Zvezda otvorila vrata Evrolige! Avramović režirao dramu, Kalinić je čuvar jadranskog trona!

29.05.2022

20:08

0

Autor: 24sedam

Crveno-beli poveli 2:0 u finalu plej-ofa regionalnog takmičenja

Zvezda otvorila vrata Evrolige! Avramović režirao dramu, Kalinić je čuvar jadranskog trona!
Nikola Kalinić - Copyright MN Press

Zvezda je došla nadomak odbrane jadranskog trona. U prepunoj dvorani "Aleksandar Nikolić", izabranici Dejana Radonjića uspeli su da odbrane prednost domaćeg terena i u naredna, potencijalno tri meča, imaju isto toliko prilika da još jednom savladaju Partizan i izbore se za evroligašku ulaznicu - 85:81 (29:18, 18:22, 15:13, 23:28).

Dramu koja je večeras viđena u beogradskom hramu košarke može da režira samo "kraljica igara". Zvezda je više od 20 minuta potpuno dominirala parketom "Pionira", a onda su crno-beli, predvođeni Aleksom Avramovićem, krenuli u poslednji juriš i došli nadomak spektakularnog trijumfa, za koji su ostali uskraćeni padom koncentracije sa linije penala u završna dva minuta meča, ali i jednim od najboljih izdanja Nikole Kalinića u karijeri.

Odigrao je Zvezdin reprezentativac kao u transu ceo drugi meč finala plej-ofa regionalnog takmičenja. Bez promašaja van linije 6.75 (5/5), sa dve ubačene trojke u momentima kada su crno-beli napravili preokret sredinom četvrte deonice posle povratka iz dvocifrenog minusa, iskusni krilni košarkaš je utabao šampionu put ka ekstremno važnom trijumfu pred treći meč serije koji će se u sredu igrati pred navijačima Partizana.

I večeras su crno-beli bolje otvorili meč. Poveli 9:5 i onda prosto nestali sa terena, što je Zvezda ekspresno kaznila i serijom 14:0 krenula ka maksimalnih 13 poena prednosti u finišu prve deonice (29:16). Bilo je vidljivo tokom celog meča da se izabranici Željka Obradovića neće tek tako predati, ali su svaku priliku da uhvate rezultatski priključak ispuštali serijama grešaka, pa su Kalinić, Mitrović i drugovi relativno lako održavali između šest i 12 poena sve do četvrte deonice u kojoj je Avramović pokrenuo "valjak" i doveo ga nadomak velikog slavlja.

Vezao je srpski reprezentativac osam poena sredinom završnog kvartala, sa dve uzastopne trojke doneo je Partizanu plus dva (68:66), ali je tada, kao i nekoliko desetina sekundi kasnije posle ubačenog šuta Ledeja van linije 6.75, Kalinić pogodio dva dalekometna šuta, sačuvao Zvezdi minimalnu prednost i potom sa nekoliko asistencija ka Mitroviću usmerio crveno-bele ka konačnom trijumfu (78:73, 38. minut).

Ispostavilo se to na kraju kao nedostižna prednost za "valjak", koji je gurao do krajnjih granica izdržljivosti. Ipak, u najvažnijim momentima meča Obradovićevi izabranici kao da su od konstantne jurnjave za Zvezdom ostali bez daha, što se i te kako odrazilo na preciznost sa linije penala. Dotad nepogrešivi crno-beli ušli su u seriju polovičnih učinaka sa linije penala, pa ni poklon koji im je dao Brako Lazić nesportskim faulom na nešto više od 11 sekundi pre kraja, pri vođstvu Zvezde 83:79, nisu uspeli da iskoriste Ledej i Lesor, koji su sa samo po jednim ubačenim bacanjem omogućili crveno-belima veliko slavlje.

Treći meč finala igra se u sredu od 20.30 časova u dvorani Aleksandar Nikolić, ali ovoga puta pred navijačima Partizana.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters 6, Davidovac, Mitrović 14, Lazić 3, Kalinić 25 (2/4 za dva, 5/5 za tri), Dobrić 8, Holins 11, Ivanović 12, Marković, Vajt, Kuzmić 6.

PARTIZAN: Panter 9 (0/2 za dva, 1/3 za tri), Vukčević, Ledej 11 (7sk), Zagorac 6, Avramović 21, Koprivica, Smailagić, Mur 14, Glas, Lesor 18, Trifunović, Madar 2.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Kalinić asistira za nove poene Mitrovića i vođstvo 80:74. Lesor na drugoj strani, kao i Avramović, pogađa jedno od dva bacanja na minut i po pre kraja - 80:75. Mur promašuje potpuno otvorenu trojku, Zvezda je pred pobedom 55 sekundi pre kraja. Ledej poentira u kontri, do kraja je 25 sekundi, Radonjić traži minut odmora - 80:77. Kalinić ide na liniju penala, do kraja je 19 sekundi. Zvezdin reprezentativac je pogodio oba bacanja - 82:77.  Lesor zakucava, Radonjić traži tajm aut - 82:79, do kraja je nešto više od 12 sekudi. Ivanović ide na liniju penala, prvo bacanje je promašio, drugo je pogodio - 83:79, do kraja je 11 sekundi. Lazić je napravio faul nad Ledejem, a s obzirom da lopta nije bila ubačena iz auta u igru, automatski je nesportski faul. Partizanov Amerikanac je promašio prvo slobodno bacanje, drugi put je bio precizan - 83:80. Lesor ide na liniju penala, do kraj je 10.6 sekundi. Francuski centar je pogodio prvo slobodno bacanje, drugi put je namerno promašio i pokušao da uhvati svoj promašaj, ali je napravio prestup - 83:81. Mitrović laki poeni - 85:81. KRAJ!

38. MINUT - Zvezda je u seriji 9:2 posle poena Mitrović. Obradović traži minut odmora - 78:73. Pred završna dva minuta četvrte deonice crveno-beli vode 78:74 posle polovičnog učinka Avramovića sa linije penala.

 

 

36. MINUT - Na trojku Ledeja, ponovo trojkom uzvraća Kalinić. Mur pravi grešku u koracima, a potom Mitrović postiže važne poene iz reketa - 74:71. Ledej prekida seriju Zvezde 5:0, a potom Holins čuva već izgubljenu loptu Zvezde i maestralnim zakucavanjem raspaljuje "Pionir" - 76:73.

34. MINUT - Partizan ovako blizu nije bio od početka meča. Posle nove presečene lopte i zakucavanja Avramovića crno-beli su samo na posed zaostatka. Radonjić je u 33. minutu primoran da traži minut odmora - 64:62. Partizan je na nešto više od dva minuta napravio seriju 9:2. Još jednom Volters poentira iz prodora. Partizan je na minus jedan posle trojke Avramovića - 66:65. Ledej lupa rampu Mitroviću, Avramović ubacuje još jednu trojku za vođstvo Partizana - 68:66. Kalinić vraća trojku i vođstvo Zvezdi - 69:68.

AdmiralBet ABA liga/Partizan/Dragana Stjepanović
 

32. MINUT - Četvrti period otvoren je trojkom Dalasa Mura - 62:56. Potom Lesor zakucava na asistenciju Madara. Partizan je na minus četiri, ali Panter potom pravi četvrti faul. Volters prolazi pored Avramovića i postiže važne poene za Zvezdu - 64:58. Novi laki poeni za Lesora - 64:60. Kuzmić je prethodno napravio četvrtu ličnu grešku.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Izuzetno važnu trojku za Zvezdu, uz zvuk sirene za istek napada je ubacio Lazić, potom je Mitrović poentirao u reketu. Mini seriju crveno-belih 5:0 polovičnim učinkom s linije penala prekida Ledej. Na kraju treće deonice Zvezda vodi 62:53.

AdmiralBet ABA liga/Partizan/Dragana Stjepanović
 

28. MINUT - Posle dva minuta bez poena na obe strane, Ledej postiže svoje prve poene na meču na isteku 28. minuta - 57:52.

26. MINUT - Imao je Partizan napad na minus pet, ali je Smailagić promašio šut za tri. Zagorac je napravio faul u napadu prilikom pokušaja skoka. To mu je četvrta lična greška, a Kalinić je na drugoj strani bio polovičan sa linije penala. Mur je promašio daleku trojku, a potom faulirao Kalinića. Iskusni reprezentativac je ponovo bio polovično precizan - 57:50. Meč je ponovo prekinut zbog uvreda sa tribina. Na isteku 26. minuta Zvezda vodi 57:50.

24. MINUT - Partizan je na minus šest posle trojke Avramovića - 53:47, ali Ivanović pogađa flouter. Mur ubacuje trojku - 55:50.

22. MINUT - Drugo poluvreme počinje ukradenom loptom i zakucavanjem Alekse Avramovića - 47:42. Lesor pravi dva ekspresna faula i dolazi do četvrte lične greške na isteku 21. minuta. Imali su crno-beli dva napada da još više smanje minus, ali su ih prokockali, što su poenima u kontri kaznili Mitrović i Kalinić - 51:42.

Na meti Zvezdinih navijača, pored Željka Obradovića, našao se i srpski reprezentativac Aleksa Avramović.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Posle zakucavanja Lesora Radonjić je dobio tehničku grešku zbog prigovora, Mur je pogodio dodatno bacanje, a posle promašene trojke Holinsa, Zagorac poentira iz prodora - 45:40. Seriju 7:0 Partizana prekida Ivanović - na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi 47:40!

AdmiralBet ABA liga/Partizan/Dragana Stjepanović
 

18. MINUT - Sada Zvezda pravi ekspresnih 6:0 i ponovo je na velikih plus 12 - 45:33. Posle tajm auta Obradovića Lesor pogađa dva penala. U poslednja dva minuta prvog poluvremena Zvezda ulazi sa plus 10 - 45:35.

16. MINUT - Partizan preko Lesora (četiri poena) i Avramovića pravi 6:0 i prilazi na 39:33. Mitrović postiže poene za Zvezdu iz napada koji je delovao kao izgubljen - 41:33. Polovinom druge deonice meč je, drugi put već, na kratko bio prekinut. Ovoga puta zbog ubacivanja predmeta na teren, a prethodno zbog vređanja Željka Obradovića, o čemu opširnije možete da pročitate OVDE.

 

 

14. MINUT - Brzih 4:0 crno-belih posle lakih poena Avramovića i Madara. Radonjić traži svoj prvi tajm aut na meču u 13. minutu - 32:24. Holins pogađa trojku uz faul, plus je dosuđena treća lična greška Panteru. Zvezdin Amerikanac je ubacio i dodatno bacanje - 36:24. Avramović vraća trojku, ali na drugoj strani sedmi šut van linije 6.75 za Zvezdu pogađa Dobrić - 39:27.

12. MINUT - Faulom u napadu Lazića (druga lična greška) i poenima Zagorca na obruču otvorena je druga deonica. Kalinić ubacuje svoju treće trojku na meču za novo dvocifreno vođstvo 32:20.

 

 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - U 9. minutu Zvezda je stigla do novog najvećeg plusa. Posle dva ubačena bacanja Dobrića Zvezda vodi 28:16, a potencijalni problem za crno-bele su dve lične greške Pantera i već tri Ledeja. Na kraju prve deonice crveno-beli vode 29:18.

MN Press
 

8. MINUT - Mur ubacuje trojku za prekid Zvezdine serije 14:0, potom Panter pogađa dva bacanja - 19:15, 7. minut. Mini seriju crno-belih 5:0 sa linije penala prekida Ivanović (2/2). Poslednjih 60-ak sekundi poentira se sa linije penala, ponovo je Panter bio nepogrešiv. Dobrić pogađa trojku za Zvezdinih plus osam pred završna dva minuta prve deonice - 24:16.

 

 

6. MINUT - Zvezda je u seriji 8:0 posle dva ubačena bacanja Kuzmića - 13:9. Na polovini prve deonice crveno-beli vode 17:9. Kuzmić je bio polovično precizan sa linije penala, ali je njegov promašaj uhvatio Lazarević. Kuzmić je potom poentirao uz faul, pogodio je i dodatno bacanje. Zvezda je već na dvocifrenom plusu, posle novih poena Holinsa. Serija crveno-belih je 14:0. 

 

 

4. MINUT - Kalinić je sa dve ubačene trojke čuvar Zvezde na otvaranju meča. Partizan je prethodno poenima Zagorca i Pantera poveo 9:5, ali posle ubačenog šuta Kalinića van linije 6.75, sa iste udaljenosti je precizan i Holins. Zvezda vodi 11:9.

 

 

2. MINUT - Meč je otvoren poenima sa poludistance Madara. Kalinić pogađa otvorenu trojku za prvo vođstvo Zvezde. Lesor poenima u reketu čuva minimalnu prednost "valjku", koji posle lakih poena Zagorca vodi 6:3.

 

 

 

 

Pred drugi meč finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige  na društvenim mrežama se oglasio i Terens Kinsi. Kome je nekadašnji košarkaš Partizana i Zvezde pružio podršku pročitajte OVDE.

Nikola Ivanović je među prvima izašao na zagrevanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike