Orlovi, ne ide se tako na Mundobasket! Letonci u dve četvrtine održali košarkaški čas Pešićevoj Srbiji!

30.06.2022

18:18

0

Autor: 24sedam

Izabranici Svetislava Pešića poraženi u Rigi

Orlovi, ne ide se tako na Mundobasket! Letonci u dve četvrtine održali košarkaški čas Pešićevoj Srbiji!
Aleksa Avramović - Copyright Promo/FIBA

"Orlovi" moraće to mnogo, mnogo bolje ukoliko ne želite da vam se ponove kvalifikacije za Olimpijske igre. A, sigurno je, to ne želi niko ko je dobronameran prema jednoj od najuspešnijih nacionalnih selekcije ove zemlje, kako kod da se ona zvala u prošlosti.

Izabranici Svetislava Pešića pali su na prvom ozbiljnijem ispitu u kvalifikacijama za Mundobasket. Predvođeni NBA šampionom Nemanjom Bjelicom otputovali su srpski košarkaši u Rigu sa namerom da overe prvo mesto u grupi i uzmu još dva boda koja bi preneli u drugu kvalifikacionu rundu, ali iz Letonije su se vratili sa porazom, kojim na kraju mogu još da budu i zadovoljni - 66:59 (13:12, 12:19, 21:7, 20:21).

Mogu biti zadovoljni, pošto im je u završnici duela pretila rezultatska katastrofa jer su na nešto više do dva minuta pre poslednjeg zvuka sirene domaćini imali ogromnih 66:51. 

Promo/FIBA
 

Ništa tokom prvog poluvremena nije nagoveštavalo takav epilog na kraju. Šta više, osim samog uvoda meča, "orlovi" su bili ti koji su kontrolisali dešavanja na parketu. Predvođeni, u prvom poluvremenu, nezaustavljivim Aleksom Avramovićem, srpski košarkaši su održavali minimalno vođstvo, a potom u finišu druge i početkom treće deonice stigli i do najvećih plus devet.

Postigao je bek Partizana 16 od 31 poena Srbije u prvom poluvremenu, s druge strane Letonci su muku mučili sa šutem (3/10 sl. b, 2/15 za tri), a kada je Dangubić trojkom otvorio pretposlednji kvartal za 34:25 delovalo je da bi Srbija tada mogla do odlučujuće prednosti.

Promo/FIBA
 

To se, nažalost, nije desilo. Umesto da dotuku grogiranog rivala, "orlovi" su prosto nestali sa terena. Za preostalih osam minuta trećeg kvartala ubacili su samo četiri slobodna bacanja, dok se na drugoj strani razigrao Kuruc, koji je sa tri ubačene trojke ulio preko potrebnu dozu samopouzdanja saigračima koji su ekspresno minus devet pretvorili u plus osam pred odlazak na poslednji dvominutni odmor.

U tom momentu uloge su se potpuno promenili u odnosu na prvo poluvreme. Letonci su u nastavku uspeli potpuno da neutrališu Avramovića koji u drugih 20 minuta nije postigao nijedan poen. Kada su kola krenula nizbrdo, u ekipi Srbije nije bilo košarkaša koji će povući ručnu, pa su domaći košarkaši na krilima probuđene publike na kraju Pešićevim izabranicima umalo zadali žestok udarac, koji je izbegnut serijom 8:0 u završnih 120 sekundi meča.

LETONIJA: Davis Bertans 8, Dairis Bertans, Šmits 2, Ate, Beržins, Lavars 10, Lomaš 7, Grazulis 10, Pašečniks 9, Leimanis 7, Kuruc 13

SRBIJA: Petrušev, Dangubić 3, Davidovac 9, Bjelica 1, Marinković 12, Ristić 6, Todorović 5, Jagodić-Kuridža, uskoković, Jaramaz 3, Avramović 16, Marjanović 4

Standings provided by SofaScore LiveScore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Letonija je pobedila Srbiju 66:59.

38. MINUT - Ni vezane trojke Marinkovića i Todorovića nisu pomogle Orlovima da drastičnije smanje zaostatak za Letonijom, koja u poslednja dva minuta meča ulazi sa plus 13 - 66:53.

Promo/FIBA
 

36. MINUT - Kao da su se srpski košarkaši predali. Sada je Lomaš u reketu Srbije pokupio svoj promašaj i podigao prednost Letonaca na 16 poena - 57:41 na polovini četvrte četvrtine. Na isteku 36. minuta Letonija vodi 62:45.

34. MINUT - Srbija preko Ristića postiže prve poene u završnom kvartala na isteku trećeg minuta igre. Potpuno su se uloge okrenule u odnosu na prvo poluvreme. Davidovac je bio polovično precizan sa linije penala, a na drugoj strani uz faul poentira Lomaš. Promašio je dodatno bacanje, ali je lopta ostala u posedu domaćina koji preko Gražulisa stiže do maksimalnih plus 14 - 55:41.

32. MINUT - Sve sada ide Letoncima od ruke Davis Bertans je ubacio trojku sa preko osam metara za prvi dvocifreni plus domaćina na meču - 49:38. Srpski košarkaši su nestali sa parketa, a Bertans posle trojke poentira i iz prodora za novi najveći plus 51:38.

Promo/FIBA
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Letonci su napravili potpuni preokret. Srpski košarkaši postigli su samo sedam poena u trećoj deonici, od toga samo Dangubićeva trojka je bila iz igre, pa domaćin na poslednji dvominutni odmor ide sa velikih plus osam - 46:38.

28. MINUT - Nova mini serija rivala 5:0, posle nove trojke Kuruca Letonci vraćaju plus na svoju stranu u 27. minutu. Pešić je primoran da traži minut odmora - 37:35. Posle polovičnog učinka Bjelice sa linije penala, Kuruc ubacuje i treću trojku u trećem periodu. Letonci su na plus četiri - 40:36. Marinković je polovično precizan sa linije penala pred završna dva minuta pretposlednjeg kvartala.

26. MINUT - Stali su Orlovi, Letonci su u seriji 7:0, koju polovičnim učinkom sa linije penala prekida Marjanović - 35:32.

Promo/FIBA
 

24. MINUT - Kuruc vraća trojku, a potom Gražulis poentira posle ofanzivnog skoka i vraća Letonce u igru - 34:30. 

22. MINUT - Posle skoro dva minuta bez poena na startu drugog poluvremena, Dangubić pogađa trojku za novi najveći plus Orlova - 34:25.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Peh za Srbiju u poslednjem minutu prvog poluvremena. Jagodić Kuridža i Dairis Bertans vodili su žestok duel u reketu domaćina, zajedno su u njemu pali na parket, a iskusni krilni centar se požalio na povredu skočnog zgloba. Bertans je iz duela izašao sa krvavom arkadom. Na kraju prvog poluvremena Srbija vodi 31:25 posle novih poena Avramovića (16).

Promo/FIBA
 

18. MINUT - Avramović sa dva ubačena penala drži Srbiju u egalu u 17. minutu - 25:25. Pred završna dva minuta prvog poluvremena Orlovi imaju plus četiri posle poena Marinkovića iz prodora - 29:25.

16. MINUT - Kratko je trajalo vođstvo Srbije, domaći prave mini seriju 5:0 i trojkom Davisa Bertansa dolaze do nove minimalne prednosti na polovini druge deonice - 21:20. Imaju Orlovi mnogo problema pod svojim košem, posle dva uzastopna ofanzivna skok domaćih Čavar poenitra za plus tri Letonaca - 23:20. Avramović pogađa još jednu trojku - 23:23.

14. MINUT - Avramović poentira sa poludistance, a Letonci i dalje muku muče sa slobodnim bacanjima. Jaramaz pogađa trojku za najveću prednost Orlova u dosadanjem toku meča - 19:16. Raste prednost Srbije, Avramović je bio polovično precizan s linije penala. Na isteku 14. minuta naša selekcija vodi 20:18.

Promo/FIBA
 

12. MINUT - Lakim poenima Todorovića otvorena je druga deonica. Minimalno vođstvo domaćinu čuva Kuruc poenima sa poludistance - 15:14.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Pomalo neočekivano, Letonci imaju puno problema na šutu. U poslednja nešto više od dva minuta prve deonice promašili su četiri uzastopna slobodna bacanja, dosad su pogodili samo jednu trojku iz devet, uglavnom otvorenih, pokušaja. Na kraju prve deonice domaći vode 13:12.

8. MINUT - Došli su Orlovi do koliko toliko tečne igre u napadu, što je odmah rezultiralo prvi vođstvom posle poena Marjanovića i Marinkovića - 10:9 pred završna dva minuta prve četvrtine.

Promo/FIBA
 

6. MINUT - Za više od pet minuta igre srpski košarkaši su postigli samo samo tri poena. Srećom, Letonci su promašili nekoliko otvorenih šuteva za tri poena, na na polovini uvodne deonice imaju samo plus četiri. Još jedna trojka Alekse Avramovića na isteku 6. minuta igre sa prilazak na minus jedan - 7:6.

4. MINUT - Posle skoro dva i po minuta igre prve poene (trojka) za Orlove postiže Avramović. Teško srpski košarkaši dolaze do pozicija za šut, a Letonci posle četiri minuta igre vode 7:3 posle poena iz ofanzivnog skoka. 

2. MINUT - Na isteku prva dva minuta domaći vode 5:0 posle trojke Leimanisa i poena Šmitsa.

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike