Srpska košarkaška dijaspora će se okupiti u Švedskoj! Sve je spremno za novo Evropsko prvenstvo! (FOTO)

15.05.2023

09:25

0

Ideja o KEPSD-u postoji od 1996. godine, a kao i svake godine, turnir će imati i humanitari karakter, potvrdili su za 24sedam organizatori

Srpska košarkaška dijaspora će se okupiti u Švedskoj! Sve je spremno za novo Evropsko prvenstvo! (FOTO)
Detalj sa utatkmice na KEPSD - Copyright Printscreen/Facebook/slogauppsala

U danima pred nama, tačnije od 18. do 20. naja biće održano još jedno izdanje Košarkaškog Evropskog prvenstva srpske dijaspore (KEPSD). Domaćin 26. po redu turnira biće Švedska, odnosno Upsala.

- Naš klub je osvojio ovaj turnir 2018. godine u italijanskom mestu Zane na periferiji Vićence, a ove godine smo prihvatili organizaciju jer je pretila opasnost da se turnir ugasi.

Tako da će ovo KEPSD biti organizovan u Upsali od 18. do 20. maja - kazao nam je Boško Beštić, jedan od zamenika predsednika Srpskog udruženja za očuvanje kulture i tradicije Sloga iz Upsale i tim menadžer košarkaškog kluba Sloga o kojem ste već mogli da pročitate na 24sedam.

Printscreen/Instagram/sloga.basket
 

- U Italiji je, na primer ovaj turnir okupio oko 500 ljudi i s obzirom da je bio organizovan u sklopu jednog većeg sportskog događaja imali smo priliku da učestvujemo na zatvaranju na kome je bilo još toliko. Lep osećaj i lepa slika za svet - dodao je Beštić.

Do početka turnira će se i definitvno znati koliko će ekipa učestvovati, mada  postoji mogućnost da će ove godine na turniru učestvovati manje od osam ekipa, koliko je do sada bio običaj.

A šta je to u stvari KEPSD objasnio je svojevremeno osnivač, profesionalni trener iz Nemačke, Miodrag "Pure" Radomirović.

- Početkom 1996. godine, u razgovoru sa nekoliko prijatelja i košarkaških entuzijasta, rodila se ideja da u Bilefeldu osnujem klub "Radivoj Korać". Klub je zaživeo, krenuli su treninzi i aktivnosti, a sa njima želja za takmičenjem i druženjem. Pored redovne lige koju su ti momci igrali, želeo sam da im obezbedim i malo druženja sa drugim klubovima sa prostora bivše Jugoslavije koji su egzistirali ili i dalje egzistiraju u Evropi.

Uspeo sam da se dogovorim sa "Starim prijateljima" iz Dizeldorfa, "Nikolom Teslom" iz Hamburga, "Orlovima" i "Balkanom" iz Pariza, da dođu u Bilefeld, da odigramo turnir - kazao je Radomirović, a onda detljnije pričao o počecima.

Ponovo humanitarni karakter

Kao i svake godine, turnir će imati i humanitari karakter jer će 18. maja prilikom održavanja žreba biti upriličena i humanitarna večera na kojoj će učesnici prikupljati novac za one kojima je ta pomoć potrebna.

- Želeo sam da se taj, a i svi naredni turniri zovu Prvenstvo Evrope za YU klubove i dijasporu. Kako je zamišljeno tako je urađeno. Medijsko sponzorstvo su preuzele Franfurtske vesti na čelu sa novinarima Babićem i Popovićem. Jednog nezaboravnog vikenda 1997. godine bilo je druženja košarke i zabave u jugoslovenskom klubu "Domovina" u Bilefeldu. Odatle je i krenula ideja da se takmičenje održava svake godine u drugom gradu, odnosno drugoj državi.

S obzirom da sam imao angažmane u profesionalnim klubovima, godinama sam bio sprečen da budem redovan gost na ovim turnirima, ali entuzijaste i košarkaški radnici širom Evrope nisu odustajali od moje tadašnje ideje i nastojali su da ovo takmičenje zadrži tradiciju i kvalitet, a pre svega kontinuitet.

Posebnu zahvalnost dugujem stalnom saradniku i prijatelju, Đuri Vojinoviću koji je uspeo da u mom odsustvu sve ovo održi u relacijama u kojima i danas funkcioniše. Uspeli smo da animiramo mnoge ljude u Evropi i da na svakom turniru skupimo oko 300 košarkaških zaljubljenika, što je osnovanjem ovog takmičenja i bila moja namera.

Printscreen
 

Košarka je ovde motiv za okupljanje i druženje, sve se vrti oko lopte, a cilj je druženje, sklapanje novih poznanstava i prijateljstava i biti barem jednom u godini zajedno. Sa druženjima kakva su bila u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Holandiji, Švajcarskoj, Engleskoj nastavljamo i dalje... - zaključio je Radomirović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike