Partizan kao doktor Džekil i mister Hajd! Prežaljeni Valjak režirao novu dramu i srušio Fener!

09.11.2023

22:35

0

Autor: A. Š.

Crno-beli u Areni igrali meč 7. kola Evrolige

Partizan kao doktor Džekil i mister Hajd! Prežaljeni Valjak režirao novu dramu i srušio Fener!
Copyright MN Press

Ne može Partizan ove sezone bez drame u Evroligi. Posle Olimpijakosa, Crvene zvezde i Baskonije, crno-beli su svojim navijačima priredili još jednu izuzetno stresnu završnicu, koja je ovoga puta završena hepi endom! U paklenoj atmosferi beogradske Arene, iz koje će slike sa početka meča ponovo preplaviti društvene mreže, izabranici Željka Obradovića su uspeli da nadoknade minus 15 i na kraju uz malo sreće sruše Fenerbhče - 85:84.

Sve je večeras u najvećoj dvorani na Balkanu nagoveštavalo veliki spektakl. Počelo je još jednom fenomenalnom koreografijom prepunih tribina Arene, koje su dale sjajan vetar u leđa crno-belima da vrlo energično otovre meč i brzo dođu do 5:0. Međutim, od tog momenta Obradovićevi izabranici potpuno su nestali sa parketa i u narednih 20-ak minuta prikazali verovatno najlošije izdanje ove sezone.

Pre svega u fazi defanzive, u kojoj su crno-beli gotovo nepomično gledali kako im rivali zatrpavaju koš šutevima van linije 6.75. Šutirali su gosti kao u transu i iz napada u napad ispumpavali energiju sa "zapaljivih" tribina Arene. Najdžel Hejs Dejvis je prvo poluvreme završio bez promašaja i sa 21 poenom dovodio je navijače Valjka do ludila. U stopu ga je pratio i Tajler Dorsi, trojke su tokom prve dve deonice "isporučivali" Biberović, Vilbekin i Papajanis, pa je Fener u završnici druge četvrtine stekao i najvećih plus 15 (54:39).

O Partizanovoj defanzivi u prvom poluvremenu najbolje govori 56 primljenih poena, ali s druge strane mora se istaći ofanzivni uticaj Tristana Vukčevića i Uroša Trifunovića u najkritičnijim deonicama prvog poluvremena, koji su bez dileme crno-belima ostavili glavu iznad vode kada im je pretio potpuni potop.

Alen Smailagić je minijaturom pred odlazak na veliki odmor probudio nadu usnuloj Areni da bi u nastavku meča mogla da gleda drugu sliku na parketu, međutim i najmanji nagoveštaj rezultatskog povratka Partizana u meč gosti su sekli ekspresnim vraćanjem na dvocifrenu prednost, koju su ljubomorno čuvali do 27. minuta, kada je Džejms Naneli "posterizovao" Tarika Biberovića u stilu Dantea Eksuma iz prošle sezone i time Grobarima dao signal da se kreće u poslednji juriš.

A on je usledio kada je na minus 14, sredinom treće deonice, delovalo da je sve već izgubljeno. Pojavio se u samom finišu trećeg kvartala Anđušić sa pet vezanih poena, pojavio se početkom četvrtog Frenk Kaminski, koji je u direktnom duelu iz igre, zbog pet ličnih grešaka, izbacio jednog od Fenerovih oslonaca večeras Motlija... I od tog trenutka zagospodario pod košem gostiju, koji do kraja meča nisu imali rešenje za njega.

Mada je na kraju mogao da bude i potpuni tragičar, pošto je na plus jedan za Partizan, na pet sekundi pre kraja, ispustio loptu iz ruku u situaciji kada je bio potpuno sam u reketu Fenera, koji je dobio poklon napad da iščupa pobedu. Srećom po crno-bele, kojima se večeras u tim vratio i Mateuš Ponjitka i dao svoj doprinos u završnoj deonici da se prelomi Fenerbahče, lopta je posle šuta Dorsija sa osam metara završila na obruču, što je bio signal za početak velikog slavlja u Areni. 

PARTIZAN: Vukčević 8, Ledej 2, Avramović 7, Кoprivica, Smailagić 13, Jaramaz 5, Naneli 13, Trifunović 6, Anđušić 9, Doužer 5, Ponitka 2, Кaminski 15.

FENERBAHČE: Motli 11, Hazer, Vilbekin 9, Papajanis 7, Mahmutolu, Hejs-Dejvis 23, Biberović 10, Mestoglu, Dorsi 18, Madar 2, Sestina 4.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO  

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Vilbekin poentira u padu preko Kaminskog. Do kraja je minut i 19 sekundi, Fener vodi 82:79, a Obradović traži minut odmora posle kojeg Kaminski zakucava na nepunih 60 sekundi pre kraja - 82:81. Sada Itudis zove tajm aut posle kojeg Madar gubi loptu. Smailagić zakuvaca, Partizan vodi 83:82, na 38.6 sekundi pre kraja četvrte četvrtine. Itudis mora da traži još jedan tajm aut, posle kojeg Madar promašuje sa poludistance. Na 11.7 sekundi pre kraja Anđušić ubacuje dva penala i dovodi Partizan nadomak velike pobede - 85:82. Na sedam sekundi pre kraja Vilbekin sa linije penala vraća Fener na minus jedan - 85:84. Obradović traži tajm aut. Kaminski je ispustio loptu pod košem, a bio je potpuno sam. Do kraja je 5.1 sekund. Dorsi promašuje trojku uz zvuk sirene! KRAJ! Partizan je pobedio Fenerbahče 85:84!

38. MINUT - Posle tajm auta Itudisa, Hejs Dejvis pravi faul u napadu. Dva napada Partizan promašuje na plus jedan. Kažnjava to poenima iz prodora Vilbekin i vraća Fener u vođstvo - 80:79. Doužer promašuje šut sa poludistance, ali srećom po crno-bele ni gosti nisu poentirali na drugoj strani. U završna dva minuta četvrte četvrtine ulazi se s vođstvom Fenera 80:79 posle promašene trojke Doužera.

MN Press
 

36. MINUT - Motli lagano zakucava, a potom ga je Kaminski naterao da napravi petu ličnu grešku. Centar Partizana je pri tom ubacio i dva penala za izjednačenje - 75:75. Promašio je Doužer šut sa poludistance za vođstvo, što je odmah na drugoj strani trojkom kaznio kaznio Dorsi. Arena gori, na isteku 36. minuta, posle četiri uzastopna poena Kaminskog, Partizan pravi potpuni preokret i vodi 79:78.

34. MINUT - Papajanis postiže prve poene za Fener u četvrtom kvartalu - 71:67. Ponjitka je prvi put na terenu i postiže poene iz ekstra napada - 71:69. Posle lakih poena Motlija, Anđušić daje koš posle prodora i čuva crno-bele na posedu zaostatka - 73:71. Gube loptu gosti, posle čega Kaminski poentira na obruču za izjednačenje - 73:73.

MN Press
 

32. MINUT - Posle ofanzivnog skoka Anđušića, Doužer ubacuje trojku za oduševljenje u Areni - 69:66. Odbranili su crno-beli dva uvodna napada gostiju u četvrtom kvartalu, a Kaminski sa linije penala (1/2) približava crno-bele na samo minus dva na isteku 32. minuta - 69:67.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Promašili su crno-beli napad na minus devet, ali su potom uspeli da odbrane i ekstra posed gostiju. Anđušić sa linije penala u 29. minutu vraća Partizan na minus sedam, a posle ukradene lopte Ledeja Arena je ekspodirala zbog ubačene trojke Anđušića - 67:63. Na kraju treće četvrtine Fenerbahče vodi 69:63.

MN Press
 

28. MINUT - Biberović sa dva ubačena penala kažnjava promašaje Partizana i vraća goste na dvocifreni plus - 65:54. Smailagić poentira sa poludistance, a na drugoj strani Biberović još jednom ubacuje dva bacanja - 67:56. Naneli "posterizuje" Biberovića za oduševljenje u Areni i vraćanje Partizana na minus devet pred završna dva minuta treće deonice - 67:58.

26. MINUT - Na polovini treće deonice, posle ofanzivnog skoka, Ledej postiže prve poene večeras - 63:53. Itudis je dobio tehničku grešku, Naneli je ubacio slobodno bacanje i vratio crno-bele na jednocifren minus - 63:54. Avramović je promašio polaganje, crno-beli su se još jednom odbranili, a potom promašili napad iz tri ekstra poseda. Na isteku 26. minuta Fener vodi 63:54.

MN Press
 

24. MINUT - Posle skoro tri minuta igre u trećoj deonici prve poene za Partizan u nastavku meča ubacuje Avramović sa linije penala - 61:49. Posle lakih poena Madara, Naneli promašuje sa poludistance. Motli pravi dva brza faula i u 24. minutu dobija četvrtu ličnu grešku posle faula u napadu. Na isteku 24. minuta Smailagić postiže poene iz reketa i vraća Partizan na minus 12 - 63:51.

22. MINUT - Odbranili su crno-beli uvodni napad u drugom poluvremenu, ali na drugoj strani Naneli promašuje polaganje. Odmah to Fener kažnjava trojkom Dorsija, pa zakucavanjem Motlija - 61:47. 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Bitnu trojku za crno-bele u 19. minutu ubacuje Trifunović, a potom ga Biberović, pošto je prethodno promašio trojku, faulira prilikom šuta van linije 6.75. Mladi košarkaš crno-belih je ubacio sva tri bacanja i pred završnih 56 sekundi prvog poluvremena vratio Partizan na jednocifren minus - 54:45. Trifunovićevu mini seriju 6:0 sa dva ubačena penala prekida Dorsi. Na kraju prvog poluvremena Fenerbahče vodi protiv Partizana 56:47.

MN Press
 

18. MINUT - Hejs Dejvis je bez promašaja u dosadašnjem toku meča. Svojim 16. poenom podiže prednost Fenera na 46:35. Na lake poene Kaminskog, novom trojkom uzvraća Biberović - 49:37. Posle koša Nanelija, sa 2+1, pa lakim poenima odgovara Hejs Dejvis sa maksimalnih plus 15 na isteku 18. minuta - 54:39. 

16. MINUT - Tristan Vukčević je izvukao tri slobodna bacanja iz izgubljenog napada i sačuvao je crno-bele na jednocifrenom minusu 42:35. Imao je Partizan sjajnu priliku da uhvati rezultatski priključak na polovini druge deonice, međutim Smailagić je promašio otvorenu trojku. Dorsi potom ubacuje dva penala - 44:35.  

14. MINUT - Izuzetno važan koš za Partizan, iz ofanzivnog skoka, postiže Vukčević, a potom nova dva poena ubacuje i Smailagić - 39:26, 13. minut. Mini seriju crno-belih 4:0 trojkom uz zvuk sirene za istek napada prekida Vilbekin. Imali su crno-beli mnogo sreće, Sestina je promašio dva vezana šuta za tri na plus 10 za Fener, što trojkom na drugoj strani kažnjava Vukčević. Dvocifreni plus gostima, ubačenim šutem van linije 6.75 čuva Biberović - 42:32.

MN Press
 

12. MINUT - Crno-beli trpe žestok pritisak Fenera, čiji košarkaši rešetaju koš Partizana van linije 6.75. U prva tri napada u drugoj denonici gosti su ubacili isto toliko trojki, dok je između prve dve dva poena za Valjak postigao Avramović. Obradović mora da reaguje tajm autom, pošto je Partizan ponovo na dvocifrenom minusu 36:25, 12. minut.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Kada je bilo najvažnije za Valjak, pojavio se Aleksa Avramović i ubacio trojku kojom je prekinuo nalet gostiju. Sa pet uzastopnih poena Smailagića završava se prva četvrtina, Fener posle 10 minuta vodi 27:23.

8. MINUT - Potpuno je nestao Partizan u drugoj polovini prve četvrtine. Ušli su crno-beli u seriju grešaka, bez poena su crno-beli više od četiri minuta što Fener koristi i serijom 13:0 odlazi na prvi dvocifreni plus na meču - 25:15.

MN Press
 

DRAMA U ARENI!

Sredinom prve deonice jednom od navijača je pozlilo, pa su na tribinu ekspresno uleteli ljudi iz Hitne pomoći! Navijači su napravili krug da doktori imaju prostora da rade. Sve se dešavalo u ćošku između južne i istočne tribine, a sjajan posao su uradili i navijači koji su se našli u blizini hitnom intervencijom kod redara, koji su odmah reagovali. Deluje da je sve uredu, pošto je čovek kojem je pozlilo na svojim nogama napustio dvoranu.

6. MINUT - Sjajno su šuterski raspoloženi na obe strane. Na trojku Nanelija, trojkom je odgovorio Dorsi, a potom je šut van linije 6.75 ubacio i Jaramaz. Na polovini uvodne deonice Partizan vodi 15:12. Dejvis vraća trojku posle ofanzivnog skoka Madara. Prvi put na meču Fener vodi poenima Sestine u kontri - 17:15.

MN Press
 

4. MINUT - Imao je Partizan tri napada na plus tri, ali ih je prokockao, pa je to trojkom kaznio Dorsi. Na isteku 4. minuta meča crno-beli 9:7 posle poena Doužera i Nanelija.

2. MINUT - Partizan otvara meč poenima Kaminskog i sa 2+1 Nanelija za brzih 5:0. Prve poene za goste na meču postiže Motli.

- Uoči samog početka meča Grobari su napravili još jednu spektakularnu koreografiju, koja će sasvim sigurno obići Evropu.

 

 

 

 

- Prilikom izlaska na zagrevanje Jam Madar je dočekan žestokim zvižducima sada već skoro punih tribina Arene. Nisu izostale ni pogrdne reči, kojih potom nije bio pošteđen ni agent izraelskog košarkaša Miško Ražnatović. Mladi plejmejker, s druge strane, nije imao nikakvu reakciju, dok se pre meča srdačno pozdravio sa nekadašnjim saigračima i zaposlenima u Partizanu.

- Partizan će večeras biti jači za Mateuša Ponjitku, ali poslednjeg pojačanja crno-belih Bruna Kabokla nema u timu!

- Grobari koji su se u tom trenutku našli u dvorani, zvižducima su ispratili izlazaka Jama Madara na pojedinačno zagrevanje.

- Arena će cela biti crna i bela... Spremna je i koreografija za večerašnji meč.

- Ako je i bilo dileme, ona je nekoliko sati pre početka meča nestala... Partizan je rasprodao Arenu za duel sa Fenerom.

- Povratak Jama Madara u Arenu zanimljiv je detalj i za marketing tim Evrolige.

 

- Pred okršaj sa Fenerom Partizan je angažovao pojačanje u reketu.

- Obradović je u najavi meča otkrio i da li će Partizan izlaziti na tržište kako bi nadomestio izostanak kapitena Kevina Pantera.

- Ekipa Dimitrisa Itudisa odradila je trening u Areni, a jedan deo marketing tim je podelio na društvenim mrežama.

 

- Fenerbahče će u Areni igrati oslabljen izostankom nekoliko veoma važnih igrača.

- Najtrofejniji trener Evrope Željko Obradović večeras ulazi u istoriju. 

- Dan uoči meča Partizan se obratio navijačima sa važnom porukom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike