Oglasila se ABA liga povodom koša koji je zbunio region!

17.05.2022

18:22

0

Potez Luke Mitrovića izazvao buru

Oglasila se ABA liga povodom koša koji je zbunio region!
Printscreen/TV Arena sport

Koš Luke Mitrovića u poslednjim sekundama drugog meča polufinalne serije AdmiralBet ABA lige, između Crvene zvezde i Cedevita Olimpije, izazvao je brojne reakcije.

Sudije su nakon pregledanog snimka prihvatile poene sa zvukom sirene, te je meč, posle pogotka sa penala, ušao u produžetak.

Međutim, dan kasnije iznose se mišljenja zašto koš nije smeo biti priznat, te da li je sudijska odluka bila ispravna.

U cilju razjašnjenja situacije, oglasila se i ABA liga.

- Čelnici regionalnog takmičenja su obavestili javnost da je odluka koju su donele sudije ispravna i u potpunosti u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima FIBA koja su stupila na snagu 1. januara ove godine.

Prema tumačenjima zvaničnih košarkaških pravila FIBA, od 1. januara 2022., Vreme igre, nerešeni rezultat i produžeci, član 8-4:

TV Arena sport

"Primer: B1 faulira igrača A1 pri njegovom uspešnom šutu iz igre istovremeno sa signalom sata za igru za kraj prve četvrtine. Lopta ulazi u koš.

Tumačenje: Sudije moraju da odluče korišćenjem IRS snimka (Instant replay system), ako je dostupan, da li je greška igrača B1 nastala pre nego što se oglasi sat za igru za kraj prve četvrtine.

Ako je sat za igru pokazao 0,0 kada je došlo do greške, lična greška B1 se zanemaruje i šut iz igre igrača A1 se ne računa. Prva četvrtina je završena. Nakon što sudija saopšti konačnu odluku posle pogledanog snimka, merilac vremena će pokrenuti štopericu da meri interval igre. Druga četvrtina počinje po postupku naizmeničnog poseda.

Ako je sat za igru pokazao više od 0,0 kada je došlo do greške, šut iz igre igrača A1 će se računati kao sat za igru u tom trenutku. B1 će biti dosuđena lična greška. Igrač A1 će šutirati 1 slobodno bacanje. Tokom slobodnog bacanja igrači mogu da zauzmu mesta za skok u slobodnom bacanju na koja imaju pravo. Sat za igru će pokazati preostalo vreme. Igra će biti nastavljena kao posle svakog poslednjeg slobodnog bacanja.

Dakle, kako su sudije donele odluku da je faul nastupio kada je sat za igru pokazao više od 0,0, evidentno je da je odluka sudija o šutu Luke Mitrovića doneta u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima - navodi se u saopštenju ABA lige.

Bonus video

TV Arena sport

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti