Izraelci zahvalni Beogradu i Srbima zbog sportske pomoći: "Partizan se prvi javio i pokazao se najozbiljnijim"

29.11.2023

16:12

0

Autor: P.K.

Tri kluba su našla privremeni dom u Beogradu

Izraelci zahvalni Beogradu i Srbima zbog sportske pomoći: "Partizan se prvi javio i pokazao se najozbiljnijim"
Igrači Makabija u majicama zahvalnosti - Copyright Twitter/MaccabiTLVBC

Rat Izraela i Palestine bukti i u toku je, a izraelski klubovi još od terorističkog napada 7. oktobra ne mogu da igraju u svojoj zemlji. Neki od tih klubova našli su utočište u Beogradu, što je izazvalo zahvalnost tamošnjih medija i javnosti.

List Hajom posebno se bavio gostoprimstvom Srbije i Beograda, ocenivši da je tako pokazano prijateljsko lice kada je bilo najpotrebnije. Navodi se da je predsednik Partizana Ostoja Mijailović prvi hrabro ponudio Makabiju, velikom rivalu iz Evrolige, podršku i pomoć u Beogradu.

- Dan nakon početka rata na jugu, predsednik Partizana iz Beograda, Ostoja Mijailović, saopštio je da će njegov tim biti spreman da ugosti Makabi Tel Aviv i da pomogne izraelskim timovima u svemu što bude potrebno tokom složenog perioda. Bio je prvi koji je to učinio, i u retrospektivi najozbiljniji od svih. Između Srbije i Izraela postoje snažne prijateljske veze. Osećanja podrške prema Izraelcima su posebno karakteristična među srpskim građanima koji se identifikuju sa situacijom u Izraelu, sa životom pod stalnim ratom, terorom i međunarodnim izopštavanjem - sećanje na teške dane ratova u regionu, posebno protiv Kosova – piše specijalni izveštač Hajoma iz Beograda Jakov Meir.

MN Press
 

On je ispričao i svoju interakciju sa taksistom koji ga je vozio i koji mu je govorio o vezama dva naroda i svemu šta su u Beogradu gradile izraelske kompanije.

- Dok bi na mnogim mestima radije izbegli "problem" ugostiti Izraelce u takvom napetom periodu, u Beogradu su ne samo bili spremni da ugoste Izraelce, već su i obezbedili odgovarajuće garancije. Grad Beograd i Vlada Srbije su direktno uključeni u preuzimanje odgovornosti za operaciju ugostiteljstva. Iako su znali da je to složen zadatak za lokalne bezbednosne snage, vlasti su odlučile da su spremne za zadatak. Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji i Crnoj Gori, mnogo se trudio u posredovanju između timova i vlasti – piše on, pa nastavlja:

- Za razliku od talasa antisemitizma koji vlada u svetu, u Beogradu se u poslednjim godinama jedva dogodili takvi incidenti. Naprotiv, gradski zvaničnici se trude da istaknu svoju naklonost prema Izraelu i jevrejskom narodu i više puta su jasno stavili do znanja da će svako kriminalno ponašanje biti strogo kažnjeno. Pre tri godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je žuti bedž na svoju kuću i rekao: "Stojimo uz vas u borbi protiv antisemitizma".

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs
 

List navodi i da je Beograd grad sporta i da nema nedostatka objekata i terena, što sve omogućava da u njemu igraju Makabi i Hapoel iz Tel Aviva i da Hapoel Jerusalim treninra.

- Za ove tri ekipe, koje ponekad treniraju više puta dnevno, nema nedostatka u objektima. Takođe, između Makabi Tel Aviva i Partizana iz Beograda postoji dobar odnos, a srpski trener Hapoel Jerusalema Aleksandar Džikić (nekada u Partizanu) mnogo je doprineo gostoprimstvu u gradu i i dalje doprinosi svim potrebnim logističkim aspektima. Tri tima, veliki rivali u normalnim vremenima, sarađuju i zajedno koriste usluge i opremu lokalaca. Izvori mi govore da nisu nastali značajni sporovi koji bi se inače mogli očekivati zbog korišćenja istih objekata, naprotiv - završava list.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike