Bjelici su vrata Zvezde uvek otvorena, Topić se možda vrati na zimu: Čović otkrio i šta se desilo sa Ivanovićem

24.11.2023

21:44

0

Autor: P.K.

Hoće li Zvezda dovoditi pojačanja, da li će se Petrušev vratiti - odgovori na sva ta pitanja

Bjelici su vrata Zvezde uvek otvorena, Topić se možda vrati na zimu: Čović otkrio i šta se desilo sa Ivanovićem
Nebojša Čović - Copyright Printscreen/Youtube/Miljanov korner

Crvena zvezda je sezonu počela sa velikim ambicijama i očekivanjima, ali su se desile mnoge stvari. Promenjen je trener, u Evroligi nije krenulo kako treba, pa se sada tim polako vraća na planirane staze.

Brojna su pitanja, koja do sada nisu imala odgovor: Šta je s Nemanjom Bjelicom? Hoće li se na zimu vraćati Nikola Topić? Zašto je došlo do smene trenera? Na ta pitanja, i brojna druga, odgovorio je predsednik kluba Nebojša Čović u emsiji "Miljanov korner" Miljana Milićevića.

Prva od nedoumica bila je Bjelica. Došao je tokom priprema, a onda samo otišao pre nego što je počela sezona. Mnogo se spekulisalo, ali tek sada dobijamo neki odgovor:

- On je zvanično pod ugovorom sa Fenerbahčeom, klub ima određene obaveze prema njemu. Bjelica je došao, potpisao sa nama ugovor. Taj ugovor je obostranim dogovorom raskinut. Zvezda nije platila Bjelicu ništa, niti nam je on bilo šta tražio. On može da se vrati u Zvezdu kad god bi mu se pojavila želja da igra ponovo. Sve drugo što bih mogao da kažem, išlo bi na njegovu štetu. Ne u odnosu sa Zvezdom, nego treba da shvatite da Fenerbahče ima određene obaveze prema njemu i treba da ih izvrši.

MN Press
 

A zašto Zvezda nije objavila šta se desilo?

- Mi nismo dužni bilo kome šta da govorimo. Nismo ništa objavili, onda dođete pa nas pitate. Ako me pitate zašto je Bjelica stao, neki put dođete u situaciju, ako radite određeni posao, da vam se taj posao više ne radi. To je, najblaže rečeno. Poštujem njegovu odluku. Mi smo jako dobri, imamo jako dobre odnose i novi trener je već obavio razgovore sa njim i videćemo na čemu će sve to biti. Mi kao klub moramo da vodimo računa o svojim igračima, pogotovo o onima poput Bjelice, koji su ostavili ogroman trag. Ponašamo se konkretno prema svima, nikoga ne prozivamo, ne ponašamo se "gospodski" kao gospodin Mesina, mada ima takvih i u našoj košarci koji su u izjavama velika gospoda, a onda kada malo razgrnete stoje njihove ideje, što je ružno, to se valjda zove licemerje.

Odlazak Duška Ivanovića

Duško Ivanović? Naprasno i neočekivano je otišao. Čović je ispričao šta se sve dešavalo i u kakvim su sada odnosima.

- Duško je jedan od najboljih trenera koji su radili u Crvenoj zvezdi. Ne samo kao trener, već i čovek svojim ponašanjem. Želim mu uspeha u Baskoniji, ponavljaju se sada neke stvari koje su se desile kod nas kada je on došao, kada smo u Evroligi imali 6-0 skor. Čovek jako dobro poznaje košarku, ali kao predsednik kluba nisam tu samo da bih donosio lepe i slatke odluke, mora ponekad i da se preseče.

Odmah je nastavio:

- O njegovom odlasku se mnogo spekulisalo u javnosti. Nema apsolutno nikakve veze sa Bjelicom, Teodosićem ili bilo kojim drugim igračem, niti mu je bilo koji igrač nametnut. Jedini igrač na kojem sam insistirao ja jeste bio Sofoklis Skorcanitis. U našim životima imate modele duboke države, ali plitke pameti, jako zanimljivo. Platili smo tu grešku. Radonjić nije bio za njega, mi smo hteli da on dođe. Sećate se i kako je dočekan... U Ivanovićevom slučaju došlo je do zasićenja, ali ne sa nama, ne sa mnom, jer bih sa Duškom mogao da radim 100 godina. Koliko poznaje košarku, koliko je obrazovan, a imamo sada sve više trenera koji nisu naročito obrazovani. Jednostavno, videlo se da stvari ne funkcionišu najbolje, da ne prija njemu, ekipi, igračima... Da smo ušli u dodatni rizik ne znam kako bi bilo. Povučen je taj potez, koji je više bio posledica rezultata i nekih naših ponavljanja. Ponavljalo se nešto što se događalo i prošle godine, konkretno protiv Žalgirisa, iste su se stvari dešavale u ovoj i prošlosezonskoj utakmici, način kako su izgubljena oba meča... Preduzeli smo tu meru, sada verujem da se ekipa promenila nabolje.

Brzo je imenovan Janis Sferopulos.

- Jako obrazovan, kompetentan čovek, jako dobar... Pravi drugačiju empatiju u ekipi sa igračima. Mi imamo nešto iskusniju ekipu, nego u prethodnim sezonama. U ovoj sezoni Zvezda ima najbolji sastav, to je zasluga trenera Duška Ivanovića, koji je skautovao i birao igrače. On je iz kluba otišao kao gospodin, uvek ćemo imati takav odnos, veliki trag je ostavio u Zvezdi.

Nikola Topić i eventualni povratak

Nikola Topić apsolutno briljira na pozajmici u Megi. Navijači ga već na zimu priželjkuju u Zvezdi, ali neki strahuju da bi mogao u NBA na kraju sezone.

- Mi znamo šta imamo i kakvu zvezdu brusimo. On je od 15. godine kod nas, nije on sad proigrao. Nemam ništa protiv Mege, dali smo mu da igra tamo određeno vreme, ali ne može svaki put neko drugi da se kiti tuđim perjem. Treba voditi računa sa transferima. Evo, šta je Filip Petrušev dobio? Rekao sam mu da ne žuri, da ostane još jednu sezonu da sazri i onda ode u NBA. Razumem sve, pare, košarku, NBA kao NBA... Ali, mora da se paziš jer ako prebrzo voziš, opasne su krivine, a i klizav je teren. Kod Nikole Jovića je nešto drugačija situacija, videćemo šta će biti sa Micićem. Voleo bih da je ostao malo još sa nama, ali biće prilike da još od Miloša nauči određene stvari. Topić je sam tražio da ode u Megu. On je Zvezdin igrač, potpisan na četiri godine, pratimo redovno kako igra i jako smo zadovoljni, kao i koliku minutažu ima. To i jeste dogovor, da tamo ima veliku minutaža. On je zreo igrač, mogao bi sad već da igra Evroligu.

MN Press
 

A da li će doći na zimu?

- Videćemo. Ne treba da ugrozimo ni njega, ni rezultate Mege, ali pre svega treba da mislimo o našim interesima. Nama je Hanga u povredi. Hanga je bio na pregledima ovde, kao i u Budimpešti kod svojih dugogodišnjih lekara. Mislim da ćemo ga za dve-tri nedelje imati na terenu. Ali, mora pažljivo da se radi, moraju da se saniraju njegove povrede. Nešto će se sanirati ovde, nešto u Budimpešti i Zagrebu.

Da li mislite da bi Topić mogao da ode odmah u NBA, da se ne vrati u Zvezdu?

- Mogao bi da proba, ali mislim da bi to bila užasna greška. On je Zvezdin igrač i nikom nećemo stajati na putu sreće, ali zaštitićemo i klupske interese, kao i igračeve. Bićemo i u tome uvek iskreni. Možda pogrešimo i priznaćemo grešku. Prvi koji je gurao svoje igrače u NBA je FMP. Preko 50 reprezentativaca smo napravili, u mladim reprezentacijama smo po pola ekipa imali iz tog, ozloglašenog FMP. To je bio akumulator onoga što je kasnije došlo u prvim timovima. I u ovoj reprezentaciji, mada je ne bojim po klubovima, je bilo osam-devet igrača koji su prošli delimično sistem FMP i Crvene zvezde. To je nama ponos, jer znači da smo dobro radili neke stvari. A i Svetislav Pešić je selektor, a bio je kod nas.

Napad na Evroligu i "fajnal for"

Crvena zvezda posle osam kola Evrolige ima skor 3/5, a uprkos tome Čović ostaje veran ambicijama koje je izneo pre ulaska u sezonu, odnosno o "napadu" na Evroligu i plasmanu na "fajnal for".

- Ostajem pri tome, jer smatram da imamo i da je tako koncipiran tim. Uvek morate da imate dozu rezerve, jer ne možete sve da predvidite. Kao što znate, povrede ne mogu da se predvide koje nas prate. Zadovoljan sam i rezultatom i 3/5, ali moglo je da bude bolje, 4/4 da smo dobili Žalgiris, pa Monako, a najsličnije Žalgirisu bio je meč sa Partizanom. Dogodile su se neke stvari, Partizan mogu da razumem jer smo imali tada promenu trenera. Mi imamo još 26 kola. Ne možete u Evroligi posle tri kola da budete prvi, ali možete da budete poslednji. Mi nismo ni prvi, ni poslednji sad. Mora da se vežba veliko strpljenje, da se prođu svi izazovi. Kada se sabere koji su sve igrači van stroja trenutno... Idemo dalje, korak po korak. Nama je izuzetno važna ABA liga, tu imamo jedan poraz. Mi se ozbiljno dimenzionišemo kada igramo svaku utakmicu ABA lige. Nije lako kada jedan dan igrate protiv Reala, sutra protiv nekog u regionu... Nemate pravo u današnje vreme nikog da potcenite, ali ni precenite, pogotovo ne da potcenite.

Povratak Petruševa

Izgleda da Petruševu ne ide u NBA, piše se da je jako blizu Olimpijakosa, postoji li šansa da se vrati u Zvezdu?

- Čuo sam za to, kao i da je Olimpijakos da veoma pristojnu ponudu. Petruševu su vrata Crvene zvezde otvorene i sada, ali to je njegova i odluka njegovog menadžera. Da ne bude zabune, Miška Ražnatovića. Pa, neka odluče. Bez ljutnje, došao – ne došao.

Da li će biti pojačanja? Sferopulos rekao da je zadovoljan igračima koje ima, a neki navijači su rekli "jao pa mi nećemo nikoga dovoditi".

- Nećemo. Neka ih dovedu navijači koji pričaju o nama, ako su to uopšte navijači. Na društvenim mrežama ne možeš da vidiš ko je iskren, a ko ne. Imamo Simonovića, treba i on da dobije šansu. Bio je povređen, dok se nije povredio imao je neke sasvim korektne role. Setite se koliko je Duško Ivanović prošle sezone bio uporan da izgura Petruševa. Šta je on imao kod Atamana u Efesu? Izgubio je tu godinu, Duško ga je podigao u nebesa, postao je reprezentativac. Petrušev je radio mnogo, bio potpuno posvećen. Verujem u njega, ali neke stvari su urađene preuranjeno, ali to su njihove odluke. Znate šta je još problem? Imam 53 godine iskustva u košarci i kada kažem neku svoju sugestiju, obično neki ne veruju meni, nego menadžeru. A kada se pogreši, onda se obično traži krivica u klubu, a ne u onom što ste vi odlučili, poštujući svakog. Nije najvažniji procenat, nego da dobro promislite. Nijedan igrač nije ni ovde imao loš ugovor. Polako, imate vremena i za NBA.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike