Partizan ne može bez drame! Valjak u Areni srušio i Bajern!

29.12.2022

21:33

0

Autor: A. Š.

Crno-beli savladali tim Andree Trinkijerija

Partizan ne može bez drame! Valjak u Areni srušio i Bajern!
Zek Ledej - Copyright MN Press

Ne može Partizan bez drame ove sezone u Evroligi. I kada imaju dvocifrenu prednost, i kada deluje da apsolutno sve drže pod kontrolom, izabranici Željka Obradovića iznova i iznova uspevaju sebe da uvedu u probleme, iz kojih, za razliku od ranije, ovoga puta uspevaju da izađu kao pobednici.

U poslednjoj utakmici u 2022. drugoj godini, pred punim tribinama beogradske Arene, crno-beli su uspeli da obore na pleća Bajern i tako ostvare sedmu pobedu u Evroligi - 83:77 (19:14, 22:15, 18:20, 24:28)!

Napravili su Grobari prazničnu atmosferu u najvećoj dvorani na Balkanu. Na tribinama i pored terena Arene našli su se nekadašnji asovi crno-belih Saša Pavlović, Bandža Si, fudbaler Stevan Jovetić... Ovacijama su dočekani Andrea Trinkijeri, Ognjen Jaramaz i Vladimir Lučić, dok je zvižduke dobio jedino Kori Volden, kojem navijači očigledno nisu oprostili direktan prelazak u Crvenu zvezdu.

Ipak, onog momenta kada je lopta podbačena, prijateljstvo je prestalo da postoji. Valjak je furiozno ušao u meč, ekspresno poveo 9:0 i nagovestio da bi konačno mogao da dođe do jednog trijumfa bez tenzije i završnici. Čak i kada su Bavarci uspeli da uhvate rezultatski priključak, delovalo je da ne mogu ozbiljnije da ugroze crno-bele, koji su maestralnom završnicom druge deonice na velikom odmoru obezbedili sebi lagodnih plus 12 - 41:29.

Živeli su crno-beli nešto više od tri četvrtine na odličnoj defanzivi, koja je jedan od glavnih razlog zbog kojih je Partizan bio u dvocifrenoj prednosti uprkos 10 ofanzivnih skokova gostiju i samo jednoj pogođenoj trojci u prvih 20 minuta meča, koji je mogao da uplovi u mirne vode za izabranike Željka Obradovića pri kraju pretposlednjeg kvartala, kada je Eksum maestralnom minijaturom vezao šest poena i pogurao Valjak ka maksimalnih plus 15 - 57:42.

Međutim, gosti nisu ni pomišljali na predaju. Jaramz, Hanter, Rubit i Bonga krenuli su polako da tope veliki zaostatak i da maksimalno koriste greške crno-belih na obe strane terena. U defanzivnom polju Partizana maksimalno su eksploatisali činjenicu da je rival izuzetno rano ušao u bonus, dok su u fazi napada Panter i drugovi ušli u seriju brzopletih poseda koji su se mahom završavali promašajima ili izgubljenim loptama.

Sve to Bavarcima je omogućilo da na nešto manje od tri minuta pre poslednjeg zvuka sirene priđu na samo tri poena zaostatka, posle trojke Hantera (75:72), ali je tada ponovo odgovornost preuzeo Eksum i sa šest vezanih poena osigurao Partizanu petu uzastopnu (treću evroligašku) pobedu.

Partizan: Vukčević, Ledej 15, Avramović 2, Panter 6, Smailagić 2, Papapetru 2, Egzum 19, Naneli 5, Lesor 16, Trifunović 2, Madar 14.

Bajern: Vejler Beb 1, Volden 7, Vinston 10, Hanter 16, Bonga 11, Jaramaz 14, Zipser, Vimberg Haris 2, Rubit 14, Gilespi 2.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Odbranili su se crno-beli, Volden je promašio za dva na isteku napada, Ledej je fauliran. Iskusni krilni centar pogodio je oba bacanja na minut i 37 sekundi pre kraja - 81:72. Jaramaz ubacuje tešku trojku, iz step beka, preko Ledeja - 81:75. U završnih 60 sekundi meča crno-beli ulaze sa plus šest. Promašili su crno-beli napad, 49.9 sekundi pre kraja četvrte četvrtine Bonga sa linije penala (2/2) smanjuje prednost Partizana na 81:77. Još jedna izgubljena lopta za Partizan, do kraja je 34 sekunde. Lesor udara rampu Hanteru na šutu za tri poena, 15.3 sekunde pre završetka četvrte deonice Madar pogađa dva penala i dovodi Valjak nadomak pobede - 83:77. KRAJ! Partizan je pobedio Bajern 83:77!

38. MINUT - Posle Pantera i Madar pravi četvrtu ličnu grešku. Rubit pogađa još dva penala, Bajern je na minus četiri. Eksum postiže poene sa poludistance, posle čega Hanter pogađa trojku iz ofanzivnog skoka gostiju - 75:72. Eksum sa 2+1, pa polovičnim učinkom sa linije penala donosi crno-belima obećavajućih plus sedam pred završna dva minuta meča - 79:72.

36. MINUT - Bajern dugo nije bio ovako blizu Partizanu. Posle trojke Bonga na polovini četvrte deonice crno-beli vode "samo" sa plus pet - 68:63. Naneli pogađa izuzetno važnu trojku za Valjak, posle koje Panter pravi četvrtu ličnu grešku. Rubit je ovoga puta sa linije penala nepogrešiv - 71:65. Ledej čuva plus osam crno-belima, koji posle 36 minuta košarke vode 73:65.

MN Press
 

34. MINUT - Bajern je na minus osam posle polovičnog učinka Vajlera Beba sa linije penala, a posle promašene trojke Eksuma Bavarci gube loptu što zakucavanjem u kontri kažnjava Ledej - 66:56. Jaramaz je dosad nepogrešiv sa linije penala, ubacio je svih osam pokušaja. Bavarci iz slobodnih bacanja tope prednost Partizana, koji na isteku 34. minuta vodi 68:60 posle poena Madara.

32. MINUT - Četvrti kvartal otvoren je poenima Lesora. Na drugoj strani Jaramaz pogađa dva penala - 61:51. Eksum sjajno zakucava uz faul, pogađa i dodatno bacanje - 64:51. Posle tajm auta Trinkijerija Bajern odgovara mini serijom 4:0 - 64:55.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Mini seriju gostiju 5:0 maestralnom minijaturom prekida Dante Eksum. Postigao je plejmejker Partizana šest uzastopnih poena i ekspresno vratio crno-bele na najveće vođstvo - 57:42. Otelo Hanter vezuje pet poena u finišu treće deonice, na kraju koje Valjak vodi 59:49.

28. MINUT - Poenterski post Partizana prekida Panter poenima sa poludistance - 49:37.  Prokockali su crno-beli napad na plus 12, što trojkom na drugoj strani kažnjava Vinston - 49:40. Veliki problemi u ofanzivnom delu crno-belih, što Bonga koristi i primačinje Bajern na minus sedam - 49:42. Obradović traži tajm aut.

MN Press
 

26. MINUT - Prilično neefikasna dva minuta u Areni. Malo je pala i atmosfera na tribinama. Crno-beli posle 26. minuta igre vode 47:37, posle poena Rubita iz ofanzivnog skoka.

24. MINUT - Madar na ulasku u 23. minut pravi treću ličnu grešku, posle čega Rubit pogađa dva slobodna bacanja - 43:33. Madar poentira iz prodora. Partizan je na, dosad najvećih, plus 13, posle sjajne akcije Madara i Lesora, koju je Francuz završio atraktivnim zakucavanjem. Trinkijeri traži minut odmora - 47:34.

MN Press
 

22. MINUT - Oba tima prokockala su uvodne napade u trećem kvartalu. Prve poene u nastavku meča postigao je Volden iz prodora - 41:31. Lesor čuva plus 12 crno-belima posle ofanzivnog skoka na isteku 22. minuta - 43:31.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Tribine Arene gore! Presečenom loptom i zakucavanjem Trifunovića, pa poenima Madara na veliki odmor Partizan ide sa dvocifrenim plusom - 41:29.

MN Press
 

18. MINUT - Na trojku Jaramaza, sa 2+1 je odgovorio Lesor, koji je tako sačuvao crno-belima plus šest u 17. minutu - 34:27. U završna dva minuta, posle poena Lesora (2/2) i Ledeja (1/2) crno-beli ulaze sa plus osam - 37:29.

16. MINUT - Na polovini druge deonice prvu trojku za Partizan na meču ubacuje Ledej - 28:22. Prethodno je posle ofanzivnog skoka poentirao Rubit. Nastavlja se igra koš za koš, a posle 16 minuta igre Valjak vodi 30:24.

14. MINUT - Otelo Hanter pravi velike probleme crno-belima na ofanzivnom skoku, međutim na drugoj strani uspešno parira Smailagić. Igra se koš za koš, a crno-beli na isteku 14. minuta vode 25:20.

MN Press
 

12. MINUT - U uvodna dva minuta druge deonice, preko Vinstona i Hantera, Bavarci uspevaju da smanje zaostatak. Jedine poene za Partizan postigao je Naneli - 21:18.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve četvrtine Partizan vodi 19:14. Pri tom rezultatu Eksum je promašio dva slobodna bacanja, pa šut za tri poena u poslednjem napadu uvodnog kvartala.

8. MINUT - Trojkom Voldena Bajern pravi seriju 7:0 i prilazi na 11:9. Lesor, posle tajm auta Obradovića, postiže poene u reketu. Eksum i Panter vezuju četiri poena i vraćaju crno-bele na osetniju prednost pred završna dva minuta prve deonice - 17:10.

MN Press
 

6. MINUT - Nastavlja se poenterska rapsodija udarnog Partizanovog tandema u dosadašnjem toku meča. Madar podiže prednost crno-belih na 11:2. Trojkom Vinstona Bajern prilazi na 11:6. Crno-beli su prokockali tri uzastopna napada.

4. MINUT - Posle nešto više od tri minuta igre Trinkijeri mora da traži prvi tajm aut. Partizan je sjajno otvorio meč, Ledej i Madar postigli su svih devet poena i zasad maestralno diriguju igrom Valjka, koji vodi 9:0 na ulasku u 4. minut meča. Prve poene za Bajern postiže Gilespi.

2. MINUT - Posle dva minuta igre crno-beli vode 4:0 poenima Ledeja i Madara.

 

 

MN Press
 

 

- U Areni je, u društvu Saše Pavlovića još jedan nekadašnji mezimac Grobara Bandža Si. Takođe, utakmici prisustvuje i Bastijan Švajnštajger.

MN Press
 

- Ovacijama je dočekan Andrea Trinkijeri sa tribina najveće dovrane na Balkanu, koje su posebno pozdravile nekadašnjeg kapitena Partizana Vladimira Lučića, koji večeras neće biti u sastavu Bajerna.

- Igrači polako izlaze da osete koševe u Areni. Ognjen Jaramaz pozdravljen je sa tribina kao da je igrač Partizana, dok je Kori Volden dočekan zvižducima. Očigledno je da mu Grobari nisu oprostili prelazak u Crvenu zvezdu.

MN Press
 

- Partizan u jaunara ima dva teška evroligaška gostovanja, pa su crno-beli pozvali navijače da im pomognu u Tel Avivu i Valensiji.

- Crno-beli prvi evroligaški meč u 2023. godini igraju protiv Monaka u beogradskoj Areni, a pred duel koji je na programu 5. jaunara za crno-bele je stigla važna vest iz Kneževine.

- Partizane, igraj i pobedi! Anđušić želi trijumf nad Bajernom za uspešan završetak godine! (VIDEO)

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike