Obradović objasnio Italijanima promene u Evroliginom takmičenju, a onda im otkrio tajnu o Eksumu

09.03.2023

12:31

0

Autor: D. P.

Željko Obradović "Cezar" evropske košarke, piše "Eurodevotion"

Obradović objasnio Italijanima promene u Evroliginom takmičenju, a onda im otkrio tajnu o Eksumu
Copyright MN Press

Trener Partizana Željko Obradović posle treninga u Milanu sinoć je uspeo da odvoji malo vremena i za italijanske novinare. U intervjuu za portal l "Eurodevotion" pričao je o Partizanu, igri, izjednačenosti Evrolige i kako se došlo do tolike važnosti Dantea Eksuma za crno-bele... 

- "Cezar" evropske košarke u najširem smislu te reči, u kontinuitetu sa carskim dostojanstvom velikog vođe. Car parketa, u skladu sa svojim poreklom, slovenska deklinacija pojma direktnog naslednika rimskog trijumvira. Na savršenom italijanskom, fenomenalni srpski trener razgovarao je sa nama o vrednim sadržajima - piše "Eurodevotion" u uvodniku intervjua.

Sezonu ste započeli ne na najbolji način, tada je rast bio konstantan. Čini mi se da je najznačajniji napredak došao u odbrani, ne toliko na individualnom nivou koliko u vezi između bekova i visokih igrača. Možete li nam opisati ovaj put?

 

 

Razgovori sa Šarunasom o Eksumu

- Da, došlo je do poboljšanja u defanzivi, popravili smo nekoliko stvari i istina je da je većina dobijenih utakmica došla kada smo se bolje branili. Za početne poteškoće treba uračunati i odsustvo Avramovića i Smailagića - rekao je Obradović.

Postoji igrač koji nam se mnogo dopada već dugo, ali koji u prošlosti nije iskusio mnogo plejmejkerskih pozicija u klubovima, sada je dosta napredovao uglavnom u donošenju odluka, a to je Dante Eksum. Možete li nam reći nešto o njegovoj evoluciji?

- Letos sam mnogo pričao sa njim, razgovarao sam i sa Šarunasom Jasikevičijusom, ono kako sam ga ja video i imao u glavi on je bio samo i isključivo plejmejker. Kada smo o tome razgovarali, i on je to tako video. On jako voli da igra ovu poziciju i igra samo ovu, odigrao je samo jedan meč sa Madarom ili Avramovićem, ide mu baš dobro.

Vaš Partizan ima do sada najbolji napad po "ofanzivnom rejtingu", definitivno ispred ostalih...

Mart donosi Partizanu sedam prvaka Evrope

- Da, često dobro napadamo, ali generalno je važno da odbrana funkcioniše. Uvek se kaže da je najbolja košarka ona koja se sastoji od mnogo dodavanja, slažem se, ali nikada neću reći nekom od svojih igrača da nije dobro šutirati kada je slobodan.

Imate veoma težak raspored, igrate sa prvih prva četiri na tabeli. Plej-of je važan cilj za sve, da li je po vašem mišljenju toliko bitno da Partizan uđe u plej-of ili jednostavno gledate utakmicu za utakmicu?

- Gledali smo da poboljšavamo meč po meč od početka sezone, veoma smo dobri tamo gde jesmo. Imamo mogućnosti za plej-of, veoma je težak kalendar... Ovog meseca nas čeka sedam timova koji su bili šampioni Evrope. Igrali smo pre nekoliko dana sa Splitom, juče sa Virtusom, sada sa Milanom, pa Efesom, Olimpijakosom, Real Madridom i Panatinaikosom. Svesni smo prepreka koje imamo, ali verujemo u sebe i razmišljamo meč za mečom. Mislim da je Milan u najboljoj formi od početka sezone, videćemo kako će to biti na našem meču...

Kako objašnjavate teškoće u Milanu sa povredama?

- Verujem da je to najvažnija stvar bez sumnje. Imao je toliko problema i toliko igrača van tima, nikad nije lako ako vam nedostaju 2-3 igrača iz rostera.

Promene za još zanimljiviju Evroligu

Koja je to jedna stvar, situacija na terenu, koju danas radite sa svojim Partizanom i koju ste mogli da uradite pre trideset godina sa istim uspehom i koju stvar ste radili pre trideset godina, a danas nikada ne biste mogli da reprodukujete?

- Ima mnogo stvari koje sam radio u prvoj godini kao trener Partizana (1991), ali ima mnogo drugih stvari koje trenutno ne radim. Košarka se menja, čak i na istom meču se priprema plan igre, ali uvek moraš biti spreman da reaguješ, da budeš oprezan i razumeš gde su prednosti, gde mane. Ovako, ima mnogo različitih stvari, ali i neke koje se nikada ne menjaju.

Da li je ovo najlepša Evroliga ikada, ili samo najuravnoteženija?

- Sigurno izbalansiranija, a to je i ono što se ljudima sviđa. U Evroligi je svaki meč važan, zaista jeste. Slažem se sa onim što je Mesina rekao, i za ovo moramo da uradimo nešto drugačije, da obezbedimo da dvanaest timova ode u plej-of, s tim da prva četiri odmaraju, a od 5. do 12. mesta da razigravaju. Tako može biti još interesantnije, pogotovo ako se pogleda ovakva sezona, gde praktično svi još uvek imaju šansu da uđu u plej-of. Ranije nije bilo tako.

Očekujete li momentalne promene u formatu Evrolige, možda one „plej-in“ o kojem se priča ovih dana?

- Očekujem nešto fundamentalno, dogovor Evrolige i FIBA, jer ovako ne može. Verujem da bi igrači trebalo da imaju najmanje 45 slobodnih dana!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike