Ovo mogu samo Partizan i Zvezda! Avramović vratio Valjak iz provalije i izvukao ga do herojske pobede!

26.10.2023

20:34

0

Autor: A. Š.

Beogradski večiti rivali u najvećoj dvorani na Balkanu igrali prvi derbi u tekućoj sezoni

Ovo mogu samo Partizan i Zvezda! Avramović vratio Valjak iz provalije i izvukao ga do herojske pobede!
Aleksa Avramović - Copyright MN Press

Ako se neko do večeras i pitao zbog čega cela košarkaša Evropa priča o beogradskom večitom derbiju, ako je večeras u Areni gledao evroligaški okršaj Partizana i Crvene zvezde mogao je iz prve ruke da se uveri u magiju kojom malo koji grad na planeti može da se pohvali. Sve ono što košarku čini "kraljicom igara" momci u crno i crveno-belim dresovima su prikazali košarkaškim zaljubljenicima, od kojih su oni neutralni mogli samo da se zavale, uzmu kokice i sok i uživaju u predstavi o kojoj će se dugo pričati.

Na kraju, posle nestvarnih preokreta na obe strane, Partizan je u penal zaršnici uspeo da stigne do, za njih, ekstremno važne pobede na krilima, još jednom, maestralnog Alekse Avramovića - 88:86.

Koliko god su neutralni ljubitelji igre pod obručima uživali, navijači beogradskih večitih rivala su za 40 minuta totalne košarke prošli kroz ekstremni emotivni rolerkoster. Valjak je krenuo furiozno, poveo 17:2 i imao napad da dodatno uveća plus, ali je Zvezda već do kraja prve deonice uhvatila rezultatski priključak, a do odlaska na veliki odmor i potpunog egala.

"Gorele" su crno-bele tribine na otvaranju meča. Momci u crveno-belim dresovima kao da su bili potpuno izgubljeni u paklenoj atmosferi Arene, u kojoj je temperatura rasla iz napada u napad koji su oznčavali uvećavanje Partizanove prednosti. A, onda je ručnu kod Zvezde povukao Hanga. Vezao je iskusni mađarski reprezentativac nekoliko poena kada niko od njegovih saigrača nije smeo da pogleda koš, da bi potom celoj Sferopulosovoj ekipi pali okovi i krenuli da zasipaju koš Partizan iz svih pozicija.

Kako je brzo i lako napravio plus 15, isto tako je Partizan i prokockao dvocifrenu prednost. Neshvatljive, brzoplete, može se reći i početne greške, pravili su crno-beli na dvocifrenom plusu, što je Zvezda maksimalno koristila da meč uvede u eglal, iz kojeg je u trećoj deonici u potpunosti ispumpala energiju iz najveće dvorane na Balkanu.

Već razigranom Bolomboju, koji je pravio dar-mar u odbrani Partizana tokom celog meča, u drugom poluvremnu se pridružio Jago. Omaleni Brazilac je sredinom treće i na početku četvrtine ubacio tri trojke i doneo Zvezdi, činilo se u tim momentima, nedostižnih plus 13 (68:55), međutim bio je to tek uvod u neviđenu dramu i završnicu o kojoj će se tek pričati.

U najkritičnijim momentima za Partizan, Valjak je povukao Doužer. Američki košarkaš je prvi stao uz rame, dotad jedinom razigranom Smailagiću, unevši dozu optimizma među krcate tribine Arene, koje su eksplodirale posle šou-tajma Alekse Avramovića. Reprezentativni bek je rešio da bude meč viner, uzeo je loptu, postigao 12 poena za nešto više od dva minuta donevši Partizanu plus tri pred završne 74 sekunde u kojima je viđena dramatična penal završnica.

A u njoj Zvezdini tragičari bili su oni od kojih se to najmanje očekivalo. Teodisić je promašio tri slobodna bacanja od pet, Nejpir jedno, uz nekoliko izgubljenih lopti, dok je na drugoj strani trijumf Partizana sa četiri ubačena bacanja overio Zek Ledej.

PARTIZAN: Vukčević -, Ledej 13 (4as, 3sk), Avramović 14, Koprivica -, Panter 8 (7iz), Smailagić 9, Jaramaz 12, Naneli 7, (4as, 3 sk), Trifunović -, Anđušić 5, Doužer 9 (4sk), Kaminski 11 (5sk).

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Teodosić 9 (6as, 4sk, 2uk), Hanga 11 (4sk), Davidovac 2, Mitrović 8 (8sk), Simonović -, Nejpir 14 (7iz), Tobi 7, Bolomboj 16, Ilić -, Giedraitis 8, Jago 11 (5as).

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Posle izgubljene lopte Nejpira, Doužer ubacuje trojku za eksploziju u Areni, Partizna ponovo vodi u 39. minutu - 80:79. Teodosić je polovično uspešan sa linije penala nerešeno je na  minut i 39 sekundi pre kraja - 80:80. Aleksa Avramović ubacuje trojku na isteku napada, ludilo je na tribinama u Areni - 83:80 na minut i 16 sekundi pre kraja četvrte deonice. Teodosić je preuzeo odgovornost, izborio je tri slobodna bacanja posle faula Jaramaza. Iskusni plejmejker je ubacio jedan od tri penala, Partizan vodi 83:81 i ima napad na minut i sedam pre kraja. Na 49 sekudi pre kraja, Jaramaz staje na liniju penala i ubacuje jedno od dva bacanja - 84:81. Teodosić promašuje trojku, kao i Avramović na drugoj strani. Teodosić ide na liniju penala na 11.2 sekunde pre kraja, pri vođstvu Partizana 84:81. Teo je ubacio oba penala ovoga puta - 84:83. Posle tajm auta Obradovića Ledej je fauliran. Krilni centar Partizana na 10.8 sekundi ubacuje oba bacanja - 86:83. Avramović na 5.8 sekundi šalje na slobodna bacanja Nejpira. Američki bek ubacuje jedno od dva bacanja - 86:84. Ledej ide na liniju za slobodna bacanja na 4.7 sekundi pre kraja, pri plus dva za Partizan. Ubacuje još jednom dva penala. KRAJ! Partizan je pobedio Zvezdu 88:86. 

38. MINUT - Posle promašene trojke Teodosića, iz prodora poentira Avramović - 75:70. Seriju Partizana 6:0 Bolomboj ubacuje "dugu dvojku" - 77:70. Avramović ubacuje trojku, a potom krade loptu i poentira u kontri - 77:75, do kraja je dva minuta i 40 sekundi. Posle tajm auta Sferopulosa Bolomboj zakucava, a Avramović na drugoj strani postiže nove poene - 79:77. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Zvezde 79:77.

MN Press
 

36. MINUT - Smailagić sa linije slobodnih bacanja prekida mini seriju Zvezde 4:0 - 72:64. Teodosić ubacuje "dugu dvojku" na isteku napada, posle čega Panter gubi još jednu loptu. Bolomboj sa bacanja (1/2) vraća Zvezdu na plus 11 na polovini četvrte deonice - 75:64. Posle poena Smailagića i Doužer pogađa sa poludistance. Pred završna četiri minuta meča Partizan je na minus sedam, Sferopulos traži minut odmora - 75:68.

34. MINUT - Nejpir promašuje trojku, na drugoj strani u kontri poentira Doužer. Partizan je u 33. minutu prišao na jednocifreni zaostatak - 68:59. Nejpir baca loptu u aut prilikom dodavanja, Panter ubacuje trojku na isteku 33. minuta - 68:62. Tajm aut traži Sferopulos, posle kojeg Bolomboj zakucava preko Smailagića - 70:62. Doužer promašuje polaganje, posle čega Luka Mitrović sa linije penala (2/2) ekspresno vraća Zvezdu na dvocifreni plus na isteku 34. minuta - 72:62.

MN Press
 

32. MINUT - Prvi napad u četvrtom kvartalu Zvezda je prokockala, Doužer na drugoj strani poentira iz ofanzivnog skoka - 65:55. Tobi pravi faul u napadu, to mu je četvrta lična greška, ali na drugoj strani istu grešku pravi Smailagić. Jago to kažnjava još jednom trojkom za novi najveći plus Zvezde - 68:55. Na isteku 32. minuta crveno-beli vode 68:57 posle poena Smailagića.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Laki poeni Giedraitisa, na drugoj strani Smailagić promašuje trojku. Posle ofanzivnog skoka Teodosića, Giedraitis kažnjava trojkom odbranu Partizana, crveno-beli u 30. minutu imaju novi najveći plus - 65:53. U završnici treće deonice crveno-beli su propustili napad da dodatno uvećaju plus, dok su crno-beli ispustili priliku da smanje zaostatak. Na kraju treće deonice Zvezda vodi 65:53.

MN Press
 

28. MINUT - Kaminski poentira pod košem Zvezde, a Jago na drugoj strani ubacuje još jednu trojku za prvu dvocifrenu prednost crveno-belih večeras - 60:50, 27. minut. Još jedna izgubljena lopta Partizana, nisu crno-beli šutnuli na koš za 24 sekunde, ali Nejpir greši u dodavanju na drugoj strani. Smailagić, posle ofanzivnog skoka, zakucava preko Tobija uz faul. Ubacio je i dodatno bacanje - 60:53 pred završna dva minuta treće deonice.

26. MINUT - Zvezda, posle trojke Hange, ide na novi najveći plus, a Obradović na polovini treće deonice traži prvi tajm aut u drugom poluvremenu - 52:46. Seriju Zvezde 7:0 prekida Ledej, a posle promašaja Jaramaza sa poludistance Mitrović na drugoj strani čuva crveno-belima plus šest - 54:48. Na isteku 26. minuta, posle trojke Jaga, Zvezda ide na najvećih plus devet - 57:48.

24. MINUT - Naneli je polovično precizan sa linije penala, i vraća crno-belima minimalno vođstvo - 46:45 u 23. minutu. Kaminski je prvi igrač sa tri faula na meču, a Bolomboj sa dva ubačena penala prebacuje prednost na stranu Zvezde - 47:46. Naneli promašuje trojku, a Hanga poenima u kontri donosi Zvezdi plus tri - 49:46. 

MN Press
 

22. MINUT - Treća deonica otvorena je novom izgubljenom (četvrtom večeras) loptom Pantera. Zvezda prvi put na meču vodi, posle trojke Nejpira - 45:42. Jaramaz promašuje trojku na isteku napada, ali crveno-beli na drugoj strani dva puta uzastopno nisu uspešni van linije 6.75. Panter ubacuje važnu trojku, kako za njegovo samopouzdanje, tako i za Partizan - 45:45.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Sada već hronična boljka Partizana, defanzivni skok. Mitrović hvata četvrtu loptu za crveno bele pod košem Valjka, a potom sa dva ubačena penala čuva Zvezdu na minus tri - 40:37. Novi poeni Jaramaza iz prodora, to mu je 11. poen u dosadašnjem toku meča. Teodisić gubi loptu, ali Naneli promašuje sa poludistance na drugoj strani. Odmah to trojkom kažnjava Nejpir - 42:40. Posle promašaja Pantera za dva, Nejpir iz prodora donosi prvo izjednačenje na meču - 42:42. 

MN Press
 

18. MINUT - Nejpir promašuje trojku za vođstvo Zvezde, što na drugoj strani ubačenim šutom van linije 6.75 kažnjava Naneli. Na trojku Giedraitisa, trojkom odgovara Anđušić - 38:33. Prelako su crno-beli izgubili loptu na plus pet (sedma izgubljena lopta za Partizan u dosadašnjem toku meča), pa Davidovac lakim poenima smanjuje prednost Partizana na 38:35. U završna dva minuta prvog poluvremena Partizan ulazi sa plus pet, posle poena iz prodora Jaramaza - 40:35.

16. MINUT - Seriju Zvezde 10:0 trojkom, prvom za Partizan na meču u 15. minutu, prekida Ledej - 29:25. Na drugoj strani Bolomboj zakucava. Jaramaz ubacuje trojku, Bolomboj vraća - 32:30.

MN Press
 

14. MINUT - Zvezda je na minus pet posle trojke Nejpira - 26:21, a posle još jedne izgubljene lopte Partizana Mitrović poentira u kontri i približava crveno-bele na samo minus tri. Obradović je tražio minut odmora, ali ni to nije pomoglo Partizanu da dođe do poena. Nejpir na drugoj strani ubacuje dva penala i Zvezda je na isteku 14. minut samo na minus jedan - 26:25.

12. MINUT - Druga deonica otvorena je poenima Anđušića sa jedne i Tobija sa druge strane - 24:15. Avramović poenima iz prodora vraća crno-bele na dvocifreni plus - 26:15. Tobi ubacuje važnu trojku za Zvezdu na isteku napada - 26:18.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Hanga se razigrao, postigao je šest od osam poena Zvezde u prvih devet minuta meča - 20:8. Konačno je Zvezda vezala dva uzastopna uspešna napada i posle poena Jaga prilazi na minus 10 - 20:10. Crveno-beli su u seriji 7:0 i posle trojke Teodosića su na jednocifrenom minusu - 20:13. Ledej postiže važne poene za Valjak uz zvuk sirene za kraj prve četvrtine - 22:13.

MN Press
 

8. MINUT - Mnogo se Zvezda muči u fazi napada, promašuju crveno-beli i otvorene šuteve, ali košarkaši Partizana nekim početničkim greškama u dodavanjima to ne koriste da još uvećaju plus. Posle promašene trojke Tobija, Kaminski se izborio za dva penala, ali je bio plovično precizan - 17:2. Imao je Partizan napad na plus 15, ali je još jednom prelako izgubio loptu, pa je to trojkom kaznio Hanga. Obradović odmah traži tajm aut. Samo pet poena je Zvezda ubacila za osam minuta u prvoj deonici, pa Partizan u poslednja dva minuta uvodnog kvartala vodi 19:5.

6. MINUT - Kaminski čuva dvocifreni plus Valjku na polovini prve deonice. Teodosiću lopta izlazi iz koša posle šuta za tri poena, a Jaramaz na drugoj strani poentira iz prodora - 14:2. Na isteku 6. minuta Partizan vodi 16:2 posle novih poena Kaminskog.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

4. MINUT - Crveno-beli gube tri uzastopne lopte u fazi napada, a posle faula u napadu Nejpira Ledej promašuje otvorenu trojku - 6:0. Hanga promašuje ulaz, a na drugoj strani u polukontri Jaramaz poentira za 8:0. Sferopulos posle samo tri minuta igre mora da traži tajm aut, posle kojeg Bolomboj promašuje sa poludistance. Kaminski poentira uz faul, ali je promašio dodatno bacanje. Partizan u 4. minutu vodi 10:0. Na isteku 4. minuta Bolomboj zakucava za prve poene Zvezde na meču. 

2. MINUT - Meč je otvoren promašenom trojkom Nejpira i izgubljenom loptom Pantera na drugoj strani. Hanga na drugoj strani promašuje dva penala, a potom i otvorenu trojku posle ofanzivnog skoka Zvezde. Panter, sa poludistance postiže prve poene na meču, a potom Ledej u kontri zakucava za 4:0 crno-belih. Na isteku 2. minuta Partizan vodi 6:0, posle lakih poena Kaminskog.

 

 

 

 

- Tribine Arene su na nekih 20-ak minuta pre početka već pune, a navijači još ulaze u dvoranu.

24sedam/P. K.
 

- Evroliga je postavila i anketu sa pitanjem ko pobeđuje u derbiju.

- Stručni štab Crvene zvezde ulazi u svlačionicu pred poslednje dogovore.

- U Arenu je stigao i nekadašnji veliki evroligaški as, bivši grčki reprezentativac Teo Papalukas.

- Polako se zagreva atmosfera ispred najveće dvorane na Balkanu. 

- Oglasila se i Evroliga... Tu smo...

- Igrači oba kluba su izašli na individualno zagrevanje.

 

 

- Jedna lepa vest za navijače Partizana - Alen Smailagić se pojavio na zagrevanju. Podsetimo, u predvečerje derbija Željko Obradović je otkrio da je nastup mladog centra pod znakom pitanja. 

- Dan pre derbija Evroliga je objavila i sudije za košarkaški spektakl u Areni. 

- Partizan i Crvena zvezda su dosad odigrali dva evroligaška derbija, a rezultat u međusobnom skoru je izjednačen, pošto je prošle sezone svaka ekipa uspela da slavi pred navijačima velikog rivala.

- Koliko je derbi zanimljiva utakmica za sve pokazuje i podatak da je samo zbog njega, dan ranije, u Beograd stigao i jedan od najuticajnijih košarkaških novinara u Evropi Donatas Urbnonas. 

- Strateg Crvene zvezde, ujedno i debitant u najvećoj i najvažnijoj utakmici u Srbiji, Janis Sferopulos otkrio je da večeras neće moći da računa na dva veoma važna igrača.

- Trener Partizana Željko Obradović uoči derbija je istakao da ne bavi Crvenom zvezdom.

- U danu derbija Crvena zvezda je objavila veliku promenu u rukovodećoj strukturi kluba.

- Jedan od najvećih mezimaca "grobara" iz prošle sezone Matijas Lesor uoči derbija oglasio se samo jednom rečenicom, ali je i ona bila dovoljna za euforiju među navijačima Partizana. 

- Na dan utakmice oglasio se predsednik Partizana Ostoja Mijailović i ,između ostalog, objasnio zbog čega crno-beli večeras nisu mogli da dozvole ulazak na tribine Zvezdinim navijačima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike