Partizanovu odluku podržao i uticajni novinar: Nadam se da je to samo prvi korak, ovo mora da se prekine!

09.06.2022

18:33

0

Autor: 24sedam

Donatas Urbonas naširoko pričao o skandaloznoj finalnoj seriji AdmiralBet ABA lige

Partizanovu odluku podržao i uticajni novinar: Nadam se da je to samo prvi korak, ovo mora da se prekine!
STJ_8143 - Copyright AdmiralBet ABA liga/Partizan/Dragana Stjepanović

Skandalozna finalna serija AdmiralBet ABA lige prepričava se širom Evrope. Grci su nedavno pisali o mogućnosti da Partizan i Crvena zvezda dele megdan u Evroligi pod radnim naslovom „Neka nam je Bog u pomoći“, a sada se o svemu što se događalo u pet duela na parketu dvorane „Aleksandar Nikolić“ u svom podkastu dodatkao i uticajni litvanski novinar Donatas Urbonas.

Redovni hroničar košarkaških zbivanja širom Evrope na Tviter profilu je, između redova, podržao odluku kluba iz Humske o istupanju iz završnice KLS, izrazivši nadu da je to prvi korak u zaustavljanju nasilja sa tribina koje direktno ugrožava igrače, trenere i sudije.

 

 

- Moramo da označimo problem. To je trebalo uraditi i pre nego što je Željko Obradović došao u Partizan, ali naravno da je njegovo prisustvo dodatno istaklo problem srpske košarke. Mislim da je to velika bolest koja mora da se reši, nadam se brzo – kazao je u uvodu Urbonas i potom prešao na suštinu.

- Iz nekog razloga u Srbiji, ali ne samo tamo, imamo derbije i u Grčkoj, Turskoj, košarkaška utakmica postaje zona od dva sata u kojoj možete da radite šta želite. Možete da napadnete igrače, da bacate na teren šta god, da gađate ljude na terenu vatrometom i da se zapravo ništa ne dogodi. Niko ne snosi nikakve posledice, a kazne su irelevantne. Užasno je šta se tamo dešava.

Litvanac je istakao da ljubitelji košarke cene atmosferu koja se pravi u Srbiji, Grčkoj… ali da ne razume zbog čega neko mora da bude nasilan i da se ponaša kao huligan.

- Pored sveg sr..a koje smo videli, već je prisutna tenzija, veoma vruće okruženje i to je već samo po sebi neverovatno. Ali, zbog čega, dođavala, moraju da se pređu granice? Kada se dođe do toga da se napadnu igrači, da se neko povredi, to je suludo.

Donatasov sagovornik se u jednom trenutku zapitao šta konkretno klubovi mogu da urade, kada je očigledno da se tu ne radi o pojedincu, nego grupi ljudi koja izaziva nerede.

- Mislim da bi neko trebalo nešto da uradi po tom pitanju. Ako ne možete da promenite te huligane, morate nešto da pokušate. Trebalo bi da počne od lige. Ne razumem baš neke odluke rukovodstva ABA lige. Na primer, u utakmici broj dva imate staklenu flašu koja je bačena na klupu Partizana i pala je na nekoliko santimetara od pomoćnog trenera. U utakmici broj tri, tek što je počelo zagrevanje imamo petarde koje se bacaju na Zvezdine igrače i eksplodiraju na nekoliko santimetara od njih – kazao je Litvanac i u dahu nastavio:

- To je već kraj za navijače. Prazni se dvorana, igra se iza zatvorenih vrata do kraja serije, jer su navijači oba kluba uradili nešto užasno i što ne može da se toleriše. Zbog čega se nastavlja sa utakmicom do kraja četvrte četvrtine kada neko konačno pogodi sudiju i onda je to znak za njih da odu u svlačionicu i kao: „Vau, imamo problem, možda bi trebalo isprazniti deo dvorane“. Mislim, to je smešno. ABA liga mora nešto da uradi, ne postoji prostor za toleranciju. Očekujem neke velike kazne, ne samo u smislu novca, jer su Partizan i Zvezda, bez utakmice broj pet, zajedno kažnjeni sa 110.000 evra. Ne možete da dozvolite sebi da tolerišete te stvari, morate da zaštitite igrače, ne razumem zbog čega se čeka da neko konačno bude povređen. Šta treba da se dogodi da bi se dvorana ispraznila do kraja serije – upitao se na kraju Donatas Urbonas.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike