Neuništivi Orlovi! Rapsodija, pa agonija, ali na kraju važna pobeda u Turskoj!

28.08.2022

18:58

0

Srbi prokockali +20, ali pokazali čelični karakter

Neuništivi Orlovi! Rapsodija, pa agonija, ali na kraju važna pobeda u Turskoj!
image (2) - Copyright Fiba.basketball

Posle mnogo drame i prokockane velike prednosti, Srbija je pobedila u Turskoj u kvalifikacijama za Mundobasket i tako na sjajan način završila pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo.

U Istanbulu, Turska - Srbija 72:79 (11:26, 17:21, 27:18, 14;17)!

Srbija sada ima skor od 3/3 u kvalifikacijama za Mundobasket. Viđena je velika drama u Istanbulu, ali su Orlovi pokazali od čega su sazdani i da tim od toliko sjajnih individualaca ipak jeste tim, koji se bori do kraja i do kraja ostaje zajedno.

Orlovi su večeras počeli fantastično, delovali su sjajno na oba kraja terena, imali u jednom trenutku i 21 poen prednosti, ali se Turska probudila u drugom poluvremenu i trojkama "izbušila" odbranu i samopouzdanje Srbije.

Ipak, Srbi su ponovo pokazali karakter, nisu se slomili iako je Turska u finišu uspela i da izjednači, da bi mirnom glavom u završnici vratili prednost, a onda je i sačuvali.

Meč je ponovo obeležio sjajni Nikola Jokić sa 24 poena i 10 skokova, ali i sudije koje su potpuno nepotrebno dizale tenziju i delile tehničke greške.

Krenulo je fenomenalno, prvo poluvreme je odigrano bukvalno bez greške. Igrala je Srbija odbranu sa mnogo rotacija, što je nešto čemu se Turska nije prilagodila. Uz to, išao je i šut, Jokić je radio šta je hteo i već posle nepunih sedam minuta je postao "dvocifren". To prvo poluvreme bi trebalo da posluži kao model kako da se igra na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Ipak, usledilo je drugo poluvreme u kome se Turska raspucala, Srbija malo pogubila konce, a, ovo je uvek ružno reći, ali pošto smo pobedili možemo, sudije uradile sve da upropaste meč i ne malo poguraju domaćina.

Mora se reći da je prvo poluvreme definitivno obeležila i neverovatna trojka Kalinića sa svoje polovine terena

Osman je počeo da igra kao u transu, Turska je na početku drugog poluvremena napravila seriju 12:0, pošto je Srbija na početku deonice imala 21 poen prednosti

Da pomenemo samo neke od "hitova" sudijske trojke. Alteren Šengun je udario Marka Jagodić-Kuridžu laktom, a sudije su to zavele kao blokadu; tehnička Miciću za "floping", koji niko nije video; Jokiću sviran faul u napadu kada je posle defanzivnog skoka kontrolisao loptu, i kada je podigao ruku da se oslobodi ruke Osmanija, koji ga je napao "zagrljajem"; odmah potom je dodeljena i tehnička Kaliniću.

To su samo neki od bisera, ali treba reći da nije sve išlo na jednu stranu, jer je i selektor Turske Ergin Ataman dobio tehničku. Uz to možemo dodati i penale Lučiću i tehničku koja mu je svirana kao peta lična sredinom treće četvrtine...

Ali, uglavnom, malo suđenje, malo veliki elan Turske doneli su konfuziju u redove Orlova, tako da se u finiš ušlo potpuno otvoreno.

Osman je dao koš i dodatno bacanje i izjednačio na 71:71. Posle jednog bacanja Jokića, desila se situacija koju smo opisali, da mu je neshvatljivo sviran faul u napadu. Korkmaz je dao bacanje i izjednačio, ali je Osmanu sviran faul u napadu i Srbija je dobila napad minut i 57 sekundi do kraja.

Gradio se dugo taj napad, a onda je Kalinić sa leve strane pogodio jako važnu trojku, bez obzira što je nedugo pre toga dva puta promašio čiste šuteve sa desne strane. Odmah potom je "Kalina" iznudio faul u napadu i osvojio posed. Gudurić je sa penala doneo prednost od 77:72 minut i 12 sekundi pre kraja.

Potom je Šengun bio na ziceru, šutirao pored Jokića, ali je promašio, pa je osvojio ofanzivni skok i opet promašio, samo da bi Kalinić osvojio loptu i istrčao kontru do zicera i promašio! Srećom, tu je bio Jokić da popravi za 79:72 na 47 sekundi do kraja.

Srbi su odlučili da ne prave faul, Turci su pokušali i promašili ukupno četiri puta i to bi bilo to.

Orlovi su još jednom pokazali veliki, veliki karakter, baš kao protiv Grčke i pokazali zašto su jedan od glavnih favorita za medalju na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Turska: Korkmaz 18, Larkin 4, 5sk, 9as, Osman 22, 6sk, Šanli, Šengun 17, 13sk, Bitim, Haltali, Hazer, Kabadža, Mahmutoglu 7, Osmani 4, Tundžer.

Srbija: Gudurić 14, Jagodić-Kuridža 7, Jokić 24, 10sk, Kalinić 14, 6sk, Micić 5, 3sk, 7as, Davidovac nije igrao, Dobrić nije igrao, Jaramaz, Lučić 11, 4sk, 3as, Marinković, Milutinov 4, 3sk, Petrušev nije igrao.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

BLOG UŽIVO:

40. minut: Imala je Turska tri napada, nisu hteli Srbi da prave faul, ali se domaćin ispromašivao do isteka napada. Posle toga je ostalo sedam sekundi, ali su usledile čestitke, nije se igrao napada...

40. minut: Auh, kakva je ovo drama bila. Šengun je promašio dva zicera nekako, Kalinić je krenuo u kontru i krenuo da položi iz prodora, ali je promašio. Srećom, ispravio ga je Jokić za 72:79. Još 47 sekundi...

39. minut: Gudurić je fauliran, mogla je tu i tehnička da padne zbog "flopinga", ali Marko pogađa oba bacanja. 72:77. Još 72 sekunde do kraja...

39. minut: Kaaaaaliiiniiiić! Trojka, jako važna trojka, a onda je izborio jedan faul u napadu! 1:25 do kraja. 72:75

39. minut: Jokiću je sviran neverovatan faul u napadu. Uhvatio je defanzivni skok, potpuno kontrolisao loptu i podigao ruke, što su sudije ocenile kao faul u napadu. Kalinić je pobesneo i dobio tehničku grešku. Korkmaz je pogodio bacanje za tehničku, Turska ima novi posed, ali Osman pravi faul u napadu. Ovo je potpuni cirkus sada u Istanbulu... 72:72. Još minut i 57 sekundi do kraja...

38. minut: Jokić daje jedno od dva bacanja, 71:72. Kad god se Srbija koncentriše i počne da gradi napad, to deluje ohrabrujuće, nejasno je zašto se to ne radi. Treba reći i da su se Turci potpuno probudili i da im je samopouzdanje na maksimumu.

37. minut: Nerešeno je! 71:71

37. minut: Kalinić daje koš, a Osman samo "trpa" i sada opet daje trojku. U narednom napadu Micić gubi loptu, Osman trči kontru i daje koš, a Kalinić ga potpuno nepotrebno faulira. 70:71. Tajm-aut Pešića.

36. minut: Osman je nekako iskopao poene, a Srbija je potpuno stala u napadu! 65:69

35. minut: Micić dobija tehničku, Korkmaz daje slobodno bacanje. Da ne ispadne da smo pristrasni, obe strane i svi igrači se bune na sudije. Stvarno deluje da je ispod nivoa za ovakvu košarku...

33. minut: Na isteku trećeg minuta četvrte četvrtine, Srbija daje prvi koš iz igre, a to je trojka Gudurića. Važni poeni! 62:69

33. minut: Kontra Turske, Osman pod košem smanjuje razliku na samo četiri poena. 62:66. Nema kreacije kod nas u napadu, a Jaramazu se sada svira faul u napadu...

32. minut: Šengun je pogodio oba bacanja, a Turska je baš pojačala odbranu, povisila tenziju i dobila sigurnost poenima u napadu. Korkmaz daje trojku i domaćin prilazi na samo šest poena zaostatka – 60:66.

Kraj treće četvrtine, 55:65.

Srbija je primila 27 poena u trećoj četvrtini, što je velika razlika u odnosu na prvo poluvreme. Tu je ušla i nesigurnost u napadu, tako da se Turska potpuno vratila. 

30. minut: Trojka Osmanija i Turska prilazi na -10 - 55:65. Ima ovde još da se igra. Turska je pokazala znake oporavka, videćemo odgovor Srba u poslednjih 10 minuta.

29. minut: Stabilizovala se odbrana Srbije sada, sačuvan je koš, a na drugoj strani još jedan Marko daje trojku! Jagodić-Kuridža za 50:63! Tajm-aut za Atamana

28. minut: Micić pogađa jedno od dva bacanja, deluje da Orlovi nisu izgubili glavu, a Gudurić daje trojku za 50:60. Jako važni poeni!

27. minut: Sevnule su varnice u našem timu! Lučić se iznervirao lošim napadom, u kome se Micić brzo odlučio za trojku i promašio. Kada je stao napad, Lučić je "smečovao" loptu i dobio tehničku, tako da mora na klupu. Šengun koristi dva od tri i prilazi na 48:55

27. minut: "Izbušila" je Turska odbranu Srbije trojkama, podigla je sebi moral, a naša odbrana, koja je bila besprekorna u prvom poluvremenu, sada je malo "zaškripala". Osman promašuje oba bacanja, 45:55

26. minut: Osman pogađa trojku i to je jednocifrena prednost. Na drugoj strani, Lučić nekako daje koš i prekida seriju domaćina 12:0. 43:54

25. minut: Šengun daje koš i Turska prilazi na -12, 40:52

24. minut: Mahmutoglu pogađa trojku. Turci su napravili seriju od 7:0 i sa -21 prišli na -14. Pešić mora da zove tajm-aut. 38:52

22. minut: Srbija je imala dva ofanzivna skoka i tri pokušaja, ali moramo konstatovati da su Orlovi prvi put na ovom meču odigrali loše napad. Na drugoj strani Larkin daje svoje prve poene iz igre, ali Kalinić vraća trojkom. 31:52

21. minut: Micić-Jokić za sjajan početak drugog poluvremena. Na drugoj strani, Jokić leđima pravi faul (?), a Osman daje jedno od dva bacanja. 29:49.

Zaista je sjajno delovala Srbija u prvom poluvremenu. Totalno je u odbrani zatvorila Turke, oterala ih od koša i naterala da se dobro, dobro potrude za svaki poen. U napadu je u prvoj četvrtini bilo sjajno, posle je malo stao šut, ali su se rešenja uvek pronalazila. Jokić je potpuno nezaustavljiv, već je postigao 19 poena.

 

 

Turska: Korkmaz 9, Larkin 2, 6as, Mahmutoglu 3, Osman 2, Šengun 11, Bitim, Haltali, Hazer, Kabadža, Osmani 1, Šanli, Tundžer. 

Srbija: Gudurić 5, 3as, Jaramaz, Kalinić 6, Marinković, Milutinov 2, Davidovac nije igrao, Dobrić nije igrao, Jagodić-Kuridža 3, Jokić 19, 3sk, Lučić 9, Micić 3, Petrušev nije igrao.

Kraj prvog poluvremena, 28:47.

20. minut: Turska nije uspela da odgovori na agresiju u odbrani, Srbiji su ostale 2,3 sekunde da završe poluvreme, a Kalinić POGAĐA SA SVOJE POLOVINE TERENA!!!! 28:47!

20. minut: Turska igra presing po celom terenu, ali se to lako reševa, a napad završava Jokić, koji je odjednom ostao sam. Imaće Turci oko 10 sekundi za poslednji napad, 28:44

20. minut: Srbija odmah na startu seče napad Turske, a Jokić lagano daje koš. Na drugoj strani, Larkin pogađa oba penala i to su njegovi prvi poeni na meču, 28:42. Još 34 sekunde do kraja.

19. minut: Čuva Srbija dvocifrenu prednost, uprkos teškoćama u šutu. Orlovi igraju fenomenalnu odbranu, potpuno su oterali Turke. Jokić završava za 26:40

17. minut: Prvo se Micić vratio na teren, a onda i Jokić i nema greške kada oni završavaju, ali ostale baš ne ide šut trenutno. Srećom, sada je Micić fauliran pri šutu za tri, ali pogađa samo jedno. 23:38

16. minut: Jagodić Kuridža prekida post trojkom! 21:35

15. minut: Šengun se izborio za novi napad i smanjuje na 21:32. Srbija lepo gradi šuteve, ali ih promašuje. 

14. minut: Turska postiže trojku, vreme je za prvi tajm-aut Pešića. 19:32

Dok Srbija ima ubedljivu prednost, da primetimo na vreme da deluje da sudije stvarno nisu na nivou i da donose neke očiglendo neodbranjive odluke. 

13. minut: Lučić je sjajno pogodio iz skoka unazad, uz dodatno bacanje, koje pogađa. 13:30. Fenomenalno deluje Srbija za sada!

13. minut: Gudurić postiže prve poene za Srbiju u drugoj četvrtini i to trojku! 13:29

12. minut: Tačno minut se igralo bez poena, a onda je Korkmaz pogodio jako težak šut i smanjio na 13:26.

Kraj prve četvrtine, 11:26

Lučić postiže trojku za maksimalnih +13 - 11:24, a posle sjajne odbrane Milutinov na najbolji način završava prvu četvrtinu - 11:26

8. minut: Sjajna odbrana Srbije, zbunila je Tursku, koja se uopšte nije prilagodila. Posle jedne kontre, Orlovi odlaze na 9:21, a Ataman traži tajm-aut.

8. minut: Srbija deluje sasvim dobro u odbrani, a ako treba iskopati neku manu, možda je to malo neodlučnost u šutu iznutra. No, nije to preveliki problem, jer Turci igraju na mnogo faulova, a Orlovi su za sada dobri. Lučić je pogodio 3/3 i Srbija je sada u dvocifrenom plusu - 9:19

7. minut: Džedi Osman prodire i prekida seriju Srbije 9:0. 9:16

6. minut: Turskoj očigledno fale poeni, uvlači se polako nervoza. Jedine poene iz igre je postigao Korkmaz. Srbija igra dobru tranziciju u napadu, Pešić je sigurno zadovoljan. Jokić je lako rešio jedan napad, u sledećem je fauliran i dao je 7:16. Jokić je već "dvocifren" sa 11 poena.

5. minut: Jokić daje koš i bacanje, Srbija se brani, a onda Micić iz svog karakterističnog prodora povećava prednost na 7:12.

4. minut: Srbija nije iskoristila dva napada, a Turska na isteku trećeg minuta postiže trojku za prvo vođstvo, ali Kalinić odmah vraća - 5:7.

2. minut: Osmani je pogodio jedno od dva bacanja, a onda Srbija lagano završava, Micić asistira, a Jokić zakucava! To se ne viđa često - 1:4

1. minut: Počeo je meč, Srbija je prva osvojila loptu, a napad lagano završava Jokić! 0:2

- U prvoj petorci Srbije je jedna promena, umesto Ognjena Jaramaza, tu je Vanja Marinković. Ali, i Vasa Micić, što je sjajna vest! Startnih pet: 

Micić, Marinković, Lučić, Kalinić, Jokić.

Startnih pet Turske:

Larkin, Osman, Korkmaz, Šengun, Osmani.

Sinan Erdem je prepun!

 

 

- Tu je i Novak Đoković! On će meč u dvorani "Sinan Erdem" gledati u društvu košarkaškog menadžera Miodraga Ražnatovića. 

 

 

- U 19 sati počinju i preostala dva meča u našoj grupi. U Atini Grčka dočekuje Belgiju, dok će se u Njukaslu sastati Velika Britanija i Letonija. Za nas bi bilo idealno da slave Grci i Britanci, mada su oba ta rezultata u sferi skoro pa naučne fantastike, pogotovo ovaj drugi.

- Ne zaboravite da je danas selektoru Svetislavu Pešiću rođendan! Srećan rođendan, selektore, želimo vam pobedu danas i medalju sa Eurobasketa. 

- Igrači se spremaju, još malo!

 

 

- Nikola Jokić je ponovo prvi na zagrevanju, o čemu su pričali i njegovi saigrači:

 

 

- Orlovi su stigli u dvoranu!

- Srbiju čeka izuzetno, izuzetno jak tim, koji predvodi naturalizovani Amerikanac Šejn Larkin. On je saigrač našeg Vasilija Micića iz dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope Efesa. Tim vodi njihov klupski trener Ergin Ataman, a tu su još i Džedi Osman, Furkan Korkmaz, Melih Mahmutoglu i drugi. Osim Larkina na pleju, verovatno su najjači na centru, gde igraju Sertač Šanli i as Hjustona Alperen Šengun.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike