Svi me pitaju za Partizan u Fuenlabradi, a Huventud se baš sprema za crno-bele! Novak za 24sedam o derbiju Evrokupa

01.02.2022

10:00

0

Košarkaš španskog tima i reprezentativac Srbije za naš sajt priča o predstojećem duelu

Svi me pitaju za Partizan u Fuenlabradi, a Huventud se baš sprema za crno-bele! Novak za 24sedam o derbiju Evrokupa
20211125mmNovak02 - Copyright MN Press

Mnogo je veza između Partizana i Huventuda. Partizan je pre 30 godina osvojio Evropu upravo pobedom nad ovim španskim klubom u Istanbulu istorijskom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Takođe, Željko Obradović, sadašnji trener Partizana, bio je strateg crno-belih te sezone za pamćenje, pre 30 godina, a kasnije se popeo na krov Starog kontinenta na klupi tima iz Badalone zbog čega će dobiti sigurno poseban prijem u meču koji se igra 2. februara od 21 čas u Španiji.

Na kraju, Partizan je pre 30 godina igrao utakmice "kod kuće" u Fuenlabradi. I jedna od najčuvenijih bila je upravo protiv Huventuda.

A sadašnji košarkaš Fuenlabrade i reprezentativac Srbije, Jovan Novak, upravo je za vikend dao 17 poena Huventudu što mu je rekord sezone.

I za 24sedam govori i o toj utakmici, i o predstojećem derbi sudaru Huventuda i Partizana, a dotakao se i teme reprezentacije.

- Jeste rekord sezone, gledajući poene. Odigrao sam korektno poenterski, ali smo kao tim slabo odigrali. Posle pauze od mesec dana neigranja, prva utakmica protiv Huventuda koji je baš, baš dobar tim, iskusan. Želja mi je uvek bila da dođem u ovu ligu. Dobio sam šansu prošle godine, došao sam na polusezonu i iskoristio šansu. Produžio sam ugovor. Ove godine sam odmah počeo da igram svoju igru. Sreća je i prednost da mi trener veruje. Nedostaje malo pobeda, da učinak bude bolji - ističe Jovan Novak za 24sedam.

MN Press
 

U poslednje vreme se ističe poenterski, često beleži i dvocifrene učinke, čak i protiv najjačih timova Španije.

- Kada igrate protiv takvih ekipa, oni gledaju da zatvore tvoju najveću prednost, a meni je do sada bila asistencija. Uglavnom gledam asistencije, pa se oni dobro spreme, ali mi puste mogućnost da više gledam koš. Pa bude više poena nego asistencija. Igramo košarku koja meni prija, otvoren je teren, imam dobre šutere, centre, svaki moj pas pretvore u asistenciju i tako mi pomažu. Velika je njihova zasluga - objšanjava Novak.

HUVENTUD SE JAKO DOBRO SPREMA ZA SVAKU UTAKMICU, A POSEBNO ĆE SE SPREMITI ZA PARTIZAN

Kao neko ko je osetio snagu Huventuda, Novak može iz prve ruke da nam prepriča o kakvom se tu zapravo kvalitetu radi.

- Stvarno su jako dobro sastavljena ekipa, na svim pozicijama. Od iskustva, do fizike, stvarno su tim koji na svakoj poziciji ima po dva tri igrača. Znaju da igraju košarku, jako dobro spreme svaku utakmicu, imaju dobrog trenera, to im je najveća prednost. Probaju da anuliraju svaku prednost protivnika i iz toga igraju stvarno dobru košarku. Sa Basasom, Ribasom i Vivesom kao plejmejekrima, koji su iskusni, čitaju jako dobro na piku. Imaju Anta Tomića, ne mora mnogo o njemu da se govori. Znao sam da su dobri, ali mislio sam da ćemo imati neke šanse protivn njih, dobili smo Valensiju. Ali, pokazali su nam ozbiljnu igru. Odigrali su muški. Imam reči hvale, u pozitivnom smislu sam iznenađen. Rezultati sve govore

Španci su baš poznati po brzoj igri. Da li je ključ u rukama Partizana taj da svede španski tim na pozicionu igru?

- Jeste, to je njihova prednost, malo se liga igra u takvom ritmu i tranziciji. Kod nas se to ne praktikuje toliko, više se igra poziciono, zna se šta se napada. U španskoj ligi treneri nemaju zamerku kada se šutne u prvim sekundama, čak i podržavaju. Drugačija je filozofija. Ako im se zaustavi trčanje, uvede u poziciju, imaju dosta problema. Ali, Huventud zna da igra u oba pravca. Dobili su nas pet na pet. Te ekipe iz samog vrha znaju da se prilagode. Da promene ritam, da igraju koliko im je dovoljno 

- Pol, na trojci. Fizički je mnogo dobar igrač i što se tiče odbrane. Vrhunski je napadač. Njega bih istakao, kao i četvorke. Vidi se da igraju timsku košarku, nema pojedinaca koji se izdvajaju. Svi rade i to je njihova najveća prednost

Ističe plejmejker Fuenlabrade da se Huventud posebno priprema za dolazak Parnog valjka.

- Gledam uvek kada imam slobodnog vremena, odgledao sam dosta utakmica. Da je bliže voleo bih da odem to da pogledam. Znamo kakav je Partizan tim, kakvog trenera ima, dobro će se spremiti. Biće taktička utakmica, biće dobro za gledanje. Biće i puna hala. Čitao sam po španskim medijima da se dosta spremaju za tu utakmicu

Dodaje reprezentativac naše zemlje da ga često u Fuenlabradi pitaju za Partizan.

- Nisam imao pojma do prošle godine kada sam došao ovde. A kada sam došao svi su počeli da mi pričaju o tome, da mi kažu da je igrao Partizan ovde, mislim baš protiv Huventuda. Mnogo im to znači, imaju i majice. Kada čuju odakle dolaziš, svi te podržavaju, svi to spominju. Ispada kao da je njihov klub, kao da je Fuenlabrada igrala tada, toliko pričaju o tome - prepričava nam Novak.

Bio je Novak kod Igora Kokoškova, ali nije ulazio u igru. Debitovao je protiv Belgije.

- Znači mi mnogo, posebno zato što sam kod trenera kakav je Pešić. Nisam ranije imao kontakt sa njim, nismo radili, ali sada sam se sreo sa njim i sa njegovom filozofijom, imao sam tu priliku. Za tako kratak period mi je dosta stvari upalo u oko, dosta toga se sećam. Trudim se da ovde primenim neke stvari, pričam sa trenerima ovde. Mnogo sam naučio za kratak vremenski period.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike