Partizan neće iz Beograda u Kaunas! Valjak zaribao kad je bilo najvažnije, Real vratio seriju u Madrid!

04.05.2023

22:34

0

Autor: A. Š.

Crno-beli nisu materijalizovali dva brejka u Madridu, pa će u Vizink centru morati da traži vizu za F4

Partizan neće iz Beograda u Kaunas! Valjak zaribao kad je bilo najvažnije, Real vratio seriju u Madrid!
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Plamen euforije koji je goreo oko košarkaša i navijača Partizana u dva dana potpuno se ugasio. Prežaljeni madridski Real podigao se kao Feniks i u paklu beogradske Arene uspeo da dođe do dve pobede kojima je četvrtfinalnu seriju plej-ofa Evrolige vratio u Madrid na meč posle kojeg neće biti popravnog - 85:78.

Pričati o košarci posle svega što se u strogom centru glavnog grada Srbije dogodilo u sredu potpuno je iluzorno. Pretužne slike položenog cveća i upaljenih sveća u znak sećanja na osmoro nedužnih klinaca i nesrećnog čuvara koji su juče ubijeni u OŠ "Vladilslav Ribnikar", zajedno sa samim stravičnim zločinom, i te kako su uticali na celokupnu sliku viđenu u večeras u najvećoj dvorani na Balkanu.

Bez prepoznatljivog žara na tribinama, bez osećaja tenzije koji kod svih "para stomak iznutra" u iščekivanju početka, toka i ishoda jedne ovakve utakmice vidljivo je uticalo na izdanje izabranika Željka Obradovića, koji su tek na momente tokom 40 minuta borbe sa Kraljem pokazivali ono što ih je prošle nedelje dovelo do dva velika brejka u Vizink centru.

Potpuno ubijenu i razbijenu euforiju preiskusni asovi Reala su maksimalno, moglo bi se reći čak i rutinski, iskoristili. Bez tutnjave u ušima i glavi, počeli su Madriđani od starta da rešetaju koš Partizana pa i da stignu do ogromnih 14 poena viška već u prvoj deonici. Ispostavilo se na kraju da je to bio i ključan period meča.

Jer, iako su crno-beli nekoliko puta bili nadomak velikog preokreta, iako su sredinom treće deonice čak i poveli, određena nesigurnost im se uvukla u ruke i jednostavno im nije dozvolila da već solidno grogiranom rivalu zadaju konačan udarac. Ogleda se to i u nestvarnom (za ovaj nivo takmičenja) broju promašenih slobodnih bacanja (10/19), ogleda se i u 2/11 šutu iz igre Dantea Eksuma, ili u čak tri uzastopna ofanzivna skoka na ulasku u poslednji minut meča, kada je prethodno Jam Madar sa četiri brza poena posle uzastopnih ukradenih lopti zapalio veliki plamen nade u konačni trijumf, posle već prežaljenih minus šest 90 sekundi pre kraja.

Vukli su Zek Ledej i Joanis Papapetru Valjak svim silama. Odigrali su gotovo besprekorne partije i da su crno-beli večeras overili mesto na Fajnal foru bili bi apsolutni junaci tog podviga. Nažalost, nedostajao im je još neko kao podrška. Večeras prenervozni Eksum je odigrao možda i najlošiji meč od dolaska u crno-beli dres. Matijas Lesor se tražio, ali nikako nije uspevao da pronađe prepoznatljiv ritam, dok je Danilo Anđušić davao određeni ritam, ali na kraju nije uspeo da bude tas na vagi koji bi pretekao na crno-belu strani.

Sada Partizan mora po još jednu senzaciju. Bez dileme veću nego što je napravio u prva dva meča. Kralj je sada osokoljen, prepun samopouzdanja i željan surove osvete. Da će Valjku biti lako - neće. Da će mu biti lakše nego u dva beogradska meča - sigurno hoće jer mu se za kormilo vraća kapiten Kevin Panter.

S druge strane, Real je izgleda ostao bez Gabrijela Deka.  Iskusni Argentinac je u finišu večerašnjeg okršaja, posle jednog duela sa Zekom Ledejom, ostao na parketu uz izuzetno bolnu grimasu na licu i rukama oko kolena. Sa terena je odnet u svlačionicu i deluje da će biti istinsko čudo ako se pojavi u petom meču četvrtfinalne serije Evrolige, na kojem Ćus Mateo neće moći da računa ni na suspendovanog Jabuselea.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 25, Koprivica, Smailagić, Papapetru 18, Egzum 6, naneli 2, Lesor 11 (7 sk), Trifunović 3, Anđušić 7, Madar 6.

REAL MADRID: Vilijams Gos 6, Rendolf 3, Fernandez, Abalde, Hanga 15, Hezonja 5 (6 sk), Rodrigez 8 (7 as), Dek 14, Korneli, Tavares 15 (7 sk), Ljulj 5, Musa 14 (8 sk).

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Ledej šalje na liniju penala Gosa, koji je ponovo maksimalan. Minut i 47 sekundi pre kraja Real ima ogromnih 80:74. Madar krade loptu gostima dva puta uzastopno i postiže ekspresna četiri poena. Eto nade za Valjak, do kraja je minut i 19 sekundi, Partizan je na "samo" minus dva 80:78. Nisu crno-beli uspeli da zagrade svoj koš, Madriđani su imali tri uzastopna ofanzivna skoka, posle kojih Tavares poentira sa 2+1 i donosi Realu ogromnih 83:78 na 54.3 sekunde pre kraja. Ledej, pa Naneli promašuju trojke, Musa iz prodora stavlja tačku na meč u Areni. KRAJ! Real je pobedio Partizan 85:78.

38. MINUT - Serhio Rodrigez poentira sa poludistance - 76:72. Ledej preko Deka i Tavaresa čuva Partizan na posedu zaostatka. Šok u Areni! Gabrijel Dek je ostao na parketu posle duela sa Ledejom, držeći se za koleno. Argentinac je, uz zvižduke Arene, otišao direktno u svlačionicu. Vilijams Gos je pogodio dva penala, na drugoj strani Papapetru ne uspeva da poentira preko Tavaresa - 78:74. Prokockao je Real dva napada na plus četiri, Madar promašuje trojku iz kornera. U poslednja dva minuta Real ulazi sa 78:74.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

36. MINUT - Ledej vezuje četiri poena i vraća Partizan na minus jedan na polovini četvrte deonice - 71:70. Mini seriju crno-belih 4:0 prekida Dek poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem - 74:70. Posle 36. minuta košarke u Areni Real vodi 74:72, pošto je Lesor sa linije penala ubacio oba pokušaja.

34. MINUT - Papapetru pogađa dva od tri penala - 68:64. Hezonja promašuje trojku na jednoj, Eksum na drugoj strani. Rendolf je polovično precizan sa linije penala - 69:64, 33. minut. Novi poeni Anđušića, ovoga puta i uz faul. I bek Partizana je promašio slobodno bacanje, posle čega Real to kažnjava lakim poenima - 71:66. Posle promašaja Ledeja, Eksum pravi četvrtu ličnu grešku. Na isteku 34. minuta Real vodi 71:68.

32. MINUT - Poenima Hezonje u kontri, posle izgubljene lopte Nanelija, Real dolazi do plus osam na otvaranju četvrte deonice - 63:55. Bitnu trojku za Valjak ubacuje Eksum, ali na drugoj strani Dek dolazi do novih lakih poena - 65:58. Lesor poentira uz faul, ali promašuje još jedno slobodno bacanje večeras. Srećom po crno-bele Madriđani su se spetljali, pa poentira Papapetru - 65:62. Nova trojka Reala, Rodrigez vraća goste na plus šest na isteku 32. minuta - 68:62.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Posle polovičnog učinka Ledeja sa penala, Dek ubacuje trojku i pred završnih 60 sekundi treće deonici donosi Realu 61:55. Na kraju treće četvrtine Madriđani vode 61:55.

28. MINUT - Ekspresno je Real kaznio dva prelako propuštena napada Partizana na plus dva. Tavares poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje i vraća vođstvo gostima - 52:51, 27. minut. Treću trojku na meču postiže Papapetru, ali Tavares ponovo poentira pod košem Partizana - 54:54, a potom Musa poenima u kontri vraća plus dva Realu. Gosti su u seriji 6:0 i u završna dva minuta ulaze sa plus četiri - 58:54.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

26. MINUT - Novi poeni Ledeja sa poludistance, prvi put na meču je nerešeno - 49:49, 25. minut. Sjajno su crno-beli otvorili drugo poluvreme, vidljiva je mnogo veća energija, to je rezultiralo poenima Anđušića za prvo vođstvo Partizana na meču - 51:49. Ćus Mateo traži minut odmora. Dva napada su crno-beli prokockali na plus dva.

24. MINUT - U 23. minutu Hanga pravi treću ličnu grešku, a Papapetru polovičnim učinkom sa linije penala propušta još jednu priliku za Valjak da dođe do izjednačenja - 46:45, 23. minut. Real je postigao samo jedan poen za više od tri minuta, Eksum je promašio zakucavanje preko Tavaresa za vođstvo Partizana. Eksum dobija tehničku grešku zbog prigovora, Musa poentira sa linije penala, potom Musa poentira i za dva - 49:45. Ledej postiže svoj 16. poen večeras.

22. MINUT - Drugo poluvreme počelo je poenima Papapetrua sa jedne i polovičnim učinkom Tavaresa sa druge strane. Real vodi 46:44. Dva napada su crno-beli propustili da preuzmu vođstvo.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

21.35 - Počinje da ključa u Areni. Navijači Partizana počeli su "zagrevanje" za nastavaka meča, a u glas su skandirali ime i prezime tragično nastradalog čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar" Dragana Vlahovića, koji je bio veliki navijač crno-belih.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Ledej postiže važne poene za Partizan na minus pet, a potom Anđušić i Ledej alej up akcijom dodatno podgrevaju atmosferu u Areni u kojoj sve više počinje da raste tenzija i deluje da će u drugom poluvremenu, kada krene organizovano navijanje sve da eksplodira. Crno-beli su na samo minus jedan tačno 60 sekundi pre kraja - 40:39. Mnogo prelakih poena je postigao Real u momentima kada crno-beli imaju dva "mala faula". Trojka Anđušića za prvo izjednačenje na meču - 42:42. Ljulju su poklonjena tri slobodna bacanja, kojima Real dolazi do vođstva na poluvremenu - 45:42.

18. MINUT - Dek sa četiri vezana poena odbija, zasad, pokušaje Partizana da preuzme vođstvo. Posle ubačeniog penala Lesora (1/2, 3/7 ukupno dosad) crno-beli su na minus tri - 38:35. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se sa plus tri za Madriđane.

16. MINUT - Ledej poentira preko Fernandeza, crno-beli su na minus četiri u 15. minutu - 34:30. Posle prva tri promašena slobodna bacanja, Lesor ubacuje dva zaredom, Partizan je na posedu zaostatka - 34:32. Još jednom su se crno-beli odbranili, ali je Eksum promašio potom otvoren šut za tri poena. Kažnjava to Dek poenima iz prodora - 36:32.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

14. MINUT - Propustio je Reala napad na plus 11, posle čega Lesor poenima uz faul (promašio dodatno bacanje) vraća crno-bele na minsu 9. Ledej je uhvatio ofanzivni skok, posle čega Papapetru ubacuje novu trojku na isteku napada. Prepopovili su crno-beli minus gostiju -  32:26. Minut odmora traži Mateo, posle kojeg Tavares poentira. Na isteku 14. minuta Real vodi 34:28.

12. MINUT - Drugi period otvara Eksum sa 2+1. Partizan je ponovo na jednocifrenom minusu 27:18. Sada trojku ubacuje i Serhio Rodrigez i ekspresno vraća Real na sigurnih 12 poena prednosti - 30:18. Ekstremno važnu trojku ubacuje Papapetru na isteku napada. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Treću trojku ubacuje Hanga, ovoga puta iz desnog ćoška. Real u 9. minutu ima novi najveći plus - 24:13. Real je na ogromnih plus 14 posle trojke Hezonje. Pet šuteva van linije 6.75 ubacili su već Madriđani. Na kraju prve deonice Real vodi 27:15, pošto je Papapetru poentirao uz zvuk sirene.

8. MINUT - Igra se praktično koš za koš. U završna dva minuta prve deonice Real ulazi sa plus plus osam, posle poena Ledeja - 21:13.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

6. MINUT - Posle trojke Trifunovića, Madriđani prave mini seriju 4:0 i na polovini uvodne deonice dolazi do najvećeg vođstva 14:7. Raspucali su se gosti, posle trojke Muse stižu do prvog dvocifrenog plusa na meču - 17:7. Seriju Španaca 7:0 poenima sa poludistance prekida Ledej.

4. MINUT - Posle više od tri minuta Madar postiže prve poene za Partizan, na drugoj strani Hanga ubacuje trojku za 7:2 Madriđana u 7. minutu. Ledej postiže svoje prve poene. Hanga sa istog mesta ubacuje svoju drugu trojku - 10:4 vodi Real.

2. MINUT - Meč je počeo promašajima na obe strane. Prve poene na meču postiže Musa.Više od dva minuta su crno-beli bez poena, Real vodi 4:0.

 

20.30 - Pre samog podbacivanja sa tribina Arene su ka parketu poleteli cvetovi.

Govor Anđušić i Gosa

20.29 -  Pre meča održan je minut ćutanja, a manji govor pročitali su Danilo Anđušić sa jedne i Najdžel Vilijams Gos sa druge strane.

20.21 - Košarkaši Partizana i Reala su na zagrevanju nosili crne majice na kojima je bilo ispisano ime škole u kojoj se dogodio jučerašnji masakr.

20.04 - Navijači Partizana ovacijama i snažnim aplauzima su dočekali košarkaše Partizana i odmah potom nastavili da zvižde Madriđanima.

20.01 - Igrači Reala su istrčali na parket Arene uz zaglušujuće zvižduke sa tribina koji su trajali nekoliko minuta.

19.44 - Čudna je atmosfera u Areni. Utakmica od ogromnog značaja, jedna od najvećih u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Ipak, stravičan događaj u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, skamenio je celu zemlju, pa je napetost i tenziju unutar najveće dvorane na Balkanu zamenila velika tuga i bol.

19.27 - Grobari su aplauzima dočekali košarkaša Reala Marija Hezonju.

Žrtvama se poklonili Mića Berić i Marko Bulat

19.12 - Žrtvama masakra na Vračaru poklonio se i legendarni kapiten Partizana Miroslav Berić, koji je potom održao i minut ćutanja.

18.51 - Tužnom crno-belom skupu isred najveće dvorane na Balkanu pridružio se i Marko Bulat, koji je pomogao i u nameštanju već zapaljenih sveća.

18.09 - Navijači Partizana u sve većem broju pristižu ispred Arene. Ćutke prilaze mesto gde se ostavljaju cveće i pale sveće, ostanu tako par sekundi, prekrste se i povuku se.

Položene prve ruže isred Arene

17.54 - Navijači Partizana i pre 18 časova počeli su da polažu cveće i pale sveće ispred beogradske Arene u znak sećanja na žrtve stradale u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

24sedam/G. F.
 

Podestimo, KK Partizan je u toku dana pozvao sve navijače koji žele na taj način da odaju počast nastradalima, to učino na platou ispred najveće dvorane na Balkanu ili na Kalemegdanu, kod spomenika košarci.

17.46 - Očekivano, centar Reala Valter Tavares poneo je zvanje najkorisnijeg igrača treće runde plej-ofa Evrolige. 

Reči koje kidaju dušu

17.20 - Pred utakmicu Partizana i Reala pojavila se i "pesmica" čiji tekst koda dušu. Posvećena je Partizanu i svim žrtvama masakra u OŠ Ivan Ribnikar u Beogradu.

Printscreen/Instagram/PBGNews
Pesmica za Partizan posle masakra u Beogradu

 

Tuguje i moskovski CSKA

17.15 - Devetostruko ubistvo u Osnovnoj školi Ivan Ribnikar potreslo je i ljude iz moskovskog CSKA. Oni su na društvenim mrežama istakli crnu objavu povodom masakra na Vračaru.

Duboko smo potreseni stravičnom tragedijom u Beogradu. Izražavamo najiskrenije saučešće porodicama koje su pogođene ovom tragedijom - stoji u objavi moskovskog kluba.

Partizan u crnoj opremi

17.00 - Košarkaši Partizana igraće utakmicu sa Realom u kompletno crnoj opremi. Na dresovima će stajati "OŠ Vladislav Ribnikar". Srpski klub će i na taj način odati počast žrtvama masakra na Vračaru!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @pbg.news

I Musa utučen zbog velike tragedije

16.05 Košarkaš Reala Dženan Musa izjavio saučešće porodicama koja su izgubili svoje najmilije u masakru koji se juče dogodio u Beogradu.  

Prvo poluvreme bez navijanja

15.43 - Grobari se oglasili na koji način će biti uz svoje ljubimce protiv Reala, napominjući da će prvo poluvreme proteći bez organizovanog navijanja.

Saučešće minhenskog Bajerna

13.54 - Povodom utakmice protiv Real Madrida, večeras od 20.30 u Areni, navijači Partizana izdali su saopštenje za javnost i posebno za one koji su uspeli da dođu do ulaznice za ovaj duel.

13.29 - Košarkaški klub Bajern se oglasio povodom masakra na Vračaru.

- Naše najdublje saučešće upućujemo porodicama i prijateljim žrtava tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu - piše u saopštenju kluba iz Minhena.

U Areni i na Kalemegdanu bez muzike

12.49 - Košarkaški klub Partizan poziva sve navijače da dostojanstveno odaju počast svim nastradalima koji su ubijeni u školi Vladislav Ribnikar. 

- KK Partizan poziva sve navijače koji žele da polaganjem cveća ili paljenjem sveća odaju počast stradalima u jučerašnjoj tragediji, to učine danas od 18 časova kod lopte ispred Štark arene ili kod spomenika košarci na Kalemegdanu. Na današnjem meču četvrtfinala Evrolige neće biti muzike niti propratnog programa, baš kao ni na Kalemegdanu gde će svi koji nemaju ulaznicu za utakmicu, moći da je isprate na video bimu - piše u saopštenju Parrtizana na Tviteru.

Evroliga odredile termine petih mečeva

11.28 - U atmosferi opšte žalosti zbog nezapamćene tragedije u Beogradu, Partizan će večeras od 20.30 odigrati četvrtu utakmicu u seriji protiv Real Madrida. Crno-beli su ovim povodom objavili spot sa detaljima prethodnog duela u Areni odigranog u utorak uveče

11.06 - Evroliga je odredila termine evenutalnih petih mečeva u četvrtfinalu ovog takmičenja, i oni su na programu sledeće nedelje.

Svi se nadamo da Partizan neće doći do tog meča, ali ako bude ponovo morao da se vrati u Madridu, taj duel je na programu 10. maja od 21.00.

Cvet za žrtve masakra na Vračaru

07.48 - "Cvet za žrtve" - predlog pokreta Partizanovih navijača poznat pod imenom "Grobarski trash romantizam"

- Kažu da je sport i navijaštvo ogledalo društva. Samo ćemo citirati Dragana Bjelogrlića i veoma pametne stvari koje je napisao za Vreme pre samo par nedelja:

DUH PARTIZANOVE ARENE
"Otkud ta “oaza ljubavi i lepote” usred društva ispunjenog mržnjom, agresijom, gde su prostakluk i netolerantnost uspostavljeni kao osnovni model ponašanja? Odakle taj pozitivni naboj koji razoružava i najveće mizantrope, odakle ta ozarena lica na koja smo davno zaboravili? To je nešto na šta nismo navikli i što zaista prija, ili što bi rekao narod “ovo, bre, leči”.

Apelujemo na sve koji mogu i žele, kupe po jedan cvet koji će spustiti na teren pre sutrašnje utakmice kao simbol odavanja poslednje počasti tragično nastradaloj deci Vračara - poručili su iz "GTR".

BONUS VIDEO:  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike