Skandal drma Bosnu: Košarkašicama pretila „da će im odseći ruku“!

07.09.2022

09:22

0

I sve to u pionirskom uzrastu

Skandal drma Bosnu: Košarkašicama pretila „da će im odseći ruku“!
jasna sliško - Copyright Foto: Printscreen/Youtube/SportIN televizija

Retko kada su mlađe kategorije bilo kog sporta u javnosti izazvale ovakvu reakciju kao priča koja nam stiže iz Bosne i Hercegovine.

I to skandalnozna priča i ophođenje prema mladim košarkašicama.

Kako prenosi „Glas Srpske“ Milica Bosnić i Teodora Gvozden iz banjalučkih klubova Mladi Krajišnik i Feniks, dok su sa pionirskom reprezetnacijom Bosne i Hercegovine boravile na pripremama u Sarajevu, a potom i na turniru u Sloveniji, bile su žrtve mobinga na nacionalnoj osnovi.

Ovo su naveli njihovi klubovi u dopisima koji su poslati na adresu Košarkaškog saveza Republike Srpske. Tom prilikom, naveli su da je igračicama bilo najstrože zabranjeno da podižu tri prsta (palac, kažiprst i srednji prst) kada pogode trojku, a čak im je zaprećeno „da će im odseći ruku“.

Još jedna od zabrana ticala se ulaska na teren, a prema navodima, njima nije bilo dozvoljeno da se prekrste kada ulaze u igru.

Takođe, oduzimani su im mobilni telefoni i čitale privatne poruke i prepiske, a potom su u autobusu svi zajedno pratili film o genocidu u Srebrenici. Na kraju, Teodoru Gvozen su ostavili na graničnom prelazu Gradiška bez najave roditeljima.

Darko Kosić, potpisnik saopštenja Feniksa navodi da se iza svega krije Jasna Sliško, selektor ove reprezenetacije igračica.

Sliško pak iznosi drugačije objašnjenje.

- Palac, kažiprst i srednji prst zajedno neće se dizati dok sam ja u reprezentaciji. Ne znam šta je međunarodni znak. Poštujem pravila FIBA. Za svoje odluke imam podršku ljudi koji su me ovde postavili, a ne znam zašto dete od 13 godina ne bi poštovalo. Apsolutna laž je da je deci zabranjeno da se prekrste po ulasku na teren ili u sličnim situacijama, a film o Srebrenici, koju uopšte ne spominjem, ježim se na sam pomen, nikad nije puštan. Deca u reprezentaciji će raditi kako ja kažem, radi mira. Poštujem svaku veru, ali kod nas u selekciji se nijedno dete nije pokušalo prekrstiti, bar ja to nisam videla - rekla je Sliško, dok je o navodnom oduzimanju telefona, istakla da pojedini treneri podrivaju njen rad.

O čitanju poruka i izjavi da je igračicu ostavila na granici imala je svoju teoriju.

- Tačno znam ko je od trenera i šta pisao igračicama, u pitanju su njih dve, tri. Samo jedno veče smo rekli deci da donesu telefone da vidimo šta im je pisano. Potvrdilo se ono što smo saznali. Primetila sam da me dete ne sluša. Teodoru niko nije ostavio na granici, već kada je majka Milice Bosnić došla po svoje dete, ponudila se da preveze i Gvozdenovu do Banjaluke. Pitala sam Teodoru da li želi, ona je potvrdno odgovorila.

Majka ove košarkašice iznosi drugačiju verziju.

- Teodora je mojoj drugoj kćerki napisala da se boji selektora, da pomišlja da svašta sebi uradi. Meni je rekla da joj je Sliško ubila volju, ne za košarkom, već za životom?! Bilo mi je teško, tešila sam je, govorila da izdrži, uprkos svemu. Moje dete je bilo izloženo pravom psihičkom mobingu, bojala se. Igračicama se sugerisalo da se mora navijati za BiH protiv Srbije, da se ne sme aplaudirati Lani Brenjo, koja je sa Srbijom osvojila zlato... Dete je bilo 'ubijano u pojam'. Što se tiče ostavljanja na granici, Sliško je rekla Teodori da izađe iz autobusa mimo njene želje, pa je majka Milice Bosnić dovezla u Banjaluku. Šokirala sam se kad me je žena nazvala i javila mi da je pokupila dete, a meni ništa Sliško nije javila.

O svemu se oglasio i  generalni sekretar KS Republike Srpske, Dragan Ćazić.

- Moramo da zaštitimo decu. To je najbitnije. O svemu sam informisao i Upravni odbor KSRS, reagovaćemo hitno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike