Koliko je daleko dan kada će Amerikanac biti plejmejker Srbije?

09.11.2020

17:16 >> 17:47

0

Autor: Milan Nastić

Da li će se u KSS odlučiti da i muška seniorska reprezentacija krene stopama ženske

Koliko je daleko dan kada će Amerikanac biti plejmejker Srbije?
Copyright MN Press

U danu kada je ozvaničena informacija da će igrom ženske košarkaške reprezentacije Srbije od sada dirigovati Amerikanka, usledilo je i logično pitanje – koliko nas deli od momenta kada će se to dogoditi i u muškoj seniorskoj selekciji?

Košarkaša reprezentacija Srbije je godinama uspevala da se odupre trendu mnogih nacionalnih selekcija koje deficitarne poziije u timu “krpe” davanjem pasoša pre svih Američkih igrača. Zvuči gotovo neverovatno, ali uz “orlove” nautralizovane igrače do sada nisu imali jedino Litvanije i Letonija, dok su svi ostali nisu prelazi da timove ojačaju na ovaj način. Uz to, definitvno nam na ruku ne ide i činjenica da dosta dugo Srbija nije “izbacila” mladog igrača posebno na poziciji plejmejkera koja će, kako sada stvari stoje, godinama postati deficitarna.

Vidim da je to postala praksa kod mnogih reprezentacija, i da većina njih angažuje igrače sa strane. Lično nisam pobornik takve ideje, i duboko verujem da Srbija neće krenuti tim putem. Mislim da još imamo košarkaša koji bi trebalo da budu okosnica našeg tima u narednih nekoliko godina, ali ne možeš sa sigurnošću da tvrdiš da se to i nama neće desiti – objašnjava za 24sedam Vladimir Kuzmanović dugogodišnji direktor muške reprezentacije Srbije.

Pročitajte još: Zbog čega se Marina Maljković odlučila za Ivon Anderson

On je svestan da je to postao globalni trend, ali da se u većini slučajave to pokazalo pogrešnim.

Ako je nešto trend, ne mora da znači da je to i automatski dobro. Smatram da moramo da što više forsiramo naše igrače. Nisam pobornik što toliko stranaca igra u našim klubovima, a većina njih ima i državljanstvo Srbije. Tako da nam to ne bi bio problem da angažujem nekog od njih. Ono što ja znam, ti naturalizovani košarkaši se nisu pokazali kao dobro rešenje. Najsvežiji primer je Džejkob Pulen, koji je nastupao za Gruziju, i pričali su mi da je od njega bila veća šteta nego korist.

 

MN Press

Vladimir Kuzmanović se, međutim, slaže da u budućnosti Srbija mogla da ima problema na poziciji plejmejkera, napominjući da sa igračima na toj poziciji treba biti strpljiv.

– Sa takvim košarkašima treba imati strpljenja. Najbolji primer je Vasa Micić. Da je Zvezda sa njim napravila plan na duže staze, danas bi imali jednog od najboljih plejmejkera u Evroligi. Nisu imali sluha, on je otišao i vidite koliko je postao bitan igrač za Efes. Činjenica da u budućnosti možemo da imamo dosta problema na toj poziciji. Miloš Teodosić je već u košarkaški zrelim godinama. Što se tiče drugih pozicija, mislim da tu nismo deficitarni – poručio je Kuzmanović.

Ko će biti plejmejker u Finskoj

Na spisku Igora Kokoškova za mečeve koje će reprezentacija Srbije igrati u okviru kvalifikacija za EP u „balonu“ u Finskoj protiv Švajcarske i domaćina (28. i 30. novembar) našlo se mesta za plejmejkere Nikolu Radičevića (Patra), Stefana Pota (Igokea), Jovana Novaka (Mega), Nikolu Rebića (Monako) i momke koji mogu da igraju i na poziciji beka šutera Stefana Momirova (Mega) i Aleksu Radanova (Crvena zvezda). Na ovim mečevima Kokoškov nije mogao da računa na igrače iz Evrolige, NBA lige i većine stranih klubova koji nastupaju u Evrokupu.

Bivši košarkaš ima ideju kako da da se reši taj problem na duže staze.

– Smatram da svi koji smo u košarci treba da radimo po tom pitanju. Kada to kažem, treba da postoji kordinaciji između klubova, menadžera, pa i Saveza. Mora da se napravi sistem, sve ostalo će biti loše za srpsku košarku. To je jedino rešenje, sve ostalo nam ne garantuje da u narednom period nećemo morati da dovodimo naturalizovane košarkaše – zaključio je Kuzmanović za 24sedam.

Ko je sve dobijao pasoš Srbije

Veliki je broj košarkša koji su dobijali pasoš Srbije, ali nikada nisu zaigrali za „orlove“. Među onima koji imaju papire naše države su i nekdašnji igrači Crvene zvezde Demerkus Nelson, Čarls Dženkins, Dilan Enis i Kevin Panter, kao i sadašnji adut Partizana Markus Pejdž. Ruku na srce oni su postali državljani Srbije pre svega zbog pravila oko broja stranca u ekipama na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Zanimljivo, svi ovi igrači su bekovi

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike