Partizanov prvi korak ka tronu ABA lige! Valjak mleo Zvezdu, pa se kockao sa već viđenom pobedom! (FOTO/VIDEO)

13.06.2023

22:01

0

Autor: A. Š.

Beogradski večiti rivali počeli finalnu seriju plej-ofa AdmiralBet ABA lige koja se igra na tri pobede

Partizanov prvi korak ka tronu ABA lige! Valjak mleo Zvezdu, pa se kockao sa već viđenom pobedom! (FOTO/VIDEO)
Zek Ledej i Ben Bentil - Copyright MN Press

Partizan je napravio prvi korak ka povratku na regionalni tron. U uvodnom meču finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige, crno-beli su pred svojim navijačima savladali Crvenu zvezdu - 88:80.

Ipak, navijačima crno-beli osećanja su vervatno pomešana. Jer, radost zbog važne pobede pokvariće im još jedno žestoko kockanje Pantera i drugova sa već upisanim trijumfom. Kao da izabranici Željka Obradovića nisu ništa naučili iz nekoliko gotovo identičnih utakmica ove sezone, poslednje one pete u četvrtfinalnoj seriji Evrolige u Madridu protiv Reala, košarkaši Partizana su grogiranom rivalu sami dali "veštačko disanje" i dozovolili mu da im zamalo "ukrade" pobedu.

Furiozno je Valjak krenuo u meč. Panter je za devet minuta na parketu ubacio 14 poena, Ledej je do odlaska na veliki odmor dodao još 20 i crno-beli su posle 20 minuta košarke imali komotnih 56:36. Ubacio je Partizan devet trojki iz 12 pokušaja i samo zahvaljujući sedam uhvaćenih lopti pod košem rivala Zvezda je koliko toliko uspela da nadomesti velike propuste na obe strane terena.

Bez Luke Vildoze, sa Nedovićem van ritma, crveno-belima je nedostajalo goriva u fazi napada u prvom poluvremenu. Ali, na otvaranju treće deonice pojavio se Fakundo Kampaco. Argentinac je ubacio dve trojke, razigrao Dobrića, donekle Petruševa i malo po malo Zvezda je počela da topi prednost Partizana, koji je, kao po nepisanom pravilu ove sezone, iz neshvatljivih razloga "povukao ručnu". 

A onda, već toliko puta viđen scenario momaka u crno-belim dresovima. U prvom poluvremenu gotovo bezgrešni Panter i Ledej promašili su nekoliko otvorenih šuteva i samo zahvaljujući velikoj inspiraciji Alena Smailagića uspeli su da pred završnih 10 minuta održe dvocifreni plus, iako je Zvezda u finišu trećeg deonice uspela da prepolovi zaostatak s kraja druge četvrtine.

Nisu Obradovićevi izabranici uspeli da "zatvore utakmicu" čak ni kada je Madar ubacio trojku za ogromnih plus 14, nešto više od sedam minuta pre kraja. Kampaco i Dobrić kreirali su Zvezdin juriš i prilazak na izuzetno opasnih minus šest tri i po minuta pre kraja meča (83:77). Ali, tada su crveno-beli stali, dok je Panter kapitenski preuzeo odgovornost, ubacio četiri slobodna bacanja i uveo Partizanov brod u koliko toliko mirniju završnicu.

Drugi meč finala igra se u istoj dvorani u četvrtak od 20 časova.

PARTIZAN: Ledej 24, Avramović, Koprivica, Panter 19, Smailagić 11, Papapetru 1, Egzum 8, Naneli 3, Lesor 9, Trifunović, Anđušić 5, Madar 8.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Kampaco 15, Mitrović 4, Lazić, Martin 4, Dobrić 17, Ivanović, Ilić 4, Nedović 10, Marković 3,Petrušev 11, Bentil 10.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Panter promašuje potpuno otvorenu trojku, ali Nedović na drugoj strani gubi loptu. Madar je promašio ceo koš prilikom šuta za tri poena na isteku napada. Do kraja je 63 sekunde, Partizna vodi 85:77. Ivanović traži tajm aut, iz kojeg Kampaco promašuje trojku. Ledej promašuje trojku, na drugoj strani Bentil pogađa van linije 6.75. Do kraja je 32 sekunde, Partizna vodi 85:80. Papapetru je pogodio jedno od dva penala, do kraja je 23 sekunde - 86:80. Kampaco promašuje za dva, Lesor 12 sekudi pre poslednjeg zvuka sirene ubacuje dva penala i stavlja tačku. KRAJ! Partizan je pobedio Zvezdu - 88:80.

MN Press
 

38. MINUT - Bentil poentira u reketu Partizana, Anđušić promašuje trojku, a Nedović u kontri vraća Zvezdu na samo minus šest - 83:77 u 37. minutu. Posle tajm auta Obradovića Naneli promašuje iz prodora, a na drugoj strani Nedović pronamašuje trojku. Madar promašuje trojku, Kampaco ulaz uz kontakt na drugoj strani u kontri. Potom Zvezdin Argentinac pravi faul nad Panterom, koji ubacuje dva bacanja - 85:77. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s promašenim celim košem Dobrića posle šuta za tri poena.

36. MINUT - Madar promašuje za dva, Dobrić poentira na tabli na drugoj strani - 79:71, 35. minut. Ledej poentira sa poludistance i prekida Zvezdinu seriju 7:1 - 81:71. Ponovo Dobrić poentira posle ofanzivnog skoka, a Panter sa linije penala čuva Valjku dvocifreni plus - 83:73. 

MN Press
 

34. MINUT - Madar pogađa izuzetno važnu trojku za Partizan - 78:64, 33. minut. Kampaco vraća trojku i to pošto je prethodno Ledej napravio faul nad Lazarevićem u poslednoj sekundi napada. Lazarević pravi dva brza faula, a potom dobija i tehničku grešku. Panter pogađa slobodno bacanje, posle čega Madar gubi loptu. Martin to kažnjava poenima u kontri - 79:69. Posle Madara, prelako loptu gubi i Panter, ali na drugoj strani Dobrić promašuje otvorenu trojku. Zvezda je izašla iz bonusa na isteku 34. minuta - 79:69.

32. MINUT - Ledej poentira iz ofanzivnog skoka na otvaranju četvrte deonice, a potom crno-beli kradu lopti rivalu - 75:61. Ledej promašuje za dva, kao i Bentil van linije 6.75 na drugoj strani. Na isteku 32. minuta Eksum greši u fazi napada, a potom pravi četvrtu ličnu grešku. Posle 32 minuta košarke u Areni Partizan vodi 75:64 posle trojke Nedovića.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Ledej promašuje potpuno otvorenu trojku, što na drugoj strani Zvezda kažnjava sa 5:0. Crveno-beli su prepolovili minus iz prvog poluvremena, Lesor na drugoj strani zakucava - 73:61. Na kraju treće deonice Partizan vodi 73:61.

MN Press
 

28. MINUT - Zakucavanja su "razmenili" Mitrović i Smailagić, potom na isti način poentira i Petrušev - 68:53. Eksum sa 2+1 vraća crno-bele na plus 18 u 17. minutu. Uz to Kampaco je napravio treću ličnu grešku - 71:53. Zvezdin Argentinac pogađa važnu trojku za Zvezdu, a potom Petrušev promašuje oba slobodna bacanja na minus 15. Panter promašuje sa poludistance, Kampaco promašuje trojku. U završna dva minuta treće deonice Partizan ulazi sa plus 15 - 71:56. 

26. MINUT - Još jedna izgubljena lopta Partizana. Crno-beli su za nešto manje pet minuta ubacili samo četiri poena, ali Zvezda to nije materijalizovala do kraja. Petrušev je promašio ceo koš prilikom šuta za tri poena, na drugoj strani Eksum pogađa jedno od dva penala - 61:47. Dobrić poentira za dva i približava Zvezdu na "samo" minus 12, ali potom Smailagić vezuje pet poena i odbija nalet Zvezde - 66:49.

24. MINUT - Posle poena Dobrića, treću ličnu grešku pravi i Luka Mitrović. Posle izgubljene lopte Papapetrua, Dobrić poentira iz ofanzivnog skoka - 58:42. Mini seriju Zvezde 4:0 prekida Smailagić. Kampaco se razigrao u drugom poluvremenu, ubacio je trojku, posle čega Madar pravi faul u napadu - 60:45. Na isteku 24. minuta Partizan vodi 60:47, posle dva ubačena bacanja Petruševa. Eksum i Lesor napravili su po treću ličnu grešku.

MN Press
 

22. MINUT - Drugo poluvreme počelo je prokockanim napadom Zvezde i promašajem Smailagića za dva na drugoj strani. Posle nešto više od minuta igre u nastavku meča prve poene ubacuje Petrušev sa linije penala (2/2) - 56:38. Smailagić zakucava posle ofanzivnog skoka na drugoj strani. Petršev prvi faul u napadu, to mu je treća lična greška. 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Zvezda je u mini seriji 4:0, koju zakucavajem u kontri prekida Ledej - 56:36. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 56:36.

18. MINUT - Ilić zakucava i prekida mini seriju Partizana 5:0, Ledej na drugoj strani poentira sa poludistance i čuva Valjku plus 20 - 49:29. Zvezda ofanzivnim skokom pravi puno problema Partizanu, posle jednog Lazarevića Anđušić pravi faul, a Zvezdin košarkaš pogađa dva penala. Ponovo poentira Ledej (18. poen za 17 i po minuta). U završna dva minuta prvog poluvremena crno-beli ulaze sa plus 22 posle trojke Madara - 54:32.

MN Press
 

16. MINUT - Na ulasku u 15. minut Eksum postiže svoje prve poene na meču sa linije penala (2/2) - 39:24. Bentil pravi ofanzivni skok, Lesor drugu ličnu grešku. Zvezdin centar pogađa jedno od dva bacanja. Posle trojke Anđušića Partizan ide na novi najveći plus - 42:25, 15. minut. Posle lakih poena Petruševa, Anđušić na drugoj strani pogađa dva penala i čuva Valjku plus 17 - 44:27. Eksum sa dva ubačena bacanja podiže prednost Partizana na plus 19 - 46:27. Na isteku 16. minuta Valjak vodi 47:27, posle jednog od dva ubačena bacanja Ledeja.

14. MINUT - Panter je pogrešio u dodavanju, Dobrić u kontri to kažnjava i prekida mini seriju crno-belih 5:0 - 34:23. Eksum promašuje za dva, a potom Panter pravi treću ličnu grešku. To bi mogao da bude veliki hendikep za crno-bele u nastavku meča s obzirom da se igra tek 13. minut. Dva vezana ofanzivna skoka prve crveno-beli, ali nisu uspeli da poentiraju iz toga. Ide nova trojka Ledeja, crno-beli su na novom najvećem plusu u 14. minutu - 37:23. Petrušev sa linije penala pogađa jedno od dva bacanja. 

MN Press
 

12. MINUT - Zvezda je prokockala uvodni napad u drugoj deonici lošim dodavanjem Kampaca, Anđušić na drugoj strani promašuje šut za tri - 29:21. Dva napada Zvezda promašuje na minsu devet, posle čega Panter ubacuje svoju treću trojku večeras i već 14. poen. Nova izgubljena lopta Zvezde, Ledej u kontri zakucava povratak crno-belih na dosad najvećih plus 13 - 34:21. Ivanović mora da reaguje tajm autom. Crveno-beli iz minuta odmora nisu uspeli da upute šut ka košu za 24 sekunde.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Promašili su crno-beli dva napada na plus 12, što poenima iz prodora kažnjava  Nedović. Na drugoj strani Lesor poentira uz faul Petruševa, pogađa i dodatno bacanje. Crno-beli su u 9. minutu na novom najvećem plusu - 29:16. Nedović pogađa trojku sa skoro pola terena iz izgubljenog napada. Na kraju prve četvrtine Partizan vodi 29:21.

8. MINUT - Panter ubacuje novu trojku, posle ofanzivnog skoka Madara - 21:12. Petrušev vraća ofanzivni skok, poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. 21:14. Posle trojke Ledeja Partizan prvi put na meču ima dvocifrenu prednost - 24:14. Martin gubi loptu, a potom pravi nesportski faul nad Lesorom. Centar Partizana je pogodio dva bacanja, a potom Ledej promašuje za dva - 26:14. U završna dva minuta prve deonice crno-beli ulaze sa plus 12.

6. MINUT - Zvezda je u mini seriji 5:0 posle poena Mitrovića - 13:9. Na polovini prve deonice, posle trojke Ledeja Partizan vodi 16:9. Madar krade loptu Dobriću i potom u kontri vraća crno-bele na najvećih plus devet - 18:9. Mini seriju Partizana 5:0 trojkom prekida Marković - 18:12.

MN Press
 

4. MINUT - 7:0 je serija Partizana posle poena Pantera sa poludistance. Dobrić lakim poenima prekida nalet Valjka, ali samo na trenutak pošto Panter sa 2+1 povećava vođstvo crno-belih 10:4, 3. minut. Odlično otvaranje meča Partizana, koji posle trojke Nanelija vodi 13:4. Kampaco ubcuje prvu trojku za Zvezdu na meču.

2. MINUT - Meč je počeo izgubljenom loptom Partizana i poenima Bentila sa linije penala (2/2). Prve poene, i to trojku, za Partizan pogađa Panter. Ledej pogađa sa poludistance, Partizan vodi 5:2 posle dva minuta košarke.

 

 

- Ubrzo za njima na parket su istrčali i crno-beli.

- Košarkaši Crvene zvezde su istrčali na teren uz zaglušujuće zvižduke punih tribina beogradske Arene.

- Luka Vildoza je došao sa ostatkom ekipe Crvene zvezde u dvoranu, ali večeras neće biti u sastavu. Baš kao i Džon Holand.

- Grobari su pripremili vreli doček za Filipa Petruševa.

- Lepa vest za navijače Partizana. Aleksa Avramović je uspeo da se oporavi od preloma šake i večeras će biti u sastavu tima Željka Obradovića.

MN Press
 

- Zvezdin tim stigao je u Arenu nešto više od dva sata pre početka meča, a samo desetak minuta kasnije na parketu je već bio Fakundo Kampaco. Argentinski košarkaš srdačno se pozdravio sa prvotimcem rivalskog kluba Tristanom Vukčevićem. Pretpostavka je da njihovo poznanstvo datira iz zajedničkog perioda u madridskom Realu, a kraće vreme su se zadržali u prijateljskom ćaskanju.

24sedam/P. K.
 

 - U širokom krugu oko najveće dvorane na Balkanu raspoređene su jake policijske snage.

- Nije greška ako se kaže, sada već tradicionalno, uoči finala AdmiralBet ABA lige podigla se velika medijska prašina. Ovoga puta razlog su bili termini utakmica.

- U predvečerje prve utakmice finalne serije, saopštenjem u kojem traži zaštitu od rukovostva lige, oglasio se se komesar za suđenje Srđan Dožai. Razlog je bio dopis koji je primio od kluba sa Malog Kalemegdana.

- Pre nego što su počeli odbranu regionalnog trona, košarkaši Crvene zvezde podigli su još jedan u nizu trofeja namenjenih prvaku Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike