Istorijska noć koje se Saša Đorđević nerado seća (video)

16.10.2020

12:14 >> 19:05

0

Autor: D. B.

Pre dve decenije odigran je meč koji je zauvek promenio košarku

Istorijska noć koje se Saša Đorđević nerado seća (video)
Copyright MN Press

Tačno pre dve decenije odigrana je prva utakmica takmičenja koje je postalo sinonim za evropsku klupsku košarku. Da li je uopšte potrebno da kažemo da su u njemu akteri bili srpski košarkaši?

Tog 16. oktobra 2000. godine, u dvorani „Rajmundo Saporta“ u Madridu, pred 4.300 gledalaca igrali su Real Madrid i Olimpijakos. Madriđani su slavili rezultatom 75:73.

U istoriji Evrolige ostaće zapisano da je prvi koš u novom takmičenju postigao legendarni Dino Rađa, i to posle 20 sekundi igre, a da mu je odmah uzvratio veliki prijatelj, naš Sale Nacionale, Aleksandar Đorđević. U sledećem napadu Đorđević se sudario sa Nikosom Ikonomuom. Zbog toga, Real je ostao bez velikog aduta, i samo sa Raulom Lopezom na mestu plejmejkera.

Printscreen/RedbasketZone

S druge strane, dres Olimpijakosa branio je nekadašnji trener Crvene zvezde, igračka legenda tima iz Pireja, Milan Tomić, ali i Dušan Vukčević, čiji sin Tristan danas igra upravo za Real i važi za jednog od najvećih talenata Starog kontinenta. U timovima na ovoj istorijskoj utakmici bile su i velike zvezde kao što su Alberto Ereros, Marko Milić i Jirži Zidek, na strani Madriđana, kao i Dejvid Rivers ili Patrik Femerlnig u crveno-beloj uniformi grčkog kluba.

Ovog meča posebno dobro se seća Dušan Vukčević. Završio je utakmicu sa 12 postignutih poena.

– Mi kao Olimpijakos smo stigli u Madrid s namerom da pobedimo. Lideri su nam bili Rađa i Rivers, ali smo igrali protiv tima koji je bio izuzetno snažan i koji je odlično vodio Serđo Skariolo. Sećam se svega kao da se juče dogodilo. Bila je to lepa utakmica, ali smo izgubili. Vratili smo im kasnije u Pireju – „vratio je film” Vukčević.

MN Press

Govoreći o značaju Evrolige, takmičenja čiji je kredibilitet uzdrman poslednjim odlukama, Vukčević je otkrio i kako vidi budućnost ovog takmičenja.

– Tokom proteklih 20 godina pokazalo se kako je veliko mesto Evrolige u istoriji košarke u Evropi. Organizacija se poboljšava iz godine u godinu, i sada je reč o najboljoj ligi na svetu posle NBA. Ogroman napor je uložen u sve to. Pravljene su promene u sistemu takmičenja i verujem da će u budućnosti sve biti još bolje – jasan je Vukčević.

Real je dočekao još jednog Srbina: San je postao stvarnost (Foto, video)

Dušan će biti posebno srećan kada u takmičenju čije je istorije neizostavni deo bude zaigrao i njegov sin.

– Nadam se da će se to dogoditi ubrzo. Ozbiljan je momak, odgovoran, i na neki način lako mu je da bude uspešan u onome što radi. Sve što mogu da mu kažem je da nastavi da radi naporno i sve će doći na pravo mesto. Radujem se kao otac koji će uskoro gledati sina u najvećem takmičenju u Evropi – objasnio je nekadašnji reprezentativac naše države.

Real Madird – Olimpijakos 75:73

(19:23, 18:16, 16:16, 22:18)

Dvorana: „Rajmundo Saporta“. Gledalaca: 4.300. Sudije: Radić, Stouks, Koeljo.

REAL MADRID: Angulo 14 (13-7 za dva, 6 sk.), Strulens 13 (8-5 za dva, 5 sk.), Đorđević 2, Angulo 9, Nunjez 2, Mik 9, Ereros 2, Milić 10 (7 sk.), Zidek 7, Lopez 7 (7 sk., 4 as.).

OLIMPIJAKOS: Buduris, Vukčević 12, Ikonomu 15, Rišar 18, Sulis, Tomić 3, De Migel 3, Femerling 4, Rađa 13 (17 sk.), Rivers 5.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike