Srpska košarkaška dijaspora dobila novog šampiona! Sloga je prvak!

23.05.2023

09:53

0

Autor: D. N.

Na turniru u Upsali bilo je "samo" šest ekipa, a u finalu je domaćin bio bolji od Basket 2000 iz Banja Luke

Srpska košarkaška dijaspora dobila novog šampiona! Sloga je prvak!
Košarkaši Sloge slave osvajanje turnira KEPSD - Copyright Faceboo5/Bosko Sloga Uppsala Bestic

Lepa tradicija je nastavljena, pa je i ove godine održano Košarkaško Evropsko prvenstvo srpske dijaspore (KEPSD). Ovo, 26. izdanje organizovano je u Upsali, u Švedskoj, a pobednik je bila ekipa Sloge.

U finalu su bili bolji od Basket 2000 iz Banja Luke. Rezultat je bio 78:76, posle produžetaka, pa je tako Sloga drugi put osvojila zlato na ovom turniru.

Ove godine takmičilo se "samo" šest ekipa: Sloga Upsala, Sloga Tatice, Basket 2000, Herceg Novi, Leburic i Intamba. Odziv je bio slabiji, pogotovo od udruženja iz Švedske (falile su ekipe Sinđelića iz Geteborga, Srbije iz Malmea i Sveti Nikola iz Vesterosa). Ni redovni učesnici kao Kosovo Knin iz Beograda ili ekipe iz Nemačke, Austrije, Francuske, Norveške i Engleske nisu se pojavile ove godine.

Na poluvremenu je nastupilo nekoliko folklornih grupa iz udruženja "Sveti Đorđe".

Ovo je bio peti KEPSD u Švedskoj. Poslednji put se turnir organizovao u Stokholmu pre 10 godina. Tada su domaćini, stokholmski Beli orlovi, osvojili zlato. Od švedskih klubova je Srbija iz Malmea osvojila zlato pet puta a Sinđelić iz Geteborga tri puta.

Prošle godine titulu je osvojila ekipa Kosovo Knin iz Beograd, dok 2020. i 2021. godine nije bilo turnira zbog pandemije korona virusa.

Ova košarkaška tradicija traje još od 1997. godine, kada je u nemačkom Bilefeldu održan prvi turnir, a idejni tvorac ovog takmičenja je srpski trener Miodrag Pure Radomirović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike