Đurović veliki pesimista pred Mundobasket: Pešić je previše star, ne sme niko ništa da mu kaže, nešto tu ne štima (VIDEO)

20.07.2023

13:35

0

Autor: P.K.

Samoprozvani pesimista ima i predlog kako da se reši problem...

Đurović veliki pesimista pred Mundobasket: Pešić je previše star, ne sme niko ništa da mu kaže, nešto tu ne štima (VIDEO)
Đurović kod Mileta Ilića - Copyright Printscreen/YouTube/Jao Mile podcast

Do Mundobasketa ostalo je još 36 dana, ali Srbija i dalje ne zna u kom sastavu će igrati. U narodu vlada optimizam, posebno pošto je Nikola Jokić odveo Denver do NBA titule.

A i taj optimizam se ne umanjuje činjenicom da su "orlovi" na Evropskom prvenstvu ispali već u osmini finala.

Naravno, gde je optimizam, tu je i pesimizam, a u košarkaškoj Srbiji teško da ima većeg javnog optimiste od Vlada Đurovića, iskusnog trenera i u poslednje vreme najpopularnijeg komentatora i stručnog analitičara na TV Arena sport.

Đurović je gostovao u podkastu "Jao Mile", svog nekadašnjeg igrača Mileta Ilića, najpopularnijem i najboljem košarkaškom podkastu opšteg tima. Čim je razgovor došao do reprezentacije, Vlade se namrštio.

Ne mogu da budem optimista

- Sve zavisi ko će da dođe, ako se svi odazovu - imamo dobar tim, nema dileme. Pitanje je ko će doći, kako će to ići, hoće li biti povreda... Ja ne mogu da budem optimista. Gledajući na to kako smo prošli na prethodnom Evropskom prvenstvu - nešto tu više ne štima. Nije ni nacionalni dres svetinja kao što je nekada bio. Zamislite ranije da igrač sa 19-20 godina priča da mora da se posveti telu, da iskoristi leto da se spremi, to je u moje vreme bilo sasvim drugačije. Pre je jedva čekao da igra za reprezentaciju.

Đurović ne samo da nije preskočio kritiku selektora Svetislava Pešića, nego mu je on možda i izvor najveće zebnje, baš kao i njegov stručni štab.

- Selektor je u godinama i trebalo bi da ima pomoćnike koji imaju hrabrosti da mu kažu da uzme tajm-aut posle šest primljenih uzastopnih poena, da savetuju zonu i tako dalje. Niko od njih ništa ne može da mu kaže, a on je u godinama da nije svestan kao nekada. Nije tako brz u odlukama kao pre. Odličan je trener, osvojio je sve, ali ima 74 godine. Ja sam stariji od njega i već dugo se ne bavim ovim poslom. Po reakcijama, možda bih bio i brži od njega. To neko drugi treba da mu kaže i zato mu ja sada kažem - treba da bude okružen mladima i spremnijima. Tako je i Obradović rekao da su njegovi pomoćnici vrh. Svi u Partizanu skaču, a u reprezentaciji pomoćni treneri su tu i zadovoljni su tu. Kako ih je selektirao? Mora po stručnosti, a ne po tome koliko mu je pogodan politički - da samo ćuti.

Rešenje je jednostavno

Đurović je izneo i predlog selektoru kako da to poboljša – dovođenjem naših najboljih mlađih trenera.

- Ja bih rekao da dođe Dejan Milojević preko leta, pa taj Darko Rajaković, zašto da ne? Jeste Pešić ranije bio to što jeste, ali nije u godinama da može da uzme toliku odgovornost na tebe. Pogledajte u Partizanu i Realu kako priskaču treneri. Tvoja dužnost kao pomoćnika je da to uradiš, a ako mu selektor kaže sedi dole - onda ti i ne treba. Prave se odela, plaćaju sobe, a to košta samo da bi sedeli tamo. Moraju da imaju ovlašćenja i da još nešto znaju.

Poslušajte celo gostovanje u kome je učestvovao i poznati menadžer Bojan Tanjević.

Svetsko prvenstvo se igra u tri zemlje - Filipini, Japan i Indonezija - počinje 25. avgusta i traje do 10. septembra. Srbija je u grupi sa Portorikom, Kinom i Južnim Sudanom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike