Zvezda trijumfalno počela 2022. godinu! Šampion bez Kalinića osvojio Split!

02.01.2022

19:47

0

Autor: 24sedam

Crveno-beli slavili na „Gripama“ i to je jedino što će se pamtiti

Zvezda trijumfalno počela 2022. godinu! Šampion bez Kalinića osvojio Split!
image00032_10 - Copyright ADmiralBet ABA liga/Split/ivica Cavka

Pobeda je jedino što će se pamtiti sa prvog meča košarkaša Crvene zvezde u 2022. godini. Ipak, u svim okolnostima to i jeste bilo jedino važno Dejanu Radonjiću i njegovim izabranicima, koji su pored veoma zgusnutog evroligaškog rasporeda, u Splitu bili lišeni pomoći Dejana Davidovca i, pomalo šokantno, Nikole Kalinića - 66:62 (16:9, 18:18, 15:15, 17:20).

Samo nekoliko trenutaka pre nego što je na "Gripama" podbačena lopta, sa Malog Kalemegdana je stigla infomracija da je iskusni reprezentativac pozitivan na virus korona i da zbog toga nije ni putovao sa ostatkom tima u Dalmaciju. 

Iako se na startu meča to nije mnogo osetilo u Zvezdinoj igri, kako se utakmica bližila kraju umor je sve više obarao crveno-bele, koji su u Splitu, pored Kalinića, bili bez Dejana Davidovca i sa rekovalescentom Ognjenom Dobrićem.

Digli su Radonjićevi izabranici prepoznatljivi defanzivni zid na startu meča. Splićani su od sredine prve i na početku druge četvrtine, više od sedam minuta bili bez poena, što su crveno-beli iskoristili da dođu do prve dvocifrene prednosti na meču (25:15, 16. minut).

Od tog trenutka Splićani su bili u konstantnom jurenju Zvezdine prednosti, koja se malo po malo topila i u četvrtoj deonici postala i te kako dostižna - 50:47, 33. minut. Ipak, u svim kritičnim periodima igre, crveno-beli su, predvođeni Ognjenom Kuzmićem, dominirali pod košem rivala i upravo je broj ofanzivnih skokova (10 na kraju prvog poluvremena, 17 ukupno) bio jedan od prelomnih faktora večerašnjeg duela. 

Dugo su Zvezdini košarkaši tražili i konstantnost u šutu sa distance, koji je došao u idealnom trenutku. Kada se na drugoj strani raspucao Šorter je sa šest vezanih poena dao nadu domaćinu da može do velikog trijumfa (58:55, 38. minut), ali su onda Ivanović i Dobrić ubacili po jednu trojku i tako osigurali Zvezdi miran finiš meča i 13. regionalnu pobedu ove sezone.

SPLIT: Kedžo, Runjić 13, Žganec, Ukić 7, Vuko 4, Čampara, Perkušić, Šiško, Bajo 9, Šorter 24, Barič 5.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 9, Volters 8, Mitrović 2 (7 sk), Lazić 9, Dobrić 7, Holins, Simonović 2, Ivanović 11, Marković, Vajt 10 (7 sk), Kuzmić 6 (6 sk), Cirbes 2.

AdmiralBet ABA liga, 14. kolo

Nedelja:
FMP - Budućnost (odloženo)
Borac - Igokea 61:88
Krka - Cedevita Olimpija 83:90
Split - Crvena zvezda 62:66

Ponedeljak:

Cibona - Mornar 14.00
SC Derbi - Mega (odloženo)
Partizan - Zadar 18.00

BLOG UŽIVO:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Šorter je pogodio i sa poludistance, ali je u narednom napadu Dobrić pogodio trojku na isteku napada, posle ofanzivnog skoka, i verovatno stavio tačku na meč. Zvezda na ulasku u poslednji minut vodi 64:57. Šorter je polovično precizan s linije penala, ali crveno-beli potom gube loptu na izvođenju, što lakim poenima kažnjava Runjić - 64:60, 50 sekundi pre kraja. Vajt je promašio trojku, kao i Šorter na drugoj strani. KRAJ! Zvezda je slavila u Splitu 66:62.

38. MINUT - Posle polovičnog učinka Vajta s linije penala, Šorter je ubacio trojku i dao nadu domaćinu da može do neizvesne završnice, ali Ivanović odmah uzvraća ubačenim šutem van linije 6.75, pred završna dva minuta meča Zvezda vodi 61:55.

ADmiralBet ABA liga/Split/ivica Cavka
 

36. MINUT - Kada je bilo najvažnije, Kuzmić je ponovo zagospodario u reketu Splita. Sa dva ubačena bacanja vratio je Zvezdu na bezbednih plus šest na polovini poslednjeg kvartala - 55:49. Šorter pogađa tri penala, a potom Vajt pogađa sa poludistance. Na isteku 36. minuta Zvezda vodi 57:52.

34. MINUT - Crveno-beli su postigli samo jedan poen (Ivanović sa linije penala), pa Splićani preko Bariča dolaze na minus tri na isteku 33. minuta igre - 50:47. Izuzetno važna trojka Ivanovića (njegov prvi koš iz igre). Vuko poentira iz floutera.

32. MINUT - Zvezda je u prva tri napada u četvrtoj deonici napravila tri faula, ali su iz toga domaći pogodili samo jednu trojku, Šortera, na isteku 32. minuta - 49:45. 

ADmiralBet ABA liga/Split/ivica Cavka
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Split je iz nesportskog faula Ivanovića došao do samo jednog poena, a potom je klupa domaćih izuzetno burno reagovala zbog, po njihovom mišljenju nedosuđenog faula pod košem Zvezde, posle čega su dobili tehničku grešku. Zvezda iz toga nije postigla nijedan poen. Na kraju treće deonice Zvezda vodi 49:42.

28. MINUT - Nastavlja Zvezda da "živi" na ofanzivnim skokovima. Lakim poenima Kuzmića, potom i Simonovića u kontri, crveno-beli dolaze na plus osam pred završna dva minuta treće deonice - 47:39.

26. MINUT - Kuzmić i Dobrić poenima iz reketa odbijaju nalete Splita i pokušaje da naprave preokret - 43:37, 26. minut.

ADmiralBet ABA liga/Split/ivica Cavka
 

24. MINUT - Prišli su domaći na samo minus dva u 23. minutu (37:35), ali je Lazić sa dva ubačena bacanja uspeo da vrati Zvezdu na vođstvo od dva poseda - 39:35, 24. minut.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvaraju Šorter trojkom i Volters poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem - 37:30, 22. minut. Na isteku 22. minuta trojku ubacuje i Ukić, Split je na minus četiri - 37:33.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi 34:27, najviše zahvaljujući čak 10 ofanzivnih skokova u prve dve deonice.

ADmiralBet ABA liga/Split/ivica Cavka
 

18. MINUT - Šorter vezuje dve trojke, ali posle Lazića, sedam poena vezuje i Stefan Lazarević i, zasad, odbija nalet domaćih - 30:21. Posle polovičnog učinka Šortera s linije penala, Cirbes poentira iz ofanzivnog skoka i vraća Zvezdi dvocifrenu prednost pred završna dva minuta prvog poluvremena - 32:22.

16. MINUT - Uspeli su domaći da vežu nekoliko dobrih napada, ali ne i da ozbiljnije ugroze Zvezdin plus, koji je još dvocifren - 25:15, na isteku 16. minuta meča.

14. MINUT - Trojkom Lazića Zvezda dolazi do prvog dvocifrenog plusa na meču - 21:9, 13. minut. Posle više od sedam minuta Vuko ubacuje poene za domaćine. Lazić se razigrao, vezao je sedam poena (svi Zvezdini u dosadašnjem toku druge deonice) - 23:11, 14. minut.

ADmiralBet ABA liga/Split/ivica Cavka
 

12. MINUT - Kedžo pravi korake, a Dobrić faul u napadu na startu druge deonice. Posle skoro minut i po igre, prve poene u nastavku meča postiže Branko Lazić - 18:9, 12. minut. Split je poslednje poene postigao na pet minuta i 36 sekundi pre kraja prve deonice.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve deonice Zvezda u Splitu vodi 16:9.

8. MINUT - Dugo je Split bez poena, više od četiri minuta, što Zvezda koristi i poenima Mitrovića i Dobrića dolazi do 16:9 pred završna dva minuta prve deonice.

6. MINUT - Neefikasna dva minuta su iza nas. Jedine poene za domaće postigao je Runjić, da bi na isteku 6. minuta igre Vajt ubacio trojku za novo vođstvo crveno-belih - 12:9.

ADmiralBet ABA liga/Split/ivica Cavka
 

4. MINUT - Bajo i Ukić vezuju četiri poena, Split u 3. minutu vodi 7:4. Prvim poenima Vajta i trojkom Voltersa Zvezda pravi ekspresnu seriju 5:0 i dolazi do plus dva u 4. minutu - 9:7.

2. MINUT - Runjić je trojkom na otvaranju meča doneo početnu prednost domaćinu, ali su Lazarević (dva bacanja) i Volters brzo napravili preokret . 4:3, 2. minut.

Zvezdu je zadesio veliki peh. Nekoliko minuta pred početak duela u Splitu, iz redova srpskog i regionalnog šampiona stiglo je obaveštenje da je Nikola Kalinić pozitivan na virus korona.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike