Selektor Pešić se oglasio: Kad Srbija igra u Beogradu, uvek je favorit, Bjelica preskače kvalifikacije!

24.08.2022

10:37

0

Mnoge stvari ostaju u svlačionici, tako tim čuva mir

Selektor Pešić se oglasio: Kad Srbija igra u Beogradu, uvek je favorit, Bjelica preskače kvalifikacije!
0MET0378 - Copyright MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se u završnoj fazi priprema za poslednja dva meča u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kao i početak Evropskog šampionata.

U četvrtak je na programu utakmica sa Grčkom, od 20.00 u beogradskoj Areni, a kako je već izvesno vreme poznato, karte za taj meč su rasprodate. Tri dana kasnije, sledi gostovanje Turskoj.

Uoči mečeva, koji mogu biti odlučujući za Srbiju, selektor Svetislav Pešić je danas pred medijima, a konferencija, sa kapitenom Vladimirom Lučićem, počinje tačno u podne.

Tom prilikom, on će objaviti i konačan spisak učesnika za kvalifikacione mečeve.

Prvi se medijima obratio kapiten Vladimir Lučić.

- Dočekujemo odličnu ekipu Grčke, sklopljenu od odličnih evropskih igrača, sa atletskiom braćom Adetokumbo, očekujemo jako tešku utakmicu i svesni smo važnosti sutražnje,ali i ostalih utakmica.

Zatim je reč preuzeo selektor Svetislav Pešić.

- Počinje ova druga runda kvalifikacija za Mundobasket. Prva je završena, manje više poznato, nismo se baš proslavi, uvek postoje razlovi, opravdani, subjektivni, objektivni, ono što je važno da se kaže, ono što je bilo ne bih potcenjivao. Ne bih potcenjivao to što su momci koji su bili u prvim prozorima i rundima i šta su utadili. Prošlo je 23 igrača, što je rekord, iz različitih razloga nije bilo dobro. Nismo ostvarili kontinuitet, košarka je timski sport. Trener je imao priliku da vidi šta se ovde dešavalo u Srbiji, šta nam je ostalo od potencijala i koji su to momci koji mogu da nas predstavljaju. Dobili smo kompletan uvid, da toga nije bilo, možda i ne bi znali da neki igrači postoje - istakao je Pešić na početku obraćanja, te nastavio:

- Prva runda nije bila selekcija, ali je objektivno situacija da i tim momcima, a i našem stručnom štabu, da napravimo bilo kakav kontinuitet. Igrali smo protiv Letonije i Belgije koje su izuzetno jake, i to su kao ekipe bolji od nas i to su pokazali. Da li mi imamo veći potencijal i talenat, nadam se, ali mi nismo bili u mogućnosti da napravimo jedan kontinuitet. Ja nisam tako loš trener kako se priča, ali da napravim ekipu za tri dana... Malo bi vas uveo u priču da razmišljate o našoj košarci, ali da bi se gradio optimizam moraju da se sagledaju realne mogućnosti. Nije ovo uvod da se traži izvinjenje. Cilj nam je bio da idemo na svaku utakmicu da pobedimo, to je bilo što je bilo. Na tih 23 igrača počinje druga runda, i tu dolaze osam novih igrača, sa kojima igramo kvalifikacije. Nije to lako, ali gledamo da iz toga napravimo pozitivnu situaciju i ako smo nešto uspeli, onda jesmo na pripremama od 1. avgusta da se skupimo i da probamo da napravimo jednu timsku hemiju koja je osnova za vrhunske rezultate i tu se popravljamo svaki dan. Već postajemo, na neki način, tim. Nadam se da će se to videti i sutra protiv Grčke.

Meč sa Grčkom pretposlednji je koji će Srbija igrati pred Evropsko prvenstvo, a pak jedan od poslednja dva u kvalifikacijama za Mundobasket.

- Ono što je Vlada rekao, nadovezao bih se, bez preterivanja - Grčka nikada u istoriji nije imala reprezentaciju kao ovu. Oni koji su bili prvaci Evrope su neka davna vremena, zaboravljeno već, ova se okupljana drugi način i imaju mnogo prostora i sigurno su najozbiljniji kandidat za evropsko zlato. Ne samo kad je u pitanju Janis, nego oba burazera, pogotovo Kostas. Ostali imaju ogromno iskustvo, da ih ne pominjem sad. Ima igrača koji nemaju ime Kalatesa i Slukasa, ali su to igrači koji su prošli i sito i rešeto. I mi smo tu sutra favoriti da ne bude sad pitanja. Srbija kad igra u Beogradu, uvek je favorit. Puna dvorana. Ali, ne bih se više bavio Grčkom, nego svojom ekipom.

Nakon pripremnih utakmica i Superkupa u Nemačkoj, bilo je komentara u javnosti, da je u timu bilo problema na šuterskim pozicijama. Selektor je to rešio da zadrži za svlačionicu.

- Ne bih ocenjivao na konferenciji, to što se priča, kod nas se sve priča. Nije ovo debatni klub da otvaram priče. Mi i na spoljnim i unutrašnjim pozicijama rastemo, treba da nas posluži zdravlje, igrači dolaze nakon naporne sezone, odigrali su veliki broj utakmici, u sezoni od osam meseci. Dolazi do povreda sitnih i manjih koji remete kontinuitet priprema. Mnoge stvari ostaju u svlačionici, ne zato što su velike tajne, nego zato što ne želimo da delimo, znam da vi podržavate reprezentaciju, ali to su delovi tima koji pokušava da zadrži mirnoću. 

Odavno u timu, tokom priprema nije bilo toliko zdravstvenih problema. Krenulo je sa Aleksom Avramovićem, a poslednji koji je zadao glavobolju selektoru je Marko Gudurić.

- Nedović je pao na kuk, dobro je. Sve je u glavi, ima i povreda ali i velika njegova želja da se oporavi, pa se oporavlja iznenađujuće dobro. Tek večeras nakon treninga saopštavamo ko će igrati sutra. A u Turskoj žemo sačekati još jedan trening. Ono što znamo da Bjelica neće igrati. On je mnogo bolje, znamo da nije toliko teška povreda, ali sigurno neće igrati ove dve utakmice. Za Gudurića ćemo videti večeras. Ostali smo zdravo.

Konačan spisak za Evropsko prvenstvo još uvek nije ni na vidiku. Pešić je rešio da iskoristi mogućnost da igrače saopšti pred put.

- Mi smo odredili 24 kandidata, kad krenemo za Prag tada ćemo objaviti spisak. Nećemo da žurimo. Kad se vratimo iz Turske imamo još nekoliko dana za treninge. Odredićemo 24 sata pre polaska, kao što sada radimo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike