Tek treći tripl-dabl na Eurobasketu, a nije ni Jokić, ni Janis, a ni Luka: Poljak srušio Sloveniju i ušao u istoriju!

15.09.2022

05:52

0

Impresivne brojke za Ponitku

Tek treći tripl-dabl na Eurobasketu, a nije ni Jokić, ni Janis, a ni Luka: Poljak srušio Sloveniju i ušao u istoriju!
Ponitka - Copyright Fiba.basketball

Košarkaši Poljske priredili su verovatno i najveće iznenađenje dosadašnjeg toga Evropskog prvenstva eliminacijom aktuelnog evropskog šampiona, ekipe Slovenije u četvrtfinalu. .

Meč je obeležio Mateus Ponitka i to sa tripl-dablom od 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija, za indeks 41!

Ono što je naročito interesantno, novi košarkaš Ređo Emilije, je tek treći igrač u istoriji Eurobasketa koji je stigao do tripl-dabla na jednom meču.

- On je naš lider, vodi igru, dali smo mu rolu plejmejkera i glavnog čoveka. Radi neverovatne stvari i ja sve vreme tvrdim da je mnogo vredniji igrač nego što to govori tržište. Igrači su odigrali sa ja***a kao lubenice velikim, sa srcem kao mesec velikim i zasluženo smo pobedili - kazao je nakon meča selektor Poljske Igor Miličić.

Da je prikazao impresivnu partiju, govore i podaci kada se njegov tripl-dabl uporedi sa prethodnim. Prvi je takav učinak imao Toni Kukoč, reprezentativac Hrvatske na šampionatu 1995. godine, odnosno rumunski košarkaš Andrej Mandake na prošlom Evrobasketu 2017.

Kukoč je zabeležio 15 poena, 12 skokova i 11 asistencija protiv Finske, dok je Mandake protiv Crne Gore upisao 14 poena, 12 asistencija i 10 skokova.

- Ako nemate neke modrice ili vas ništa ne boli posle utakmice, džabe sve. To sam ja. Ne mogu još sve da shvatim, mnogo je emocija, kasno je, ovakva utakmica… Sutra bih mogao da kažem nešto više o tome, tek treba da shvatim šta se dogodilo. Naravno da sam srećan, ovo mi je prvi tripl-dabl u karijeri, nisam očekivao da ću ga napraviti na Evrobasketu. Verujem da ću se sutra osećati još bolje - rekao je Ponitka.

Ovo će Poljskoj biti prvo polufinale Evropskog prevnstva još od 1971. godine, a zanimljivo, u trci za medalju nema nijednog od glavnih favorita.

Pre početka šampionata, na postolju su svi videli Sloveniju, Grčku i Srbiju, ali ni Luke Dončića, Janisa Adetokumba i Nikole Jokića neće biti u završnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike