Srbija "zgazila" hit prvenstva! Sa prvog mesta idemo dalje, na stare dužnike! (FOTO/VIDEO)

30.08.2023

11:48

0

Autor: P.K.

"Orlovi" demonstrirali silu, pobeda za samopouzdanje!

Srbija "zgazila" hit prvenstva! Sa prvog mesta idemo dalje, na stare dužnike! (FOTO/VIDEO)
Nikola Jović - Copyright fiba.basketball

Srbija je bila silna protiv reprezentacije koja je hit prvenstva. Mnogi su se pribojavali duela sa Južnim Sudanom, pogotovo posle drugog poluvremena naše utakmice sa Portorikom.

Sve to je bilo bez potrebe, Srbija je odigrala sjajan meč.

Južni Sudan - Srbija 83:115 (20:30, 19:26, 26:27, 18:32)

Srbija je ostvarila sve tri pobede u grupi i sada ide u grupu sa starim dužnikom Italijom. "Azuri" su nas pre dve godine pobedili u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a prošle godine u osmini finala Evropskog prvenstva, tako da postoji poseban motiv.

Osim Italije, tu je i najveći hit prvenstva, Dominikanska Republika, koju predvodi NBA zvezda Karl Entoni-Tauns. Ova ekipa takođe dolazi sa sve tri pobede. Ti mečevi igraju se u petak i nedelju.

Što se tiče današnjeg meča, bilo je razloga za bojazan navijača. Južni Sudan je vrlo agresivan i borben i oslanja se mnogo na trojke, dok je Srbija u drugom poluvremenu pokazala igru koja je bila razlog za brigu.

Ispostavilo se da je to bilo nedovoljno poverenja u naše "orlove". Vodili su od prvog do poslednjeg trenutka meča i potpuno nadigrali zaista borbenog rivala u svim aspektima igre.

Mnogo je tu još brojki koje ohrabruju, pre svega samo devet izgubljenih lopti i 12 skokova više, ali i šut: 69 odsto za dva, 53 odsto za tri i ukupno 62 odsto iz igre. Osim brojki, videli smo sjajnu saradnju igrača i kretanje lopte, ali i odličnu odbranu.

Što se tiče problema, najveći su bili kada je Južni Sudan krenuo da igra agresivnije, uz presing, kada nije imao šta da izgubi, a kad su kod nas loptu prenosili igrači kojima to nije posao, a Stefan Jović je morao malo da odmara.

Aleksa Avramović i Filip Petrušev nisu ulazili u igru i tako su dobili dodatnog vremena da saniraju povrede.

Ceo tim Srbije je bio odličan, ali mora se istaći 20-godišnji Nikola Jović. On je meč završio sa 25 poena bez ijednog promašaja iz igre! 4/4 za dva i 5/5 za tri. Da nije promašio jedno od tri bacanja, odigrao bi savršen meč.

Kapiten Bogdan Bogdanović završio je utakmicu sa 23 poena i devet asistencija, Nikola Milutinov sa 17 poena i 10 skokova, a Stefan Jović sa 4 poena, 13 asistencija i šest skokova. Ognjen Dobrić postigao je 12 poena, Marko Gudurić 11, a Vanja Marinković 10.

Najefikasniji u timu Južnog Sudana bio je Piter Džok sa 21 poenom.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO:

Kraj meča, 83:115

39. minut: Još 1:31 do kraja. Sudije su gledale situaciju kada je Simanić dobio lakat u rebra, ali ništa nije bilo od toga. Pišemo pobedu za Srbiju. Marinković daje penale, rezultat je 80:108.

38. minut: Marinković sa penala na kratko dovodi Srbiju na +30, ali Deč to odmah smanjuje. 78:106.

36. minut: Stefan Jović daje koš, njegova četiri poena uz 12 asistencija. Odmah posle toga i faul. Sada Gudurić ide da "pojača" stotku. 76:104

34. minut: Davidovac sada pogađa trojku! Na doborm smo putu, a ovde će i stotka da pukne. 73:99.

34. minut: Nova trojka Marinkovića! On se čekao, sada je to ozbiljna raznovrsnost. 70:96

33. minut: Malo življa igra na obe strane. Pešić je na tajm-autu rekao da samo treba da nastavimo da igramo napade koje smo igrali. Bogdanović, pa Marinković daju trojke, Džok odgovara. 70:93

31. minut: Bogdanović do Davidovca koji se lepo snalazi, evo naših prvih poena u četvrtini. 65:85

- Imali smo 29 poena prednosti, sada je 18. I sve to serijom grešaka i gubitkom kontrole na presing rivala. Gudurić je posebno grešio pri prenošenju lopte. Doduše, bilo je tu i "klasičnog FIBA suđenja", ali to nije izgovor. Selektor Pešić je na tajm-autu rekao da se igra pretvara u "cirkus". Sada je vreme za reakciju.

Kraj treće četvrtina, 65:83

30. minut: Nova greška Gudurića pri prenošenju i primamo trojku u poslednji čas. 65:83

30. minut: Greška u zvaničnoj statistici, Gudurić ništa nije dobio, a nesportska je bila obostrana. Mali haos u vođenju statistike. Davidovac pogađa jedno bacanje, a Južni Sudan dva. Nov napad Afrikanaca i trojka! 62:83

30. minut: Posle tehničke Guduriću, sada još jedna i isključenje. Pešić na tajm-autu govori da ne treba da bude cirkus na terenu. 

30. minut: Serija grešaka Srbije, pogotovo pri prenošenju lopte, slabo reagujemo na presing. Južni Sudan je smanjio na 57:82

27. minut: Vezao je Južni Sudan četiri poena, ali Nikola Jović daje novu trojku! 52:80

26. minut: Dobrić je za malo zgazio liniju, pa nije 30 razlike, ali jeste tajm-aut Južnog Sudana. Rival je "na konopcima", sad samo treba držati koncentraciju. Tajm-aut. 48:77

24. minut: Južni Sudan se, naravno, ne predaje, ali Dobrić posle pet vezanih poena rivala daje trojku, pa Milutinov daje lak koš. 46:73.

22. minut: Sjajan početak drugog poluvremena. Južni Sudan i dalje borben, sada će sigurno igrati na Kerlika Džonsa, jednog od najboljih strelaca turnira, koji je u prvom poluvremenu dao samo tri poena. Ipak, Bogdanović se prošetao i daje nove koševe. Nema i dalje poena za afrički tim. Nikola Jović daje trojku i dodatno bacanje! 39:65!

21. minut: Počelo je drugo poluvreme, Nikola Jović daje trojku! Sjajan početak drugog dela. 39:59

- I još poneka Bogijeva atrakcija: 

- Jedna mala atrakcija:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA (@fiba)

- Pogledajte šta su zabeležile kamere foto-reportera:

- Južni Sudan je igrao svoju igru, odličan šut za tri  (7/14) i brza, svoja igra. Ali, ipak je Srbija kvalitetnija, iskusnija i zna kako se igraju ovakve utakmice. Vrlo dobra saradnja svih igrača, odlična odbrana i sjajna rešenja u napadu dovela su do ovakve prednosti protiv rivala koji je imao dve pobede pre ovog meča.

Bogdan Bogdanović ima 15 poena, 4 asistencija i 2 skoka, Nikola Jović i Nikola Milutinov imaju po 13 poena, a ovaj drugi i šest skokova. Ognjen Dobrić postigao je sedam poena, a među njima je i prva trojka na ovom šampionatu.

U Južnom Sudanu nema "dvocifrenih", a najviše poena je postigao Dut Džok Kačuol, znan i kao Piter Džok.

Kraj prvog poluvremena, 39:56

20. minut: Bogdanović pogađa prelepu trojku! 39:56. Odbranili smo se u poslednjem napadu. "Orlovi" imaju tri sekunde za poslednji napad. Da vidimo: Ništa, promašuje Bogi za tri.

20. minut: Još 55 sekundi do kraja, opet smo prebacili 50 poena za poluvreme. Tajm-aut Pešića je u toku.

19. minut: Dobrić pogađa prvu trojku na šampionatu! Idemo, "Kobra"! 39:53

18. minut: Džok opet daje trojku, pogađaju Južni Sudanci "kao blesavi". Milutinov pogađa samo drugo bacanje. 39:50.

17. minut: Serija faulova na oba kraja, a onda Dobrić iz kontre sjajno asistira Nikoli Joviću koji daje koš za 36:48!

- Dobrić je pao, delovalo je da je povređen, pa je skakutao malo po terenu. Deluje da nije ozbiljno, ali videćemo...

16. minut: Džok daje trojku, a posle koša Milutinova, Omot lako daje koš na samom početku napada. Opet pokazuju koliko su žilava i borbena selekcija. Posle faula u napadu, Dobrić polaže. 34:43

14. minut: Šajok daje trojku, Ristić promašuje, a onda jedan čudan faul, ali Gudurić je odmah video prazan prostor i daje koš. A taj prostor je napravio Milutinov. 29:39

13. minut: Gudurić pogađa dva penala, pa Bogdanović krade loptu i daje trojku, to je odgovor Srbije posle tajm-auta, tako da sada Južni Sudan mora da traži minut odmora. 26:37

fiba.basketball
 

12. minut: Južni Sudan je vezao dve brze trojke, na samo jedan koš Srbije. Ovo je tajm-aut za Pešića. 26:32

Nikola Jović ima 10 poena za sada. Milutinov i Gudurić su dali po 8, dok Bogdanović ima 8 poena i četiri asistencije.

Kraj prve četvrtine, 20:30

10. minut: Trojka Bogdanovića za prvu dvocifrenu prednost na meču! U poslednjem minutu. 20:30

8. minut: Moramo da ubeležimo lepu kontru i saradnju posle koje mlađi Jović polaže. Dobra reakcija Milutiniova i Gudurića, a onda je srpski centar pokazao kvalitet i iskustvo u odnosu na vieg Maulača. 19:27

8. minut: Maluač hvata ofanzivni skok posle promašenog macanja i privodi Južni Sudan na 19:21. Ovaj mladi košarkaš je visok 216 centimetara i sad ta visina pravi malo problema Srbiji. Ali, samo malo, Milutinov zakucava! 19:23

7. minut: Dobro se kreće lopta, Stefan bez gledanja daje svom prezimenjaku Nikoli Jovićz za tri! 16:21.

6. minut: Primili smo laka četiri poena posle tajm-auta, a nismo izgradili nijedan dobar napad. Južni Sudan ima priliku da izjednači iz dva pokuašaja, ali smo se odbranili. Milutinov reševa iz reketa. 14:18.

5. minut: Kvani pogađa, a Nikola Jović vezuje dva pogotka. Milutinov radi sjajan posao u građenju, pozicioniranju i blokovima. Tajm-aut za afričku selekciju. 10:16

3. minut: Južni Sudan sa penala prilazi na minus 3, ali Srbija igra dobru odbranu. U jednoj akciji i dva poseda imali smo blokadu i naterali protivnika na grešku. Dobrić pogađa, čuvamo prednost, 7:12.

fiba.basketball
 

3. minut: Nikola Jović daje novu trojku, Kerlik Džons uzvraća košem. Bogdanović posle nove prilike prodire. 5:10

1. minut: Milutinov je pogodio pod faulom, ali je promašio dodatno bacanje. Posle dobre odbrane, Bogdanović pogađa trojku! Vodimo 0:5

1. minut: Počela je utakmica!

- Intoniraju se himne, meč uskoro počinje!

- Sjajne vesti! Na zagrevanju pred meč su i Filip Petrušev i Aleksa Avramović, spremni za meč!

- Bilo je neizvesno za Srbiju u kom sastavu će nastupiti na ovom meču, naročito što se nakon Filipa Petruševa, koji je preskočio Portoriko, povredio i Aleksa Avramović, ali je selektor Pešić istakao da su svi igrači zdravi i spremni.

- Sve osim sigurne pobede Srbije, biće veliko iznenađenje.

- Orlovi imaju gotovo zagarantovano mesto u drugoj fazi takmičenja, samo je pitanje koliko bodova će preneti. Tamo ih čeka stari dužnik, Italija, kao i Dominikanska Republika, koja je načinila iznenađenje u grupi A. Južni Sudan se i dalje bori za svoje mesto u novoformiranoj grupi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike