Milija Vojinović o svim temama u vezi sa ligom: Poznato kada će se rešiti situacija oko Lesora, derbi je bio sjajan!

16.03.2023

14:39

0

Sportski direktor AdmiralBet ABA lige pričao je za TeleSport o svim gorućim stvarima vezanim za regionalno takmičenje

Milija Vojinović o svim temama u vezi sa ligom: Poznato kada će se rešiti situacija oko Lesora, derbi je bio sjajan!
Milija Vojinović - Copyright MN Press

Sportski direktor AdmiralBet ABA Milija Vojinović pričao je o poslednjem derbiju, kao i nemilim scenama posle meča kada je došlo do sukoba između Matijasa Lesora i Filipa Petruševa. 

- O kvalitetu košarke sigurno ne treba previše trošiti reči, s obzirom na impresivan kvalitet i talenat igrača, kao i trenera koji su ostavili neizbrisiv trag u evropskoj košarci. U ovom trenutku kada pričamo o večitim rivalima, pričamo o evroligašima koji se bore za mesto među osam najboljih u Evropi. A, to sigurno služi na čast ABA ligi. Što se tiče ambijenta, tu svakako treba krenuti o oborenom rekordu po poseti na jednoj utakmici, ali i stvarima koje želimo da iskorenimo i za šta se oba kluba bore. Kada svi koji dolaze na utakmice shvate da je teren svetinja i da se ljubav ne pokazuje uvredama i ubacivanjem predmeta na teren, tek tada će slika o spektaklu biti potpuna. Uveren sam da ćemo do toga doći, a sigurno mnogo brže, ako svi zajedno radimo sa tim ciljem - istakao je Voijinović za TeleSport.

Neminovno je bilo i pitanje o incidentu između Matijasa Lesora i Filipa Petruševa posle utakmice.

- Sigurno da nikada ne postoji opravdanja za agresivno ponašanje u bilo kom obliku. Ali, tu treba biti veoma pažljiv i napraviti razliku između incidenata koji ugrožavaju aktere utakmice i onoga što oni sami urade na terenu. ABA liga uvek uradi sve što je u njenoj moći da se nemile scene pre svega spreče, a ako se već dese, da se maksimalno zaštiti bezbednost aktera. I to je crta koja ne sme da se pređe, što se vidi i na osnovu svega što se dešavalo prošle sezone. Sigurno nikome nije prijalo što se peti meč finalne serije završilo pred praznim tribinama i što se umesto aplauza i pesme navijača čula škripa patika, ali naša je obaveza da učinimo sve kako bismo osigurali bezbednost aktera. Tu mislim i na seriju sastanaka sa klubovima i svim bezbednosnim strukturama koje učestvuju u organizacije utakmice, pa sve na dalje.

Milija Vojinović se osvrnuo i na moguću kaznu Lesora, napominjući da se sve nalazi u rukama disciplinskog sudije AdmiralBet ABA lige.

- Kao što procedura nalaže, taj slučaj, kao i sve ostalo što se dešavalo u večitom derbiju, kao i ostalim utakmicama 21. kola, nalazi se u rukama Hrvoja Vidana, disciplinskog sudije ABA lige. Sigurno ne bih dao sebi za pravo da prejudiciram njegove odluke ili na bilo koji način utičem na njih, ali imam puno poverenje u njegov sud i rad. Ono što mogu da kažem, jeste da će odluke usledite najkasnije do prve utakmice narednog kola, a koje počinje u petak - istakao je sportski direktor regionalnog takmičenja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Milija Vojinović smatra da je povećenja klubova sa šest na osam koji će igrati u plej-ofu dobar potez.

- Proširenje plej-ofa prvo na šest, a sada i na osam klubova je doneo toliko dobrih stvari. Mi smo sada u situaciji da se svi bore za nešto. Od prvog mesta, do mesta u doigravanju, pa da ispadanja. Već sam rekao koliko je veliki kvalitet večitih rivala, ali ni oni nisu nedodirljivi. Drugim rečima, imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, na sportskom i poslovnom planu gde je naš krug sponzora svakim danom sve jači. Ali, pred nama i klubovima koji su vlasnici lige je još mnogo posla i to je način na koji postavljamo stvari.

On je istakao da mnogo znači za ligu to što Partizan i Crvena zvezda igraju Evroligu.

- To je takođe tema koja je mnogo puta otvarana. Snaga naših klubova, a samim tim i lige se jasno vidi i po rezultatima u evropskoj konkurenciji. Košarka je živa stvar, mnogo detalja utiče i treba da se poklopi, tako uvek nekome može da se desi loša sezona i tu je ključ u kontinuitetu. A, naši klubovi ga imaju. Region koji pokriva ABA liga je mnogo dao i dan danas daje košarci. To niko ne može da ospori.

Milija Vojinović se dotakao i mogućnosti da AdmiralBet ABA liga i naredne sezone ima dva predstavnika u Evroligi.

- Društvo ABA liga j.t.d. je suvlasnik kompanije EKA koja vodi Evroligu i Evrokup, a to između ostalog podrazumeva da smo u stalnom kontaktu i da imamo odličnu saradnju. Znam da mnogi kritikuju što ABA lige ima jedno mesto u Evroligi i to kroz specijalnu pozivnicu, ali sa druge strane takav status nema nijedna druga liga u Evropi. Ili da budem precizniji, nijedna liga nema prolaznost ka Evroligi. Da li zaslužujemo više, to nema nikakve dileme.Da li se gledano kroz tradiciju, šta je sve region dao košarci, da li kroz pažnju javnosti, kvalitet, pa čak i ulaganja, jasno je da naš region uvek imati posebno mesto na košarkaškoj mapi Evrope. I u skladu sa tim treba i da ima status kakav zaslužuje. Nakon više godina imamo dva predstavnika u Evroligi i pogledajte koliko je evropska košarka sa tim dobila. A, uveren sam i da bi tako bilo kada bismo imali i više predstavnika. U toj priči ne sme da se zaborave i ostale stvari, od talenta, preko sudija i trenera. Ovaj region živi za košarku, mnogo joj daje i mnogo zaslužuje - zaključio je Vojinović.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TeleSport

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike