Zvezda ide u Evroligu! Crveno-beli odbranili jadranski tron u majstorici za infarkt!

06.06.2022

21:31

1

Autor: 24sedam

Meč završen posle tri i po sata, pred praznim tribinama Pionira!

Zvezda ide u Evroligu! Crveno-beli odbranili jadranski tron u majstorici za infarkt!
CRVENA_ZVEZDA_vs_PARTIZAN_102 - Copyright MN Press

Navijači Zvezde i naredne sezone gledaće svoje mezimce u Evroligi. Iako nisu mogli do poslednjeg zvuka sirene da im budu vetar u leđa u odlučujućem meču finala AdmiralBet ABA lige, izabranici Dejana Radonjića uspeli su da pronađu dodatnu snagu i preokretom u drugom poluvremenu dođu do pobede vredne odbrane jadranskog trona - 80:77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19).

Nažalost, najmanje će se pričati o košarci posle finala regionalnog takmičenja koje su ljubitelji igre pod obručima u Srbiji čekali devet godina. Navijački izgredi sa obe strane potpuno su bacili u senku ogroman trud momaka u crveno i crno-belim dresovima i možda i najveća pobeda na kraju ove serije može biti to što niko od aktera nije doživeo ozbiljniju povredu.

A većina od ovih pet utakmica odigrane su na ivici regularnih uslova. Posebno meč broj tri i večerašnji, koji će ostati upamćeni po bežanju sudija u svlačionice pod paljbom raznoraznih predmeta sa tribina, dugačkim prekidima i pražnjenjem dela (u trećoj), odnosno kompletnih tribina (večeras).

A o igri... Cela finalna serija stala je u poslednja dva minuta večerašnje majstorice u koje je Partizan ušao sa plus jedan i napadom, koji nije uspeo da realizuje Kevin Panter. Od tog momenta sve se okrenulo u Zvezdinu korist. Kalinić ubacio trojku za vođstvo crveno-belih, da bi posle poena Mura za još jedno izjednačenje, u narednom napadu Volters pogodio šut van linije 6.75 uz zvuk sirene za istek napada, koji je klubu sa Malog Kalemegdana doneo ogromnih 78:75 pred završnih 60 sekundi u kojima je Avramović bio dva puta polovičan sa linije penala, a Panter promašio izuzetno težak šut sa distance kojim je ugašena i poslednja nada crno-belih da mogu do produžetka.

Deluje da su crno-beli svoju šansu večeras propustili u prvom poluvremenu. Pošto su izdržali početni udar sa tribina i nalet crveno-belih, Avramović, Panter i Mur pokrenuli su "valjak" do najvećih plus sedam u drugoj deonici. Mučili su se Lazić i drugovi da pronađu ritam, da bi ulaskom Stefana Markovića u drugoj polovini druge deonice Zvezda krenula sa mrtve tačke i pred odlazak na veliki odmor uhvatila rezutatski priključak.

Bio je to uvod u veliku neizvesnost koja je usledila. Najpre je početak drugog poluvremena kasnio jer su arbitri zahtevali da se isprazni deo partera pored tunela koji je bio namenjen za njih, a pošto su se uslovi za nastavak meča konačno stvorili, a igrači taman uhvatili zalet, morali su na skoro jednočasnovnu pauzu.  Četvrta lična greška Nikole Kalinića u 23. minutu bila je okidač da sa tribina ka parketu ponovo poleti mnogobrojni tvrdi predmeti, zbog čega je sudijski trio odjurio u svlačionicu i ispostavio novi zahtev za nastavak meča - potpuno prazne tribine.

Pauza je potrajala dugo. Posle sat vremena igrači su se vratili na parket, a iako se možda očekivalo da će izostanak navijača više smetati crveno-belima desilo se potpuno suprotno. Manji pritisak kao da je bacio okove sa ruku Radonjićevih izabranika, koji su odmah ušli u seriju ubačenih trojki. Pošto su do momenta prekida šutirali 1/15, u preostalom delu meča Zvezdini igrači ubacili su šest šuteva van linije 6.75 i tako umnogome sebi olakšali put do odbrane trona.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters 12, Davidovac 15, Mitrović 10, Lazić 5, Kalinić 11, Dobrić 5, Holins 9, Ivanović 2, Marković 7, Vajt, Kuzmić 4

PARTIZAN: Panter 27, Vukčević, Ledej 9, Zagorac 2, Avramović 12, Koprivica, Smailagić 3, Mur 11, Glas, Lesor 9, Trifunović, Madar 4

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40 MINUT - Posle promašene trojke Markovića, Panter je bio neprecizan sa poludistance. Kalinić ubacuje trojku, Zvezda vodi 75:73 na minut i 35 sekundi pre kraja. Mur pogađa flouter za izjednačenje - 75:75. Volters pogađa trojku na isteku napada, tačno minut pre kraja - Zvezda vodi 78:75. Mur gubi loptu. Lesor u kontri stiže Holinsa i udara mu bananu, ali lopta ostaje u posedu Zvezde, koja ima plus tri i napad 39 sekundi pre kraja. Dobrić je promašio prodor, Avramović ide na liniju penala 19 sekundi pre kraja. Pogodio je Partizanov bek jedno, drugo je promašio. Zvezda vodi 78:76, Davidovac staje na liniju penala 13 sekundi pre kraja. Lesor je napravio petu ličnu grešku. Pogodio je Davidovac oba bacanja. Zvezda je nadomak pobede - 80:76, 13 sekundi do kraja. Ledej je promašio šut za tri, ali je pod košem fauliran Avramović. I ovoga puta je pogodio jedno bacanje, Zvezda vodi 80:77, do kraja je 10.1 sekunda. Lopta ostaje u posedu Partizana, pošto je Davidovac izbacio u aut prilikom pokušaja da dođe do defanzivnog skoka pored Ledeja. Panter promašuje trojku. Zvezda je poedila 80:77! 

38. MINUT - Davidovac je pogodio dva bacanja, a potom Panter ubacuje trojku za vođstvo Partizana u 37. minutu. Stefan Marković vraća trojku, Zvezda vodi 72:70 pred poslednja tri minuta četvrtog kvartala. Lesor gubi loptu, kao i Kalinić na drugoj strani. Panter poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje. Partizan vodi 73:72. U poslednja dva minuta ulazi se sa plus jedan za Partizan.

36. MINUT - Na polovini četvrte deonice Zvezda vodi 67:65, posle dva ubačena bacanja Kalinića. Zagorac poravnava u polukontri na isteku 36. minuta - 67:67. 

MN Press
 

34. MINUT - Mnogo važnu trojku za Partizan pogađa Mur za izjednačenje, pošto je Zvezda prethodno promašila dva napada na plus tri - 63:63. Volters čuva vođstvo Zvezdi, Mur iz prodora još jednom poravnava - 65:65 na isteku 34. minuta.

32. MINUT - Luka Mitrović dobija četvrtu ličnu grešku na startu četvrtog kvartala. Ledej je promašio uvodni napad "valjka", na drugoj strani Mitrović poentira pod košem Partizana za plus tri Zvezde - 61:58. Smailagić pogađa dva bacanja na ulasku u 32. minut - 61:60. Holins poentira iz prodora za plus tri Zvezde na isteku 32. minuta - 63:60.

MN Press
 

 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Posle dugo vremena Zvezda vodi posle dva ubačena bacanja Davidovca 57:55. Madar poentira za poludistance za izjednačenje. Davidovac poentira iz ofanzivnog skoka, a konačan rezultat na kraju treće deonice postavlja Smailagić polovičnim učinkom sa linije penala. Zvezda vodi 59:58 pred četvrtu deonicu.

28. MINUT - Dobrić je pogodio važnu trojku za Zvezdu i vratio je na minus dva. Panter je ubacio šut sa poludistance, a potom je Holins dao još jednu trojku za crveno-bele. Na drugoj strani Ledej poentira uz faul, posle čega je klupa Zvezde dobila tehničku grešku. Panter je ubacio jedno bacanje zbog toga, a potom je Ledej pogodio dodatno bacanje. Davidovac ubacuje treću uzastopnu trojku za Zvezdu, koja na isteku 28. minuta dolazi do izjednačenja posle dva ubačena bacanja Markovića - 55:55.

MN Press
 

26. MINUT - Partizan je imao plus pet posle poena Avramovića, Kuzmić je na trenutak prekinuo mini seriju 5:0 rivala, ali potom Avramović još jednom poentira iz prodora za 49:44.

24. MINUT - Lesor je pogodio jedno od dva bacanja, potom je poentira i za dva. Volter je doneo izjednačenje sa 2+1, ali je potom Panter ubacio trojku za plus tri Partizana na isteku 24. minuta - 45:42.

Igrači oba tima su se vratili na parket, sledi novo zagrevanje i nastavak meča, u kojem će Lesor imati dva slobodna bacanja posle četvrte lične greške Nikole Kalinića. Rezultat je u trenutku prekida bio poravnat - 39:39.

Pionir je prazan! Kako sada izgledaju tribine beogradskog hrama košarke pogledajte OVDE.

Mnogo je ružnih scena viđeno večeras u dvorani Pionir. 

Kako su prošli košarkaši Partizana prilikom ulaska na parket pogledajte OVDE.

O trenutku kada su sudije odjurile u svlačionicu opširnije pročitajte OVDE.

A bilo je i ulaska navijača u teren i sukoba sa pripadnicima policije. Kako je to izgledalo pogledajte u videu OVDE.

DONETA ODLUKA!

Utakmica će se nastaviti tek pošto se isprazni cela dvorana!

PREKID! SUDIJE SU OTRČALE U SVLAČIONICU!

Igrači se nisu pošteno ni zagrejali, a ponovo ih čeka ko zna kolika pauza. Nikola Kalinić je u 24. minutu zaradio četvrtu ličnu grešku, posle čega je sa tribina "Pionira" ponovo poletelo sve i svašta ka terenu. Sudije su odmah otrčale u svlačionicu, a posle nekoliko minuta parket su naspustili i predstavnici oba tima! Veliko je pitanje šta će se dalje dešavati i kada će meč biti nastavljen. Za očekivati je da deo tribina bude ispražnjen, ali nikakve zvanične reakcije još nema.

24. MINUT - Lazić poentira iz prodora za novo izjednačenje - 39:39, ali potom i on pravi treću ličnu grešku u 23. minutu. 

22. MINUT - Poenima Kalinića iz ofanzivnog skoka i Mitrovića u kontri Zvezda ekspresno stiže do izjednačenja na startu drugog poluvremena - 37:37. Panter sa linije penala (2/2) ubacuje prve poene za Partizan u nastavku meča. Treći faul zaradio je i Luka Mitrović. 

KASNI POČETAK DRUGOG POLUVREMENA

Arbitri traže da se isprazne još dva reda... Sudije su izašle na parket i trebalo bi očekivati skori nastavak meča.

Početak treće četvrtine kasni, jer su zvanična lica regionalnog takmičenja zatražili od organizatora utakmice da se isprazni deo partera kod tunela koji je namenjen za sudije.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Stefan Marković je pokrenuo Zvezdu. Prvo je poentirao u kontri, a potom je sjajno asistirao Mitroviću. Seriju Zvezde 6:0, posle izgubljene lopte Avramovića i zakucavanja u kontri Holinsa, trojkom prekida Ledej - 37:33. Crveno-beli nisu iskoristili poslednji napad, na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 37:33.

 

 

18. MINUT - Lesor poenima pod košem prekida mini košgeterski post Partizana, koji crveno-beli nisu uspeli maksimalno da materijalizuju - 34:27.

16. MINUT - Partizan je na plus sedam posle trojke Pantera na polovini treće deonice (32:25), a potom je šuter "valjka" iznudio faul u napadu Holinsa. Promašili su crno-beli napad, što je na drugoj strani kaznio Volters. Na isteku 14. minuta crno-beli vode 32:27.

MN Press
 

14. MINUT - Partizan posle trojke Avramovića stiže do najvećih plus četiri u 13. minutu - 25:21. Ivanović postiže važne poene za Zvezdu posle mini serije rivala 5:0 - 25:23. Mur iz prodora čuva crno-belima plus četiri, a potom krade loptu Ivanoviću koji ga faulira. Partizanov Amerikanac pogđa dva bacanja za novi najveći plus "valjka" - 29:23. Kalinić na drugoj strani pogađa dva penala. Na isteku 14. minuta Partizan vodi 29:25, a veliki problem za crveno-bele bi mogla da predstavlja treća lična greška Kalinića.

12. MINUT - Drugi kvartal je otvoren trojkom Lazića, kojom se Zvezda vraća u vođstvo - 21:20. Minimalnu prednost Partizanu čuva Madar sa linije penala - 22:21.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Poenima Dobrića u kontri crveno-beli stižu do plus tri (16:13) u 19. minutu, ali Panter sa pet vezanih poena (trojka uz zvuk sirene za kraj prve deonice) donosi Partizanu plus dva posle uvodnih 10 minuta igre - 20:18.

 

 

8. MINUT - Igralo se koš za koš u prethodna dva minuta, s tim su crno-beli uglavnom poentirali sa linije penala. U poslednja dva minuta Zvezda ulazi sa vođstvom 14:13 posle poena Davidovca iz ofanzivnog soka.

 

 

6. MINUT - Trojkom Pantera Partizan stiže do izjednačenja na polovini uvodne deonice - 6:6. Posle dugo vremena Zvezda poentira preko Davidovca, na drugoj strani Avramović hvata ofanzivni skok i poentira uz faul. Partizanov bek pogađa i dodatno bacanje za prvo vođstvo crno-belih na meču - 9:8.

4. MINUT - Partizan više od dva minuta nije šutnuo na koš. Posle poena Kalinića za 6:0, Ledej poentira uz faul i pogađa dodatno bacanje - 6:3, 3. minut. Potencijalni problem za Partizan mogla bi da bude druga lična greška Smailagića posle tri po minuta igre. Mnogo greše crno-beli, ali Zvezda to nije maksimalno iskoristila. Posle četiri minuta igre crveno-beli vode 6:3.

 

 

2. MINUT - Zvezda je uspostavila dominaciju u skoku pod košem Partizana. U prvih minut i po već ima tri ofanzivna skoka, a prve poene na meču postigao je Holins iz prodora. Na isteku 2. minuta meča Zvezda vodi 4:0 posle zakucavanja Kuzmića.

 

 

Košarkaši Partizana zasuti su upaljačima i petardama prilikom izlaska na parket. 

Delije zagrejale atmosferu do maksimuma, a onda je ušao i njihov veliki ljubimac. Kako je to izgledalo pogledajte OVDE.

Delije su ovacijama pozdravili ulazak u dvoranu svog velikog mezimca Milana Gurovića.

Zvezda će večeras imati veliku podršku sa tribina Pionira, ispred kojeg su se stvorili redovi za ulazak u dvoranu.

Nekoliko košarkaša Partizana izašlo je na individualno zagrevanje.

U halu su počeli da stižu i košarkaši Crvene zvezde. Luka Mitrović i Ognjen Dobrić u društvu su se uputili ka svlačionici, nedugo posle njih stigao je Ostin Holins, koji je nekolicini navijača izašao u susret za fotografiju, dok je Dejan Davidovac do ulaska u dvoranu došao u društvu predsednika Zvezde Nebojše Čovića i njegove supruge. 

Oko dva sata pre početka meča u dvoranu "Pionir" su, svi zajedno, stigli košarkaši, stručni štab i pojedini članovi rukovodstva Partizana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike