Obradović blista: Pričaće se o sezoni Partizana godinama, da nas bude Grobara mnogo i da rušimo rekorde

14.04.2023

23:29

0

Autor: P.K.

Istorijska sezona crno-belih tek sad počinje, a Obradović živi svoj san

Obradović blista: Pričaće se o sezoni Partizana godinama, da nas bude Grobara mnogo i da rušimo rekorde
Željko Obradović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Partizan je svoju povratničku sezonu završio na šestom mestu Evrolige, plasirao se u četvrtfinale, gde će igrati protiv Real Madrida, najtrofejnijeg evropskog kluba. Za Željka Obradovića – to je daleka budućnost o kojoj ne treba trošiti previše reči.

A utakmica sa Panatinaikosom, u kojoj je izborena pobeda u poslednji čas, to je daleka prošlost.

- Hoću da čestitam Panatinaikosu, odigrali su jako dobro utakmicu. Igrali su dobru odbranu, ali sreća je bila na našoj strani. Važnije je da smo opet imali neverovatnu atmosferu, hvala našim ljudima, napravili su nešto neverovatno ove sezone. Verovali su nam i omogućili su nam da se vratimo i pobedimo. Tim je pronašao način da se bori i igra pametnije i na kraju pobedi.

Sada sledi četvrtfinale Evrolige, protivnik je najtrofejniji tim u Evropi.

- Vrlo smo ponosni na našu sezonu u Evroligi. Nijedan drugi tim nema ovakvu atmosferu. Ovakva veza i podrška su neverovatni. Naravno, kada se priča o košarci, početak je bio jako loš. Sredinom decembra smo bili na 4/9, gde smo imali utakmice koje smo mogli da dobijemo, a gubili smo ih samo zbog sebe. Mislim da je to igračima jasno, tako da smo sezonu završili sa 20/14, to je dakle skor 16/5. Veoma sam srećan što smo u osam najboljih u Evroligi. Ono što je evidentno da imamo tim sa najmanje igrača u rosteru. Ja sam im objasnio kakav je raspored, ali da su oni izneli sezonu sa ovim rosterom, to je neverovatno. Već smo pričali o važnosti stručnog štaba. Sigurno je da je i privatni život uticao na to da nemamo neke povrede. Počeli smo sezonu bez Alekse i Smailagića, posle je Aleksa imao povredu, Balša je igrao koliko je igrao… Tu je bila smanjena rotacija. Danas sam pokušavao da dam šansu igračima, što je veoma važno jer tek počinju prave stvari.

Partizan je odigrao jednu od najslabijih utakmica u Evroligi, od čega nije bežao ni Obradović.

- Kada se pogleda i analizira, već posle prvog tajm-auta i prve četvrtine, jasno je koliko nije bilo energije, ni želje. Ja sam toliko puta govorio da je faul moćno oružje za pametne igrače. A oni su nonšalantno ušli u meč. Neke lopte su nam ispadale, a kaže se da ničija lopta uvek mora da bude naša, a večeras nije bilo tako. Neverovatno je da i mi i oni imamo isti broj šuteva za dva i isti broj penala i promašenih penala, a dobili smo jer smo imali jednu više ubačenu dvojku. Verovatno su mislili da pobeda ne donosi ništa posebno, ali dobili smo – šesti smo. Zadovoljan sam i rezultatski i na sve što se dešava ove sezone. O ovome će se pričati. Imaćemo utakmicu, nadam se i dve.

Šta očekujete u četvrtfinalu protiv najtrofejnijeg evropskog kluba?

- Znamo kako smo gledali i kako smo igrali i znamo na kom nivou treba da budemo u plej-of seriji. Ona treba da počne za nekih 10 dana. Ja sa iskustvom koje imam, nikad ne volim da pričam unapred. Biće vremena da se priča o tome, kad dođe taj trenutak, videćemo u kom smo stanju i u kom stanju je Real. Jedna stvar može da se kaže - jasno je da je najtrofejniji tim u Evropi. Ja sam zakazao trening u 12 sutra, da bismo krenuli da pripremamo Zadar. To nam je najvažnija utakmica, već u nedelju u pola sedam ujutru ćemo biti u avionu, što znači da će igrači ustati u četiri. Nema razloga da pričamo o plej-of seriji u Evroligi, koncentracija na ove dve utakmice u ABA ligi.

Rekli ste ranije da živite svoj san?

- Rekao sam da je san i tako se osećam, a to je pre svega zahvaljujući ovim navijačima. Rekao sam da će se o ovoj sezoni pričati godinama. Daj bože da budemo u prilici da ovo ponovo. Ta energija i ta vera sa tribina nam daje snagu. Bio sam siguran da će odziv biti ovakav. Imali smo podršku i kada smo ređali poraze. Sve što smo uradili je jer postoji veza navijača i igrača.

Svi igrači su bili na svom mestu kad treba, i protiv Monaka i večeras?

- Što se tiče načina na koji smo igrali i vratili se u utakmicu. Kad smo prestali da jurimo i srljamo, da igramo pametnije i dajemo loptu gde treba, tada smo vratili utakmicu u normalan tok. Jeste, imamo igrače koji veruju u sebe, imamo opcije. Naneli je dao tri poena, a odigrao je najbolju odbranu na Bejkonu u poslednja četiri minuta. Tri poena su važna, a ovo je važnije. Prohujalo s vihorom, kad misliš da te neko sluša, a ne sluša te. Ponavljam kao papagaj, koncentracija je najvažnija. Smajli jeste dobio udarac i odigrao je šta je mogao. Stoji mu crveno, videćemo sutra u kom je stanju. Mora da stegne zube i da igra. Takav je on, kad su mu prognozirali tri meseca, on se pojavio posle 15 dana i rekao "kouč, hoću da igram". Stavio je zaštitu i igrao, hvala mu na tome. Treba da se kaže neka reč i o Zeku Ledeju, radi mnogo stvari za tim i čita igru, što je mnogo važno. Rekao sam im da smo došli dovde igrajući timsku košarku. Ovo je davno prošlo vreme, okrećemo se sutrašnjem treningu.

Partizan je oborio još jedan rekord, gledalo ga je 300.000 ljudi u sezoni…

- Oboren je rekord, pa bi bilo lepo da se ponovi protiv Reala. To je prilika, da nas bude "grobara" još više, pa da oborimo još neki rekord. Sve rekorde su oborili. Na ovo drugo pitanje – ako hoćeš da nešto napraviš u životu, moraš da imaš ambiciju. Oni pokazuju ambiciju, treba da je pratimo. Treba da radimo, a ne možemo da budemo prepotentni. Čeka nas najtrofejniji evropski klub. Nema razloga da budemo prepotentni, ali ni da imamo bilo kakav strah. Treba da sačekamo da to dođe, a onda da vidimo u kakvom ćemo stanju da budemo. Pričaćemo kad dođe do toga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike