Zvezda i Partizan su bitni za naš ugled, ali je i reprezentacija značajna: Pešića brine što ne zna na koga da se osloni u kvalifikacijama!

11.01.2023

15:01

0

Selektora muče isti problemi kao i pred Eurobasket

Zvezda i Partizan su bitni za naš ugled, ali je i reprezentacija značajna: Pešića brine što ne zna na koga da se osloni u kvalifikacijama!
Svetislav Pešić na koktelu KSS-a u razgovoru sa ministrom Gajićem i Markom Kešeljem - Copyright MN Press

Košarkaški savez Srbije danas je proglasio najbolje pojedince u prošloj godini, a do nagrade je u muškoj konkurenciji, po treći put stigao Nikola Jokić, dok je kod dama trijumfovala Tina Krajišnik, a nagrađeni su i zlatni basketaši.

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao i selektor muške reprezentacije Svetislav Pešić koji se kratko osvrnuo na prošlu godinu.

- Prošla godina je bila turbilenta sa aspekta svega što smo doživeli, sa aspekta da ne možemo da planiramo sve ono što smo želeli, pre svega zbog sistema takmičenja kakav je bio na niovu Evrope. Bilo je nemoguće računati na sve igače koj smo mi želeli - istakao je Pešić i dodao da su iz takve situacije, na kraju izašle i neke pozitivne stvari:

Problem sa sastavom tima

- Još uvek učimo i imaćemo približno istu situaciju kao i u prošloj godini u narednom kvalifikacionom prozoru. Mi znamo protiv koga igramo, ali ne znamo sa kim. Znamo da ne možemo da računamo na igrače koji igraju u Evroligi i koji igraju u stranim klubovima poput Efesa, Fenerbahčea, Barselone… To su igrači od neprocenjivog značaja za našu ekipu. Ne znamo na koliko igrača možemo računati iz naših klubova, jer Zvezda i Partizan u isto vreme kada mi igramo utakmicu u Atini, igraju u Evroligi. Mi na to nemamo nikakav uticaj. Pokušavamo da u razgovoru sa klubovima sa razumevanjem prihvatimo njihove interese jer Zvezda i Partizan igraju dobro i to je bitno za naš ugled, ali treba naći balans jer su i uspesi reprezentacije značajni. Nije to laka situacija, ali pokušavamo da nađemo rešenje - istakao je Pešić.

- S druge strane, benefit je bio da smo mogli da sagledamo potencijale naših talenata za budućnost reprezentacije. Sa jedne strane smo bili hendikepirani, dok smo sa druge strane mogli da vidimo puno igrača jer smo kroz kvalifikacije imali 38 igrača i bilo je teško uspostaviti kontinuitet. Rad nije postojao jer je to bilo skupljanje bez bilo kakvog ozbiljnijeg treninga. To su bili novi izazovi i u njima moramo da pronalzimo nova rešenja i mi smo se trudili da to uradimo.

Selektor je već sada postavio glavni cilj.

- Nadamo se da ćemo to zaokružiti u poslednjem prozoru u februaru gde igramo sa Grčkom na strani i Velikom Britanijom na domaćem terenu i uspeh u tim mečevima bi nam obezbedio ono što najviše želimo, a to je odlazak na Svetsko prvenstvo - zaključio je selektor Srbije, Svetislav Pešić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike