Dražen Petrović, legenda koja traje: Tri decenije od tragičnog kraja košarkaškog Mocarta (VIDEO)

07.06.2023

09:57

0

Autor: D. P.

Dan kad je otišao najveći

Dražen Petrović, legenda koja traje: Tri decenije od tragičnog kraja košarkaškog Mocarta (VIDEO)
Mesto tragedije Dražena Petrovića - Copyright Mesto pogibije Dražena Petrovića/Profimedia

Na današnji dan prestalo je da kuca srce jednog od najvećih košarkaša sveta Dražena Petrovića.

Nastradao je u Nemačkoj, u saobraćajnoj nesreći dolazeći u svoju zemlju posle kvalifikacionih mečeva reprezentacije Hrvatske u poljskom Vroclavu. Imao je samo 29. godina, legenda o njemu i danas živi.

I danas se ljudi širom sveta pitaju da li je moralo to da se desi i da jedan tako bizaran događaj odvede sa ovog sveta možda najvećeg košarkaša tog doba van američkog kontinenta.

Printscreen/YouTube
Dražen Petrović

Tajanstvena nemačka manekenka Klara Šalanci

Tek je počeo da krči put Evropljanima i ostalim "neamerikancima" u NBA, tek su u postojbini košarke počeli da upoznaju njegovu genijalnost, a onda je rano ujutro 7. juna 1993. godine sve šokirala agencijska vest da košarkaški Mocart više nije među nama.

Automobil "golf", koji im je upravalja Nemica, manekenka i njegova tadašnja ljubav Klara Šalanci, zakucao se sa 160 km/h u kamion, isprečen zbog kvara na autoputu.

Profimedia
Klara i Oliver Birof

Šalanci ga nije primetila na vreme zbog neprilagođene brzine i loše vidljivosti, ali i manjka vozačkog iskustva. Dražen je na licu mesta stradao, dok je turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sedela iza njega, teško povređena i lekari su se mesecima borili za njen život.

Ova Turkinja danas je profesorka turskog jezika u Istanbulu. Klara Šalanci je postala supruga proslavljenog nemačkog fudbalera Olivera Birofa i ona nikad nije pričala za medije o tužnom događaju, niti se pojavila na grobu svog pokojnog momka.

Tragedija presekla veliku karijeru

Iza Dražena ostalo je mnogo nerazjašnjenih detalja, koji ni posle toliko godina od njegove smrti nisu prestali da interesuju javnost u Evropi i SAD, posebno u našem regionu.

Nažalost, ostaće tajna zašto se tako lako odrekao prijateljstva sa Vladom Divcem, da li bi igrački sustigao Majkla Džordana, da li je zaista potpisao za Panatinakos, kako bi izgledao duel Hrvatske protiv tadašnje selekcije SR Jugoslavije ...

Dražen je tokom karijere igrao za Šibenku, Cibonu, Real Madrid, Portland i Nju Džersi Netse.

U poslednjoj sezoni u NBA imao je prosek od 22,3 poena po utakmici.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike