Kari bez dlake na jeziku: Trenere niko ne ceni, kod nas imaju uticaj ulica, roditelji, agenti....

22.10.2023

13:20

0

Selektor košarkaša Srbije smatra da struka u totalno podređenom položaju i da nisu više tako uticajni

Kari bez dlake na jeziku: Trenere niko ne ceni, kod nas imaju uticaj ulica, roditelji, agenti....
Svetislav Pešić - Copyright Fiba.basketball

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić na panelu "Uloga trenera u razvoju košarke kod mladih sporista", bez dlake na jeziku dotakao se raznih tema, napominjući da se treneri ne cene u Srbiji.

Popularni Kari se dotakao i velikog uspeha Orlova na tek završenom Mundobasketu.

- Ovo kod mene je rešeno. Toga više nema, da vidimo kako u budućnosti. Kako to rešavati? Najvažnija osoba u razvoju mladog sportiste je trener. Od toga sve počinje. Imamo uticaj agenata, medija, ulice, roditelja i trenera. Zamislite kako se mlada ličnost razvija. Od svakog dobija drugačije instrukcije. Koliko je sposoban da sve to… Apsorbuje i sam donese odluku u kom pravcu će se razvijati. Zato smatram da je uticaj trenera najvažniji. Trener ne treba da izbegava komunikaciju sa roditeljima, već da je traži.. Kada počne sezona da pozove roditelje, iznese ciljeve i planove. Da edukuje roditelje i da ih uvede u program. Ne da ih izbegava i da oni utiču na decu i njega i da pita, jedan od njih: ‘Sve je to lepo, ali moje dete ne igra dovoljno minuta. Obezbedio sam mu sve, ali ne igra, a ovo drugo igra’. Znači, ta komunikacija između trenera i roditelja treba biti česta - poručio je Pešić i dodao:

- Neću da razgovaram sa agentima, kažu treneri, nego sa kim ćeš? Ima sa njim potpisan ugovor, ima uticaj na njega. Ajmo zajednički, ja kao trener, agent i roditelji da gledamo kako da pomognemo tom dečaku da talenat pretvori u kvalitet. Nije dovoljno biti visok i imati dugačke noge.

Popularni Kari smatra da se uloga trenera ne ceni u Srbiji, napominjući da je situacija u Nemačkoj totalno drugačija.

- Nemci imaju i bronzu od prošle godine i još neke uspehe od ranije. Zašto? Zato što imaju jasnu organizaciju. Trener stoji u centru svih zbivanja. U svakoj ligi imaju profesionalne trenere, koji imaju ugovore, zdravstevno i socijalno osiguranje i oni su posvećeni 24 sata. Trening, razgovori, pre i posle treninga. Mi dok u Srbiji ne shvatimo ulogu trenera i koliko je njemu važno da se obezbedi status, da normalno može da živi i da ima normalnu platu, mi verovatno ne možemo da napravimo korak napred. Mi moramo u Srbiji da znamo i da prihvatimo i shvatimo da neko nešto bolje radi od nas. To je teško priznati, ali to je jedini put da možeš da napreduješ. Košarka u Srbiji nikada populranija nije bila - zaključio je selektor Srbije.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. N.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike