Kakva je bila Partizanova 2021. godina? Čim se završila za Željkom na klupi - jako dobra!

28.12.2021

06:04

0

Crno-beli su ostali bez trofeja, ali su načinili dobar temelj za sadašnjost i budućnost

Kakva je bila Partizanova 2021. godina? Čim se završila za Željkom na klupi - jako dobra!
20200129mmGrobar08 - Copyright MN Press

Ukoliko košarkaški klub Partizan reši da pogleda u retrovizor i u njemu vidi 2021. godinu, utisak će mu biti, što bi Ameri rekli: gorko-sladak.

Prvi deo godine gorak, kasnije je sve postalo mnogo slađe. Godina za nama uključuje dve sezone, kraj prošle i početak sadašnje. Protekla spada u nešto o čemu crno-beli ne žele rado da govore, jedna je od najtežih sezona u istoriji kluba. Ali je zato baš krajem protekle sezone napravljen veoma važan potez u vidu budućnosti: postavljen je temelj. 

Temelj na kome se sada gradi crno-bela kuća, a može lako da bude i soliter.

U momentima slabih rezultata klub je rešio da igra na duže staze i očigledno je to dalo ozbiljne rezultate. A vest koja je poput laste najavila lepše dane među crno-belima bilo je dovođenje Zorana Savića na mesto sportskog direktora.  

Polovinom marta taj događaj doneo je mnogo ohrabrenja svima kojima je crno-bela boja u srcu. Bilo je već tada očigledno da će trofeji izostati, ekipa nije stigla ni do plej-ofa AdmiralBet ABA lige, ali crno-beli su dobili ono najvažnije - nadu i optimizam.  

 - Situacija je jako teška, ali ne treba da se osvrćemo na to. Mislim da klub treba da se vrati na stare staze, da koristi taj brend Partizan i u zemlji i u inostranstvu, da nađemo tu razmeru igrača, ako nemamo dovoljno dobrih domaćih igrača, da ih napravimo. Ne treba da dozvolimo da se izgubi taj identitet Partizana. Sezona mora da se završi na najbolji mogući način, pa ćemo narednu sezonu da planiramo - rekao je Savić po dolasku među crno-bele. 

Očigledno je postojala vizija nečeg velikog. Da će sezona 2021/2022 biti posebna i drugačija. 

MN Press
 

Dolazak košarkaškog imena i takve legende poput Zorana Savića mogao je samo da nagovesti da će na klupu Partizana doći dobar trener. Ali, čak ni oni najoptimističniji "Grobari" nisu mogli da sanjaju da će na klupu stići ni manje ni više nego Željko Obradović! Usledio je pravi košarkaški zemljotres. Partizan će jubilej 30 godina od Istanbula i Saletove trojke slaviti sa Obradovićem na klupi.  

- Najponosniji sam što smo uspeli da vratimo Željka Obradovića u klub i što imamo ekipu od koje dosta njih strahuje. Najiskrenije vam kažem, ja nisam imao drugu opciju. Da Obradović nije pristao, verovatno bih otišao iz kluba. Nisam verovao da, iz pozicije u kojoj smo se našli, bilo ko drugi može da pokrene ono što javnost hoće i navijači žele. Samo Obradović - rekao je predsednik Partizana Ostoja Mijailović posle dolaska Obradovića na mesto trenera.

MN Press
 

Posle sezone u kojima su se dešavali teški porazi poput onih protiv Borca, Burga i Krke, ogrejalo je Sunce i, kao u navijačkoj pesmi, obasjalo klub. Opet se gradilo nešto veliko. Opet je Partizan postao centralna tema u košarkaškoj Evropi. Iz velikog minusa Partizan je ušao u opšti plus i optimizam.

Od Pirineja do Moskve, govorilo se povratku Obradovića u Partizan. A posebno se to pojačalo kada su krenula ozbiljna pojačanja. Kevin Panter, Zek Ledej iz Evrolige, pa Alen Smailagić i Rodion Kuruc iz NBA. Uz to stigli su domaći talentovani košarkaši poput Alekse Avramovića i Balše Koprivice, ali i strani talenti poput Jama Madara i Gregora Glasa.

Cilj je jasno postavljen - povratak u Evroligu. I to sa veoma mladim timom gledajući godine.

Kako trenutno stoje crno-beli? S obzirom na to da Partizan nije odigrao meč protiv Mege, jasno je da je za njega takmičarska 2021. godina gotova.

Partizan na dva načina može do cilja - plasmana u Evroligu. Kroz Admiralbet ABA ligu i kroz Evrokup.

AdmiralBet ABA liga
 

U evropskom takmičenju crno-beli imaju skor 6-2 i dele prvo mesto sa Huventudom i Lokomotivom iz Krasnodara, tako da je borba za prvu poziciju, koja obezbeđuje kasnije povlasticu domaćeg terena, više nego aktivna.

Na Jadranu crno-beli sa skorom 12-10 drže treću poziciju s tim što imaju meč manje od FMP-a. Partizan je poražen samo od Crvene zvezde i Cedevite, a objektivno samo duel sa Ljubljančanima može da se uzme kao "kiks". Crno-beli su dobili Budućnost, kao i Igokeu, tako da će u regionalnom takmičenju tek uslediti velika borba. Gotovo je nemoguće u ovom momentu predvideti kojim će putem priča krenuti.

Kada se sve podvuče, 2021. godina nije bila dobra u pogledu trofeja, ali je više nego dobra za Partizan u pogledu temelja za ovu, ali i naredne sezone.

Crno-beli se nadaju da će žetva trofeja početi već startom 2022. godine na Kupu u Nišu. Jer, na klupi je Željko Obradović. A on je sinonim za trofeje i uspehe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike