Potpuno iskreno: Micić o smrti majke, odlasku u NBA, Kokoškovu kao rivalu i naravno - Jokiću

25.09.2020

13:18 >> 21:50

0

Autor: Adam Štulić

Plejmejker Anadolu Efesa bez uvijanja o svemu što mu se dašavalo tokom proteklih 12 meseci

Potpuno iskreno: Micić o smrti majke, odlasku u NBA, Kokoškovu kao rivalu i naravno - Jokiću
Copyright MN Press

Kakav ima karakter, plejmejker Anadolu Efesa Vasilije Micić pokazao je prošle godine na Mundobasketu u Kini, kada mu je pred četvrtfinalni meč protiv Argentine preminula majka. Vasa je ceo priprmni period prošao sa znanjem da mu je majka, za koju je bio veoma vezan, teško bolesna, ali je ćuteći prolazio kroz najteže trenutke u životu, da bi posle dobijene vesti o majčinoj smrti odlučio da se ne vrati za Beograd već da do kraja šampionata ostane uz saigrače.

Gubitak majke prouzrokovao mi je najteže trenutke u životu, to najbolje znaju oni koji su kroz to prošli. Bila je moj najveći kritičar, ali i najveća podrška, imali smo posebnu vezu. Kada smo se preselili u Beograd bila mi je oslonac, i moj najveći navijač kada sam doživeo prvu ozbiljnu povredu u karijeri. Zahvalan sam Bogu što sam imao sreću da mi ona bude majka – ispričao je Micić turskim novinarima.

Nekadašnji košarkaš Mege i Crvene zvezde otkrio je i da je letos bilo kontakata s NBA klubovima.

TANDEM S LARKINOM PRIRODAN
Micić i Šejn Larkin prethodne dve sezone bili su jedan od najboljih evroligaških tandema.
– Prirodnim tokom smo postali veoma dobar tandem. Pridružili smo se timu u isto vreme. Iako je Šejn u početku imao poteškoća da se prilagodi na Atamanov trenerski sistem, odmah sam primetio koliko je specifičan. Kada sam ga upoznao, shvatio sam da moram bolje da definišem svoju ulogu u timu. Mogu da igram na tri pozicije, a naše slične osobine su počele da se dopunjuju. Mnoge njegove vrline su mi omogućile da se još više razvijem, imamo odličan odnos i nadam se da ćemo tako nastaviti i ove sezone.

Postojala je mogućnost da odem ovog leta. Da nije izbila pandemija virusa korona možda bi se to i ostvarilo, ali je tu bio i “problem” mog ugovora s Efesom, koji traje još godinu dana. Ostajem u Istanbulu i srećan sam zbog toga, jer mi je ovde veoma prijatno – kazao je srpski košarkaš pre nego što je odgovorio u kom NBA timu bi voleo da zaigra.

– Kada sam došao u Efes mnogi su mi govorili da ću biti druga opcija, da neću imati dovoljno minuta, ali se priča nije razvila na taj način. Zbog toga mi je, što se tiče izbora tima u najjačoj ligi sveta, najvažnije koju ću ulogu dobiti od toga u kojoj ekipi nastupam. Tačno je, u SAD postoje gradovi koji su atraktivniji za igranje, ali sve dok je uloga koju imam odgovarajuća, mogu da igram u bilo kom timu u NBA.

Istakavši da su čelnici NBA napravili sjajan posao sa “mehurom”, Vasa je dodao da prati sve mečeve, posebno one u kojima igra Denver s Nikolom Jokićem.

O Nikoli mogu da pričam satima, veže nas staro prijateljstvo. Veoma je specifičan čovek i isto takav igrač. Uživa u igranju košarke i veoma sam srećan što mogu da ga vidim kako igra na tom nivuo. Ponosan sam na njega, on je jedan u hiljadu. Kao i Luka Dončić, osvrnuvši se potom na sopstvene košarkaške mogućnosti.

KOKOŠKOV JE PRONAŠAO SVOJE MESTO U FENERU
Selektor Srbije Igor Kokoškov će sa Fenerbahčeom ove sezone biti direktni konkurent Micićevom Efesu u evroligaškom i nacionalnom takmičenju.
– Pričali smo prošle godine o reprezentaciji, ali i o njegovim ambicijama. Govorio je o tome kako svoj stil želi da pretoči na teren. Nisam očekivao da će preuzeti Fenerbahče, iako sam znao da želi da bude glavni trener u nekom velikom timu. On je vođa, dugo je bio pomoćni trener u NBA ligi, znao sam da ima takve ambicije od kako je bio selektor Gruzije. Mislim da je pronašao svoje mesto, preuzeo je tim u kojem će moći da piše svoju priču. Biće na velikom testu pošto dolazi posle Obradovića, tim je u fazi rekonstrukcije i radujem se našim međusobnim duelima. To što će biti na suprotnoj strani ne predstavlja mi dodatni pritisak.

– Iskrenom još nisam na nivou imena kao što su Bodiroga ili Dijamantidis, i mislim da sam daleko od toga da budem u istoj kategoriji s njima. Dijamantidis je moj idol, pratio sam ga pomno i pokušavao da lični stil adaptiram uzimajući njega kao primer. Kako sam rastao pokušavao sam da poboljšam kontrolu lopte, što nije lako. Igrač moje visine mora biti veoma detaljan. Visina ti daje određenu prednost, naročito u odbrani, dok u napadu doprinosi vašoj kreativnosti.

Micić nije mogao da ne istakne zasluge Ergina Atamana za to što je postao jedan od najboljih evroligaških plejmejkera.

– Voleo bih da istaknem da su ga emocije i pristup koji poseduje doveli do pozicije u kojoj se nalazi. Veoma je otvoren trener, drugačiji od svih s kojima sam dosad radio. Ima puno autoriteta na tim, ali isto toliko uliva samopouzdanje svojim igračima. Iskreno, nisam očekivao da će mi dati toliko slobode. Prijatno mi je u ulozi koju imam, izgradili smo međusobno poverenje – istakao je Micić, dotakavši se još dvojice stratega koji su mu bili od velike pomoći na putu do velike scene.

– Orhun Ene i Šarunas Jasikevičijus su mi bili velika podrška kroz karjeru. U Tofašu sam imao problema sa samopouzdanjem i manjkom iskustva. To je bio veoma važan period u mojoj karijeri, ne samo u košarkaškom, već i životnom smislu. Ene mi je bio velika podrška i trener koji mi je ulivao veliko samopouzdanje. Dao mi je veliku slobodu na terenu, pratio me je u mlađim kategorijama i bio je veoma srećan što može da radi samnom. Imao je veoma važnu ulogu u tome da postanem bolja osoba. S druge strane, Šaras mi je u Žalgirisu omogućio da iskustvo koje bih sticao godinama, dobijem u znatno kraćem vremenskom periodu. To mi je omogućilo da igram košarku na najvišem, evroligaškom nivou. Ugradio je u mene da se uvek ponašam kao vođa na terenu i u Efesu sam imao priliku da te stečene sposobnosti pokažem, zbog čega sam veoma srećan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike