Pojavio se skauting izveštaj koji dokazuje koliko su svi grešili oko Jokića: Nije skočan, slab u odbrani, mora da popravi šut...

12.05.2022

12:25

0

Čak i najveći optimisti nisu mogli da pomisle da će Nikola dovde da dogura

Pojavio se skauting izveštaj koji dokazuje koliko su svi grešili oko Jokića: Nije skočan, slab u odbrani, mora da popravi šut...
FotoJet - Copyright Printscreen/Twitter/DenverNuggets/KevinOConnorNBA

NBA, Denver i Srbija su na nogama od jutros – Nikola Jokić je ponovo MVP lige, drugi put uzastopno. On je tek 13. igrač kome je to pošlo za rukom, a tek peti centar, a sve rivale je ostavio u prašini.

Naravno, svi znamo priče o tome kako je "bucko" iz Sombora koji je jeo burek postao planetarna zvezda. Znamo i kako njegov draft nije prenošen, već kako je za vreme njegovog biranja.

Ipak, sada je isplivao dokument koji pokazuje kakve su bile projekcije ozbiljnih stručnjaka, odnosno, koliko je Jokić sve iznenadio. Poznati novinar Kevin O'Konor otkrio je po proglašenju nagrade svoj skauting izveštaj iz 2014. godine, kada je Nikola izabran.

On je za pluseve izneo stvari koje znamo, ocenivši da je jedan od najboljih dodavača na tom draftu, nazvavši ga "plejmejkerom visokog ili niskog posta".

- Vrlo "ispeglan" u reketu. Pokazuje napredne poteze za svoj uzrast. Deluje da stalno drži kontrolu u svojim rukama. Sjajan rad nogu i osećaj. Ima potencijala za trojke zbog uglađenog stila sa vrlo visokim izbačajem. Drastično se popravio za godinu dana. Kombinacija dodavanja i šuta čine ga pretnjom pri izlasku iz bloka. Kreira igru pošto primi pas. Igra "dobro do sjajno".

Navodi se i da Jokić vredno i predano skače, da stalno zagrađuje i da se uvek primiče tabli, da koristi "ruke kao palice" u reketu i pri skoku.

Printscreen/Twitter/KevinOConnorNBA
 

 

Ima još pohvala, ali su zanimljivije mane koje je O'Konor pronašao.

One su ovakve:

- Ima dobar raspon ruku i brze noge, ali nije preterano skočan.

- Ne brani dobro koš. Muči se da skoči i ometa šut, a talentovani plejmejkeri mogu samo da prolete pored njega. Mora da popravi tehniku.

- Mora da ojača i gornji i donji deo tela. Na letnjem kampu je često bio savladan.

- Može da popravi tehniku šuta. Mora da ubrza izbačaj, tako da lopta ode pre nego što ga zatvore. Osim toga, i povlači glavu unazad.

- Dodatna snaga će mu pomoći da se brže oslobađa lopte pošto je primi, osim ako čvrstina nije problem, a izgleda da nije.

- Kondicija takođe može biti problem. Izgleda da brzo izgori tokom utakmica sa mnogo trčanja. Opada mu produktivnost.

O'Konor na kraju zaključuje da Jokić ne treba da žuri u NBA, ali da mu je čudno da se tako malo priča o njemu na draftu sa tako malo centara. Na kraju se iznosi projekcija: od 23. do 43. mesta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike