Doneli smo bronzu koja nikoga nije zanimala! Obradović se otvorio - To je jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri! (VIDEO)

12.10.2023

12:13

0

Autor: A. S.

Svi misle na 2005. ali ima i nešto emotivnije

Doneli smo bronzu koja nikoga nije zanimala! Obradović se otvorio - To je jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri! (VIDEO)
Željko Obradović - Copyright printscreen/youtube/Sportsko popodne sa Jelenom

Najtrofejniji evropski trener, Željko Obradović, u svojoj bogatoj karijeri ima mnoštvo interesantnih priča, a mnogi detalji do danas nisu poznati.

Pored Evrolige, koju je obeležio, košarkaškim navijačima u Srbiji, u sećanju je i ono leto 2005. godine, kada je nacionalni tim, pod njegovim vođstvom, podbacio. 

Tada se igralo Evropsko prvenstvo u Novom Sadu, a Srbija je završila takmičenje već u prvoj rundi nokaut faze. Mnogima je to prvenstvo najveći Obradovićev neuspeh, naročito što je mnogo skandala pratilo šampionat. Ipak, Obradović smatra da nije tako, postoji jedno takmičenje koje mu je palo teže. Kada je Jugoslavija donela bronzu koja "nikoga nije zanimala".

- Znaš šta, to je prošlo mnogo vremena... Mnogo puta sam rekao da je to jedan od najtežih trenutaka u mojoj profesionalnoj karijeri i mnogo puta sam objašnjavao, ne bih da se vraćam. To je sastavni deo ovog posla. Ja sam na sreću imao mnogo više dobrih i srećnih trenutaka, ali je sport takav. Skoro je neko pričao o tome i dali su kao primer verovatno najboljeg igrača svih vremena Majkla Džordana, da je šest puta bio prvak u NBA ligi. Igrao je ne znam koliko godina, na primer 15. To znači da devet puta nije bio! Je l' to sad znači da on nije bio uspešan? Šta da kažem, sastavni deo ovoga su i porazi i pobede - rekao je Željko Obradović o 2005. u emisiji "Sportsko popodne sa Jelenom". 

Obradović je potom otkrio kada je to bio najtužniji u karijeri. U momentima, kada je nakon četiri velike medalje u nizu, usledilo Evropsko prvenstvo 1999. godine, i to za vreme bombardovanja Srbije, a doneta je bronza.

- Ja sam imao još jednu tešku situaciju, za koju ljudi nisu znali. Možda mi je još teže palo. Imao sam velike probleme u pripremama, organizovanju priprema. Trajalo je bombardovanje Beograda, Podgorice... Pričam o Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Bili smo prvaci Evrope '95, drugi na Olimpijskim igrama '96, prvaci Evrope '97, prvaci sveta '98 i onda odjednom dolazi Francuska. Zbog dva promašena zicera, a lopta je bila kod najboljih igrača, smo ispali od Italije. Osvojili smo bronzanu medalju i to je bilo kao da smo išli bezveze. Nikog nije bilo da te sačeka, da ti kaže neku lepu reč. Meni je bilo krivo zbog igrača, znam da sam posle utakmice sa Italijom bio strašno tužan. Možda najtužniji ikad u karijeri! Čak i tužniji nego 2005. godine. Uvek kad se vraća reprezentacija, a ja sam imao sreću da budem i igrač i trener u reprezentaciji, to je nešto što je neverovatan osećaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike