Jokić caruje najboljom ligom na svetu! Slavili smo svi, a sada je stigla i potvrda

12.05.2022

04:47

0

Srbija ima mnogo razloga za radost

Jokić caruje najboljom ligom na svetu! Slavili smo svi, a sada je stigla i potvrda
Jokić i Meloun - Copyright AP photo

U ponedeljak je dobro obavešteni novinar NBA lige, Adrijan Vojnarovski saopštio da je MVP priznanje za ovu sezonu pripalo srpskom centru, Nikoli Jokiću, a sada smo dobili i zvaničnu potvrdu.

U noći između srede i četvrtka, NBA liga je ozvaničila nagradu igraču Denver Nagetsa, i to drugu godinu u nizu.

 

 

Tako je Jokić postao tek 13. košarkaš u najelitnijoj ligi na svetu koji je nagradu osvojio u uzastopnim sezonama, nakon što su isto učinili Karim Abdul-Džabar, Janis Adetokumbo, Lari Bird, Vilt Čamberlejn, Stef Kari, Tim Dankan, Lebron Džejms, Medžik Džonson, Majkl Džordan, Mozes Meloun, Stiv Neš i Bil Rasel.

Jokić je dobio 875 poena, što je 65 glasova za prvo mesto, od globalnog panela od 100 sportskih novinara i emitera.

 

 

Centar Filadelfija Seventisiksersa Džoel Embid završio je na drugom mestu sa 706 bodova (26 glasova za prvo mesto), dok ih je pratio bek Milvoki Baksa, Janis Adetokumbo sa 595 poena (devet glasova za prvo mesto).

Usledio je potom bek Finiks Sansa Devin Buker na četvrtom mestu sa 216 poena i bek Dalas Maveriksa Luka Dončić na petom mestu sa 146 poena.

Da je reč o velikom uspehu govori i podatak da je Nikola tek drugi evropski igrač koji je više puta osvojio nagradu. Pre njega, to je učinio Adetokumbo, u sezonama 2018-19 i 2019-20.

Jokić je tokom ove sezone, inače njegove sedme u najjačoj ligi, u proseku beležio 27,1 poena, 13,8 skokova, 7,9 asistencija, 1,47 ukradenih lopti i 0,85 blokada po utakmici, tako je postao i šesti u NBA po poenima, drugi po skokovima, osmi po asistencijama, 12. po ukradenim loptama i 33. u blokadama po utakmici, za 33,5 minuta po meču.

Još jedan podatak za oduševljenje jeste da je ove sezone srušio brojne rekorde, među kojima je i onaj da je prvi igrač u istoriji NBA koji je zabeležio najmanje 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u sezoni i prvi igrač sa prosekom od najmanje 25,0 poena, 13,0 skokova i 6,0 asistencija u sezoni.

Takođe, prednjačio je i u tripl-dablovim, kojih je bilo 19, dok je stigao i do 66 dabl-dabla. Po dva puta je nagrađen priznanjem za igrača meseca Zapadne konferencije (januar i mart/april) i za igrača nedelje Zapadne konferencije (24. januara i 4. aprila).

Jedan jedini, Nikola Jokić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike