Alimpijević se setio rada u Crvenoj zvezdi i vremena provedenog sa Željkom Obradovićem: Svaki njegov trening je kao košarkaška klinika

01.02.2022

15:56

0

Autor: 24sedam

Zanimljiv intervju dao je srpski trener za Eurohups

Alimpijević se setio rada u Crvenoj zvezdi i vremena provedenog sa Željkom Obradovićem: Svaki njegov trening je kao košarkaška klinika
Dušan Alimpijević - Copyright MN Press

Dušan Alimpijević je proboj na najvišu scenu načinio kada je prešao iz FMP-a u Crvenu zvezdu, a sada je trener turske Burse.

U razgovoru za Eurohups dotakao se aktuelnih događaja iz karijere, a posebno se fokusirao na period koji je proveo na klupi crveno-belih.


- Kao najmlađi trener sa 32 godine, naravno da je to za mene bio veliki izazov. I više od toga. Mnogo je tu stvari. Evroliga je najviši nivo klupske košarke u Evropi, a došao sam u takmičenje kao 32-godišnjak bez ikakvog iskustva. Predsednik mi je tada govorio: 'Moramo da krenemo od nečega, svaki trener je počinjao sa neke tačke'. Jako sam zahvalan za to što sam dobio šansu, zaista sam verovao da možemo da napravimo nešto dobro. Što i jesmo. Ostvarili smo 11 pobeda, što je prilično teško u tom momentu -  kaže Alimpijević za Eurohoops.

Pa se potom nadovezao:

- Jedan od najmanjih rostera u Evroliginoj istoriji. A to je jako lako proveriti. Sve to bio je samo izazov više za sve nas. Kada smo počeli sezonu u Evroligi, niko nije verovao da možemo da ostvarimo toliko pobeda. Niko nam nije dao više od pet pobeda, posebno što je u takmičenju bilo 16 ekipa. Igrali smo 30 utakmica sa ozbiljnim protivnicima u teškom rasporedu. Bila je to druga godina u tom formatu. Privikavali smo se na sve što se dešavalo u hodu... Imali smo 11 pobeda u Evroligi, bili na prvom mestu ABA lige u prvom delu sezone. A onda se desilo finale...


Da li bi Alimpijević ostao u Zvezdi da nije bilo onog poraza od Budućnosti?

- Svi misle da smo se razišli zbog tog jednog poraza u finalu. Imao sam trogodišnji ugovor sa Zvezdom. Razgovarao sam sa predsednikom Crvene zvezde i došli smo do zaključka da je bolje da odem, jer niko nije bio spreman za sve što se desilo. Kako bismo izbegli nesporazum, želeo bih da razjasnim neke stvari. Imaju jako dobru sezonu sada i veliki uspeh u ligi. Najlakše je objasniti navijačima da je ponekad potrebno žrtvovati neke stvari za budućnost. To je razlog. Budućnost je bila dobra, uradili su sve kako bi dobili to finale. Ne bih da se vraćam na povrede, ali mi smo finale završili bez Nemanje Dangubića, koji nam je bio jako važan. Moje mišljenje je da je najbolju sezonu karijere odigrao baš tada. Nismo mogli da računamo na Pera Antića i Milka Bjelicu. Bilo je tu i drugih problema. Bez tri važna igrača smo igrali finale i borili se do kraja

Rekli ste da neki nisu bili spremni za ono što se desilo...

- Crvena zvezda nije klub sa velikim budžetom u evropskim okvirima, ali je imala veliki budžet za region. Veliki klub, sa ogromnom bazom navijača. Crvena zvezda je neverovatna organizacija, mnogo ljudi je uključeno u svakodnevni rad. Glavni problem je bio budžet. Ne samo za Crvenu zvezdu, već za sve klubove u regionu. Ne mogu da govorim o sadašnjoj situaciji, znam šta je nas snašlo te godine. Bilo je nekih dugova iz prošlosti i predsednik je jedan dan rekao: 'Dosta je, hajde da sve završimo ove godine. Hajde da od ove godine sve bude kako treba'. I uspeo je u tome. Zato smo žrtvovali neke stvari. Zato smo odlučili da u sezonu uđemo sa sastavom kakvim jesmo, ali bez mnogo pritiska da moramo da osvojimo ABA ligu - rekao je Alimpijević.

Kakvo je vaše iskustvo sa Željkom Obradovićem? Bili ste u Istanbulu jedno vreme posle rastanka sa Zvezdom.

- Istina, bio sam u Fenerbahčeu kada sam završio sa Crvenom zvezdom. Pozvao sam ga jer sam imao slobodnog vremena. U našem poslu retko se nalazi slobodno vreme, da odeš negde i provedeš neki period sa dobrim trenerima. On je odmah prihvatio da dođem. Bilo mi je sjajno tokom tih desetak dana tamo. Bili smo zajedno praktično 24/7. Gledao sam sve njegove treninge, bio blizu dešavanja. Stalno smo pričali o svemu, živeli košarku 24/7. Mnogo od njega može da se nauči. Nije fraza, samo moraš da učiš neprestano. Kada Željko drži treninge, to vam je kao mala košarkaška klinika.

Pa je dodao:

- Svako ko je gledao Željka i njegov metod zna da može mnogo toga da nauči. Trenutno je mnogo dobrih trenera u Evroligi. Pre svih Šarunas Jasikevičijus, koji uvek donosi nešto novo, ima dobre, nove ideje. Svetislav Pešić je sada selektor Srbije On je sjajan čovek sa ogromnim iskustvom i kada razgovarate s njim, uvek naučite mnogo toga. Duško Vujošević je i dalje tu. Bio sam na nekim seminarima zajedno i sjajno je slušati ga - rekao je Alimpijević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike