Pešić upozorava i kritikuje posle plasmana na Mundobasket! Selektoru je jedna stvar ključna: Bez toga možemo da se slikamo!

27.02.2023

21:57

0

Autor: A. Š.

Iskusni stručnjak zamerio da se mnogo gleda NBA, imao je poruku za celokupnu košarkašku javnost

Pešić upozorava i kritikuje posle plasmana na Mundobasket! Selektoru je jedna stvar ključna: Bez toga možemo da se slikamo!
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Najbolji košarkaši Srbije igraće na predstojećem Mundobasketu. U poslednjem meču kvalifikacija Orlovi su u Beogradu savladali Veliku Britaniju (101:83) i pokupili poslednju ulaznicu za planetarni šampionat, ali selektor Svetislav Pešić nije bio previše euforičan zbog izborenog odlaska na SP.

Naprotiv, iskusni strateg je uputio nekoliko ozbiljnih kritika celokupnoj košarkaškoj javnosti u Srbiji.

- Naš problem generalno je naš mentalitet. Mnogo gledamo NBA i momci, mladi ljudi, u NBA možete mnogo toga naučiti, ali morate biti pametni i inteligentni dovoljno da napravite selekciju i da odaberete šta možete da uzmete, a šta ne – kazao je Pešić, pa u dahu nastavio:

- Reprezentacija Srbije i srpski igrači se ne menjaju, iz godine u godinu iz generacije u generaciju pokazujemo naš talenat u napadu. Ali bolje od drugih znam na ovoj konferenciji kako je tim bivše Jugoslavije osvojio neke medalje. Čak i tada imali smo mnogo igrača koji su igrali veoma dobro u napadu, ali bili smo jedan od najboljih defanzivnih timova. Sa tom ravnotežom možete osvojiti nešto, ako pričamo o utakmicama, medaljama i titulama. To je posebna poruka za mlade ljude, za naše mlade generacije i mlade igrače koji žele da poprave svoj talenat. Talenat bez rada i bez odbrane teško danas može da postoji u evropskoj košarci.

Selektoru gotovo da nije bilo potrebe postavljati pitanja.

- Ni na jednoj poziciji nemamo previše igrača. Smanjio se potencijal vrhunskih igrača, ne samo na poziciji 'jedan'. Ali ono što može da nam pomogne da budemo konkurentni svim ekipama na Svetskom prvenstvu je odnos prema odbrani. Ne bih hteo da ovde pravim neku trenersku kliniku, ali manje-više se zna da u napadu nekad možeš da kontrolišeš rezultat, da dvojica imaju posed lopte, a da ostala trojica pomažu. To može da pomogne u delu utakmice, ali ako u odbrani samo jedan ne igra – kazao je Pešić, istakavši da se razlika između „zemalja košarke“ i onih koje dolaze mnogo smanjila.

- Čak su se i neki ovde naši treneri smejali, objašnjavali da su Englezi fudbaleri i da ne igraju košarku, ali to su momci koji su u Americi završili srednju školu, koledže, pa se vratili u Englesku. Nisu oni kandidati za medalje, ali su se vratili i moramo da budemo svesni toga, da bismo više radili i više ulagali, svuda pomalo. Naravno, pričam o reprezentaciji, za nju sam zadužen.

Osvrnuo se trofejni strateg još jednom na poraz od Italije na Eurobasketu, koji ga očigledno još peče.

- Na velikom takmičenju nemamo šansu da dobijemo ekipe kao što je Italija, koja nas je dobila pa smo se hvatali za glavu. I ovde su prisutni neki koji su pisali da je skandal izgubiti od Italije. To nije istina, ali je vaše pravo. Da smo igrali samo malo bolju odbranu, naš talenat u napadu bi nas doveo do pobede u tom meču. To je poruka i za vas, da više cenite igrače koji igraju odbranu, naravno kao i one u napadu. Slavi se 100 godina košarke u Srbiji, a šta je cilj košarkaške igre? Dati koš. To je i večeras i već 100 godina, ali da bi došao do koša i do lopte, ne možeš da dozvoliš da ti uhvate 18 ofanzivnih skokova. Navijači su bili fantastični, pomogli su nam, videla se pripadnost iako to nije bilo navijanje kao na Zvezda - Partizan. Ali uzeli su nam 18 ofanzivnih skokova.

Na kraju, Pešić je dao malo i dramatično upozorenje.

- Stručnjaci i analitičari treba da znaju da odbrana nije borbenost i fizika, već znanje, poštovanje pravila, anticipacija i za to je potrebno vreme. Za svaku ekipu je potrebno vreme da se uigra odbrana, na svakom nivou. Ako želimo da odemo na Svetsko prvenstvo bez odbrane, možemo da se slikamo. Završićemo veoma brzo i to će biti tako i za vas koji planirate da tamo budete do finala. To je moja poruka kakvo je stanje, pošto se ne viđamo – kazao je Svetislav Pešić posle meča sa Velikom Britanijom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike