Velika pobeda Srbije! Marinine Lavice mogu na OI u Pariz!

24.06.2023

16:50

0

Autor: G. F.

Važan meč za naše košarkašice završen je na najbolji način

Velika pobeda Srbije! Marinine Lavice mogu na OI u Pariz!
Košarkašice Srbije - Copyright fiba.basketball

Košarkašice Srbije uspele su da savladaju Crnu Goru sa 63:58 (19:16, 19:15, 15:12, 10:15) i izbore šansu da se kvalifikuju na Olimpijske igre u Parizu.

Bilo je napeto i nervozno, nije to bila kvalitetna košarkaša predstava, ali je sve to valjda posledica ogromnog uloga. Nije napad Srbije bio onakav kakav bismo želeli da gledamo, ali su u defanzivi izabranice Marine Maljković bile na veoma visokom nivou. Ne može se osporiti borbenost našim reprezentativkama, ali manjak koncentracije pod košem rivala mogao je da "otme" pobedu.

Statistika sa meča prilično verno oslikava ono što smo gledali. Ivon Anderson sa 23 poena i po pet skokova i asistencija je najbolji akter meča. Dobru rolu odradila je Aleksandra Crvendakića sa 11 poena i pet uhvaćenih lopti, a Jovana Nogić je dodala 10 poena i 2 skoka.

U redovima Crne Gore očekivano se izdvojila Nataša Mek sa 20 poena i 13 skokova, a sjajna je bila i mlada Marija Leković sa 18 poena, 5 skokova i 2 asistencije. Uz samo još tri igračice koje su se upisale u strelce to je bilo premalo da se dobije Srbija, pa Crna Gora i definitivno neće igrati na Olimpijskim igrama u Parizu.

 

 

Naša reprezentacija ostala je u igri za OI zajedno sa Nemačkom, koja je nešto ranije posle produžetka savladala Češku. Upravo će se Srbija i Nemačka sutra boriti za 5. mesto u Evropi, a ovaj meč imaće samo ulog prestiža.

BLOG UŽIVO:

 

 

Kraj utakmice, 63:58 - Pogodila je Mekova za dva, Crnogorke su napravile brzi faul, a na 9,8 sekundi do kraja Maša Janković je stala na liniju za slobodna bacanja. Pogodila je oba za veliku pobedu Srbije.

40. minut, 61:56 - Nataša Mek je promašila oba bacanja, a Mina Đorđević uhvatila loptu! Nisu Lavice iskoristile napad, ali nisu ni Crnogorke. Još jednom su naše košarkašice izgubile loptu i Crna Gora traži poslednji tajm-aut 23,5 sekundi pre kraja meča.

38. minut, 61:56 - Novi poeni sa penala Mine Đorđević, sada ona održava prednost Srbije. Lekovićeva je nerešiva enigma za Srpkinje, ima već 18 poena.

36. minut, 59:54 - Mina Đorđević je pogodila oba penala, Ivon Anderson se vratila u igru. Sa penala je precizna i Božica Mujović, pogađa i Mekova ponovo, izgleda da nas čeka neizvesna završnica.

34. minut, 55:50 - Bez ikakve potrebe počele su da gube igru naše košarkašice i Crna Gora je stigla do minus pet. Sve se desilo nakon što je Ivon Anderson posle udarca koji je dobila otišla na klupu. Marina Maljković je odmah tražila tajm-aut. Preblizu su prišle Crnogorke

Počeo je poslednji deo susreta. Srbiju jš 10 minuta deli od velikog rezultata i kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.

Završena je treća četvrtina, 53:43 - Odlična defanziva i odlična Ivon Anderson u napadu obeležile su prilično mirnih deset minuta. Bilo je ponovo nekoliko grešaka u napadu, ali je Srbija i dalje na plus 10.

26. minut, 48:38 - Drži Srbija prednost, u ritmu je Nogićeva, ni tajm-aut Crnogorki nije promenio stanje na terenu.

23. minut, 44:33 - Ivon Anderson rešava napade Srbije, Mekova pogađa dva penala. Jovana Nogić postiže još dva poena za dvocifrenu prednost.

 

 

Utakmica je nastavljena.

Kraj druge četvrtine, 38:31 - Pogodile su Crnogorke, a Nevena Jovanović je neoprezno i nenamerno laktom pogodila rivalku u lice. Jelena Vučetić je morala na klupu zbog krvarenja, dosuđen je nesportski faul našoj košarkašici, pa je bacanja umesto Vučetićeve izvela Marija Leković. Stankovićeva je napravila faul, a Mekova pogodila jedno od dva bacanja i spustila prednost Srbije na šest poena. Crvendakić je odlična danas, ima devet poena, četiri skoka i asistenciju. Problem je treći faul Dragane Stanković, koji je Marija Leković kaznila jednim pogotkom sa penala. 

18. minut, 36:25 - Maša Janković, pa Ivon Andersom donose plus 10 Srbiji! Nevena Jovanović pogađa jedan od dva penala. Čim je napad proradio prednost je porasla! Konačno gledamo Srbiju na koju smo godinama unazad naučili. Izuzetna odbrana sve vreme, a u poslednjim minutima i ofanziva je proradila.

16. minut, 29:23 - Maja Bigović je napravila treći faul i poslala Andersonovu na liniju penala. Sigurna je naša plejmejkerka bila oba puta. Posle duže pauze pogodila je Mekova za Crnu Goru. Pogađa Crvendakićeva pod košem uz faul, pa dodaje još jedan poen! Aleksandra zatim hvata loptu i pod svojim košem, pa pogađa još jednom u napadu. Novi tajm-aut za Crnu Goru.

14. minut, 22:21 - Neće lopta u koš, pa neće! Srbija ima 15 ofanzivnih skokova, ali ne koristi te takozvane druge šanse. Konačno poeni Maše Janković! Tajm-aut za Crnu Goru. Dosadašnji utisak je da je uz malo više fokusa Srbija mogla da ima dvocifrenu prednost, ali od toga zasad nema ništa. Odbrana je na visokom nivou, ali su greške u napadu gotovo početničke.

12. minut, 20:21 - Pogodila je Krajinšnikova jedno od dva bacanja, a uhvaćenu loptu Aleksandre Crvendakić Srpkinej nisu pretvorile u poene. Lekovićeva je smanjila prednost Srbije, a naše devojke su još jednom bile nesigurne u napadu. Trojkom Kovačevićeve Crna Gora stiže do vođstva. Zaista je previše promašaja pod samim košem rivalki i to se vidi na semaforu.

Završena je prva četvrtina, 19:16 - Dragana Stanković pogađa jedno od dva slobodna bacanja nakon druge lične greške Nataše Mek, koja je morala na klupu. Aleksandra Crvendakić je pokupila loptu pod svojim košem, prešla ceo teren i pogodila! Sjajna minijatura naše košarkašice, koja još jednom dominira pod košem Srbije. Još dva promašena "zicera" i pogodak marije Leković. Pogađa i Stankovićeva za Srbiju, koja ima već osam promašaj pod samim košem rivalki!

7. minut, 14:14 - Plejmejkerka Srbije iskoristila je oba slobodna bacanja, a posle dobre odbrane naše košarkašice su imale tri vezana napada ali nisu pogodile. Jelena Vučetić je to kaznila trojkom. Srpkinje promašuju polaganja jedno za drugim, očigledno je koncentracija nešto slabija u našem timu.

4. minut, 12:11 - Posle poena Andersonove, vezuje Vučetićeva pet poena, jedan je razlike.

2. minut, 10:6 - Nataša Mek je postigla prve poene na meču, a Jovana Nogić uz faul pogodila za Srbiju. Dodala je i poen iz slobodnog bacanja. Amerikanka iz Crne Gore ponovo pogađa, a Ivon Andreson vraća prednost našim devojkama. Posle odlične odbrane, uz faul pogađa i Tina Krajišnik. Dodatno slobodno bacanje nije iskoristila. Još jednom pogađa Mek, postigla je sve poene za Crnu Goru. Nogićeva pogađa trojku!

Utakmica je počela. Prvi napad ima Crna Gora.

14.41 - Intonirane su himne obe reprezentacije, sve je spremno za početak utakmice.

14.20 - Košarkašice Srbije i Crne Gore tri puta us sastajale u prethodnim godinama. Prvi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo davne 2012. godine dobile su Crnogorke sa 85:68, da bi u revanšu bilo 72:56 za Srpkinje. Poslednji međusobni susret odigrale su pre dve godine na EP, a pobedu je odnela naša reprezentacija sa 87:75.

Printscreen/fiba.basketball
 

14.08 - Prva ekipa koja je izborila kvalifikacije za OI u Parizu je Nemačka. Posle produžetka Nemice su bile bolje od Češke sa 71:69.

 

13.45 - Ne postoji veća motivacija trenutno za obe ekipe, od toga da imaš priliku da odeš na kvalifikacije za Olimpijske igre. Pričala sam sa devojkama da ne treba da gledaju šta je bilo ili moglo da bude. Idemo sa tim ciljem da dobijemo utakmicu koja vodi na u kvalifikacije za OI - kaže kapiten Srbije Tina Krajišnik.

13.35 - Imale smo dovoljno vremena da se spremimo, da se psihički oporavimo i emotivno vratimo. Treba da u meč sa Srbijom uđemo sa energijom i borbenošću. Ko se pre oporavi od četvrtfinala biće bolji. Imamo šanse - poručuje selektorka Crne Gore Jelena Škerović.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike