se uveri da tako neće biti. Iako značajno oslabljeni, pre svega na visokim pozicijama, košarkaši turskog tima predvođeni Šejnom Larkinom i Vilom Klajburnom zadavali su mnogo glavobolje svima u beogradskoj Areni.

Još kada im se u drugoj polovini druge četvrtine pridružio novajlija Daum sa dve trojke, delovalo je da crveno-beli u završnici prvog poluvremena klize ka provaliji posle vođstva istanbulskog kluba 49:40. Trojku nade u tim momentima, u poslednjim sekundama prvog poluvremena, za Zvezdu je ubacio Teodosić, a onda se u drugom poluvremenu pojavio Nedović.

Najpre, svoj mini šou u Areni imala je i sudijska trojka. U razmaku od samo nekoliko napada po tehničku grešku dobili su Mitrović i Nedović, posle čega se atmosfera na tribinama iz skoro pa pozorišne pretvorila u paklenu. Impuls sa tribina ubacio je nekadašnjeg beka Golden Stejta u turbo mod u kojem je skoro pet minuta rešetao koš rivala iz svih pozicija.

Za pet i po minuta u trećoj deonici Zvezda je Efesu ubacila 25 poena od kojih je 12 došlo iz ruku srpskog reprezentativca. Za tili čas, minus od šest poena sa kraja druge deonice, pretvorilo se u plus sedam sredinom treće deonice, posle čega crveno-beli do kraja meča nisu ispustili stečenu prednost.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Teodosić 9 (4as), Davidovac 2, Mitrović 19 (7sk), Lazić, Simonović, Nejpir 7 (2/4 za dva, 1/4 za tri), Tobi 5, Bolomboj 13, Nedović 23 (4/7 za tri), Giedraitis 2, Jago 15 (4sk, 5as).

ANADOLU EFES: Larkin 21, Buboa 13, Altuntas, Gazi, Klajburn 17, Tompson 9, Jildizli, Holac, Osmani, Daum 10, Jilmaz 6, Džons 7.

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Polovičnim učinkom Mitrovića sa linije penala Zvezda stiže do plus 12. Bubua ubacuje trojku iz ekstranapada na drugoj strani - 89:80, 39. minut. Nedović ubacuje dva penala, a posle promašene trojke Bubue tačku na meč sa dva ubačena bacanja stavlja Jago - 93:80. KRAJ! Zvezda je pobedila Anadolu Efes - 97:83!

38. MINUT - Još jednom crveno-beli nisu iskoristili napad za dvocifrenu prednost. Posle izgubljene lopte Nedovića, Larkin ubacuje flouter - 84:78, 37. minut. Sferopulos odmah traži tajm aut, posle kojeg Bolomboj poentira sa poludistance. Konačno Zvezda stiže do dvocifrenog plusa, posle zakucavanja Bolomboja beogradski tim vodi 88:77 pred završna dva minuta četvrte deonice.

36. MINUT - Imala je Zvezda još jedan napad na plus osam, Giedraitis promašuje otvorenu trojku. To je na drugoj strani kaznio trojkom iz ekstranapada Bubua - 80:75. Poenima uz faul, ali i promašenim dodatnim bacanjem, odgovara Mitrović za vođstvo crveno-belih 82:75 na polovini četvrte deonice. Posle promašene trojke Larkina, Lazarević postiže poene, ali gazi liniju za tri poena - 84:75. Bubua promašuje otvorenu trojku iz desnog ćoška.

MN Press
 

34. MINUT - Ide Zvezda na, za nju dosad najvećih, plus osam posle novog zakucavanja Tobija - 78:70. Sve vri u Areni, Džan traži minut odmora u 33. minutu. Larkin prekida seriju Zvezde 6:0 poenima sa linije penala. 78:72. Teodosić poentira iz ofanzivnog skoka, posle čega Klajburn promašuje trojku - 80:72. Imala je Zvezda napad na plus osam, ali su Mitrović, pa Giedraitis, bili neprecizni na obruču. Na isteku 34. minuta crveno-beli vode 80:72.

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je izgubljenom loptom gostiju i poenima Nejpira u kontri - 74:70. Imala je Zvezda ekstranapad na plus četiri, ali ga Nejpir nije iskoristio. Srećom po crveno-bele Larkin promašuje otvorenu trojku, a na drugoj strani Tobi zakucava promašaj Lazića van linije 6.75 - 76:70.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Teodosić je polovičan sa linije penala na minut i 36 sekundi pre kraja treće deonice - 72:68. Džons postiže još jedne lake poene - 72:70. Na kraju treće četvrtine Zvezda vodi 72:70.

MN Press
 

28. MINUT - Imao je Efes napad na minus pet, ali je Tompson promašio polaganje. Na drugoj strani Nedović postiže nove poene posle prodora - 70:63, 27. minut. Gosti gube loptu, ali Nedović promašuje otvorenu trojku. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Zvezde 71:68 posle trojke Jilmaza.

26. MINUT - Na nove poene Džonsa, sa dva ubačena penala odgovara Bolomboj - 61:60. Klajburn baca loptu u aut, a Nedović sa 2+1 vraća Zvezdu u vođstvo na polovini treće deonice - 63:61. Zvezda je u seriji 10:0 i posle dva ubačena bacanja Jaga i trojke Nedovića vodi 68:61. Za pet i po minuta u trećoj deonici crveno-beli su ubacili 25 poena od kojih je 12 postigao Nedović. Posle tajm auta Džana Klajburn lakim poenima prekida seriju Zvezde - 68:63.

24. MINUT - Bolomboj dolazi do lakih poena, a potom i Nedović dobija tehničku zbog prigovora, smatrajući je da bio faul nad Zvezdinim centrom. Larkin je ubacio još jedan penal - 55:52. Klajburn ubacuje sa poludistance - 57:52. Nedović ubacuje izuzetno važnu trojku za Zvezdu. Džon zakucava na drugoj strani, a potom Nedović ubacuje još jednu trojku - 59:58.

MN Press
 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je poenima Larkina sa jedne i Mitrovića sa druge strane - 51:45. Jago ubacuje trojku, a potom asisitra Mitroviću za prilazak crveno-belih na samo poen zaostatka - 51:50. Mitrović je potom dodirnuo sudiju i dobio tehničku grešku, to mu je treća lična greška. Larkin ubacuje slobodno bacanje, a potom se izborio za još dva penala posle faula Lazića. Ubacio je iskusni plejmejker još dva penala - 54:50.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Nedović postiže važne poene za Zvezdu na isteku napada posle tajm auta Sferopulosa - 44:40. Daum još jednom dolazi do lakih poena iz eksrta poseda gostiju - 46:40, 19. minut. Mitrović pravi faul u napadu posle čega Bubua ubacuje trojku za najveće vođstvo Efesa dosad - 49:40. Posle promašaja Bolomboja za dva, gosti gube loptu pogrešnim dodavanjem Klajburna. Na kraju prvog poluvremena Anadolu Efes vodi 49:43 posle trojke Teodosića.

MN Press
 

18. MINUT - Posle dva ubačena penala Larkina, Mitrović odgovara na drugoj strani. Zvezda u 17. minutu vodi 38:37. Daum ubacuje svoju drugu trojku večeras, a potom Nejpir greši u dodavanju i baca loptu u aut, što Turci kažnjavaju poenima Dauma iz ekstra napada - 42:38. Giedraitis promašuje trojku, a potom faulira Klajburna za dva penala. Iskusni as turskog tima ubacio je oba penala za najveće vođstvo jedne ekipe dosad - 44:38.

16. MINUT - Bolomboj je polovičan sa linije penala, ali njegov promašaj ispravlja Mitrović i vraća Zvezdu u prednost - 30:29. Daum na drugoj strani odgovara trojkom, posle koje crveno-beli prave 4:0 i poenima Nejpira u kontri dolaze do plus dva - 34:32. Posle tajm auta gostiju Larkin ubacuje trojku, a minimalnu prednost na isteku 16. minuta Zvezdi čuva Luka Mitrović novim poenima iz ofanzivnog skoka - 36:35.

14. MINUT - Džons je polovičan sa linije penala - 27:24. Dva napada crveno-beli nisu realizovali na plus tri, i odmah su kažnjeni. Tompson sa 2+1 poravana rezultat, a potom poenima u kontri Klajburn vraća turski tim u vođstvo - 29:27. Sferopulos traži minut odmora posle još jedne izgubljene lopte njegovih košarkaša.  

12. MINUT - Posle izgubljene lopte Tobija Klajburn poentira sa poludistance i vraća Efesu prednost, ali samo privremeno pošto trojku na drugoj strani ubacuje Teodosić - 25:23. Lakim poenima Davidovca Zvezda ide na plus četiri na isteku 12. minuta - 27:23. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Jago ubacuje važnu trojku za crveno-bele, a potom u kontri poentira Mitrović i vraća plus na stranu Zvezde - 19:18. Beogradski tim je u seriji 8:0 i posle trojke Nejpira vodi 22:18. Larkin trojkom prekida nalet Zvezde - 22:21. U završnici uvodne deonice velikim aplauzom pozdravljen je ulazak u igru Branka Lazića. Na kraju prve četvrtine 22:21.

8. MINUT - Igra se izuzetno brzo na početku meča i bez prekida. Koliko najbolje pokazuje to što je prvi tv tajm aut na meču sviran tek na isteku 6. minuta igre, a po pravilu se meč prekida za prvu pauzu ukoliko ne bude trenerskog tajm auta u prvih pet minuta meča. Gosti su prokockali napad na plus dva, što na drugoj strani poenima u kontri kažnjava Giedraitis - 14:14. Tompson poentira uz faul na drugoj strani, ali promašuje dodatno bacanje - 16:14. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom gostiju 18:14 posle poena Klajburna sa poludistance. 

6. MINUT - Razigrali su se gosti sredinom druge deonice. Posle zakucavanja Mitrovića sa 12:9, Klajburn vezuje pet poena i vraća gostima plus dva - 14:12.

MN Press
 

4. MINUT - Crveno-beli su na plus četiri u 3. minutu posle trojke Jaga - 8:4. Prvu trojku za goste ubacuje odmah potom Larkin. Na lake poene Bolomboja, poenima iz prodora odgovara Bolomboj - 10:9. 

2. MINUT - Sigurno je Efes otvorio meč sa četiri laka poena, ali Zvezda posle dva minuta košarke vodi 5:4 posle trojke Nedovića na isteku napada.

 

 

- U tim Zvezde vratio se kapiten Branko Lazić. Sferopulos ni večeras neće moći da računa na Adama Hangu, a pored njega u sastavu nema Ognjena Kuzmića i Dalibora Ilića.

- Zanimljivo, Anadolu Efes je meč sa Zvezdom najavio uz kadrove nedavnog meča sa Partizanom u Istanbulu.

- Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde nedavno je primljen u bolnicu zbog ozbiljnog problema.

- Anadolu Efes se nalazi u velikim kadrovskim problemima, a jedan deo pokušali su da reše dovođenjem novog igrača.

- Trener crveno-belih Janis Sferopulos najavio je da bi večeras u sastavu mogao da se nađe i kapiten Branko Lazić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike