Kako je akcija Saleta Đorđevića iz reprezentacije Srbije završila na parketima NBA lige? Novi trener Toronta je najveći krivac!

03.07.2023

22:55

0

Autor: 24sedam

Darko Rajaković postao tek drugi neamerički glavni trener košarkaške franšize u najjačoj ligi sveta

Kako je akcija Saleta Đorđevića iz reprezentacije Srbije završila na parketima NBA lige? Novi trener Toronta je najveći krivac!
Darko Rajaković - Copyright Profimedia

Rezultatski možda ne toliko, ali na individualnom planu srpska košarka poslednjih godina proživljava svoje najvetlije trenutke. Vasilije Micić je dominirao u Evroligi, Nikola Jokić je već tri godine neprikosnoven u NBA, u kojoj su jedina dva neamerička glavna trenera Srbi!

Posle Igora Kokoškova, veliku čast dobio je i Darko Rajaković. Rođeni Čačanin, koji je preko mlađih kategorija Crvene zvezde, španskog niželigaša Torelodonesa i Razvojne lige ovog leta stigao do mesta glavnom trenera Toronta.

- Polako se sležu utisci. Svakod dana sve više imam priliku da upoznajem ljude i to kako funkcioniše organizacija, koja je jedna od najboljih, ako ne i najbolja u NBA ligi. To se tiče strukture, ljudi koji rade u klubu, iskustva koje imaju, kontinuiteta u uspesima. Sve je dovedeno do najvišeg nivoa – rekao je za Basketball Sphere Rajaković.

Srpski stručnjak otkrio je, između ostalog i da se širom SAD sve više pažnje poklanja evropskoj košarci.

- Evropa ima veliki uticaj na NBA. Sve je više NBA trenera, koji uče, gledaju i poštuju Evroligu i evropske trenere. Dolazim iz Srbije. Meni je uvek bila bliska ABA liga, španska liga ili Evroliga. Uvek sam učio od najboljih trenera. Gledao sam da “ukradem” znanje od njih. Kada god sam to mogao da primenim u radu sa mojim ekipama i da im pomognem, koristili smo sve te stvari. Ne samo u napadu, već i u odbrani. Sigurno da ću to nastaviti da radim i sada u Torontu.

A upravo je iskustvo rada sa Sašom Đorđevićem u reprezentaciji Srbije dovelo do toga da se jedna od napadačkih akcija legendarnog srpskog košarkaša „zavrti“ na parketima NBA lige.

- Meni se dosta svidela akcija koju je Sale Đorđević koristio sa reprezentacijom. Kasnije sam je pokazao Montiju Vilijamsu, kojem se to takođe dopalo, zbog različitih opcija koje ima iz tog napada, pa smo tu akciju koristili za nas tada u Finiksu.

Ipak, nije samo Đorđević imao veliki uticaj na Rajakovićev trenerski razvoj. Tu je i njegov najpoznatiji sugrađanin, najtrofejniji trener Evrope Željko Obradović.

- Čuli smo se, naravno. I kada sam preuzeo ekipu i kada su osvojili titulu. Željko je dobar prijatelj i moj veliki mentor. Čovek od koga učim. Uvek kada sam u Srbiji, kada imamo priliku da budemo zajedno, nađemo se, pa pričamo o košarci. Trudimo se da kvalitetno provodimo vreme – rekao je između ostalog Darko Rajaković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike