TEMA NEDELJE: Povratak Obradovića u Partizan je daleko veća stvar od samog sporta

27.06.2021

08:00 >> 13:23

0

Ogroman vetar u leđa ne samo Partizanu, već kompletnoj regionalnoj košarci

TEMA NEDELJE: Povratak Obradovića u Partizan je daleko veća stvar od samog sporta
Copyright Željko Obradović, april 1992. MN Press

Ako ste iz Srbije i iz regiona, stvarno je teško da ste mogli da propustite vest da se trofejni košarkaški trener Željko Obradović vratio u Partizan.

Čak i staromodniji mediji ispratili su ovu vest uz epitete koji češće idu uz neke druge vrste glasila: “bomba”, “zemljotres”, “detonacija”, “spektakl” i slično.

Što je u ovom slučaju sasvim, sasvim opravdano, jer ljudi koji ne prate košarku i sport možda na prvu loptu i ne shvataju koliko je ovo velika stvar i koliko prevazilazi granice sporta. Obradović je prosto jedno od najvećih sportskih imena u Evropi, a sigurno trenutno najveće košarkaško ime.

I to nije preterivanje.

Ljubav

Njegova impresivna karijera donela mu je status kojim je odavno prevazišao (doduše istinitu) kvalifikaciju “srpski trener”. Obradović je u evropskoj košarci apsolutni autoritet, neko ko se sluša, čija se reč poštuje i neko sa kim bi bukvalno svaki igrač voleo da radi, makar i po cenu manjeg novca.

Željko Obradović, MN Press

I ne samo to. Obradović je bukvalno mogao da bira gde će da ide. Gde god da je po Evropi otišao, dobio bi sve što je tražio, a dobio bi i mnogo, mnogo, mnogo više novca nego što dobija u Partizanu.

To slobodno možemo da kažemo jer nije tajna da je platežna moć klubova u regionu neuporedivo manja nego kada su u pitanju najbogatiji klubovi Evrope.

Koliko je to velika vest govori i reakcija medija po regionu, koji su svi odreda preneli tu vest kao udarnu. Na društvenim mrežama i u privatnim razgovorima se moglo čuti i da košarkaški radnici i novinari koji prate ABA pričaju da prosto ne mogu da veruju da će raditi u istoj ligi kao Obradović.

Instant preokret

A tu su i druge stvari. Partizanova prošla sezona je bila jedna od najgorih, ako ne i najgora u novijoj istoriji. Smene trenera, sportskog direktora, razmirice unutar tima, nedostatak hemije i odsustvo navijača, tradicionalne snage na koju crno-beli uvek računaju – sve to je izazvalo bes, pa čak i ogorčenje kod velikog dela navijača “institucije”.

I sve je to nestalo bukvalno za jedan dan. Navijači koji su na sav glas pričali o “bojkotu” ili “teranju uprave”, bez ijedne jedine reči stali su u (za sad imaginarni) red za sezonske ulaznice. Raspoloženje među “grobarima” se u trenu promenilo i bukvalno više niko ne priča o prošloj sezoni, već svi cupkaju, ne mogavši da dočekaju sledeću.

Željko Obradović, MN Press

I ne samo to. Gde dođe Željko Obradović, dolazi i kompletan sistem, ideja i način rada najvećeg evropskog trenera. Za mnoga pojačanja za koja se govorilo da su nemoguća, sada uopšte ne zvuče nerealno. U košarkaškim krugovima se šuška, krajnje neprovereno, o igračima kao što su Miroslav Raduljica, Vanja Marinković i Dragan Milosavljević.

I ne samo to. Pominju se čak i Jan Veseli, Leo Vesterman, pa čak i Nikola Kalinić. Imena koja su koliko do petka zvučala kao više od naučne fantastike, sada više nisu u domenu nerealnog.

Politika

Ali, ni tu nije kraj.

Srpska liga je odavno izgubila svaku moć, a sada za najbogatije evropsko takmičenje, Evroligu, i ABA polako postaje preslaba. Košarkaški pesimisti govorili su da je samo pitanje sezone kada će predstavnik regionalne lige izgubiti mesto u Evroligi (neće). Realisti su nagađali kuda bi moglo da ide proširenje Evrolige ne razmišljajući o ABA, jer ovde nema toliko para. Sada je tu stvar drugačija.

ABA je sada liga u kojoj radi Željko Obradović, što znači da je liga koju svako mora da uzme ozbiljno. Kada se nedavno šuškalo da bi Partizan mogao da dobije naknadni poziv za Evroligu, to je takođe delovalo kao čista naučna fantastika. Sada više ne, jer je tu ON, a njegovi lik i delo govore da ništa nije nemoguće.

A i sam Željko Obradović je rekao da i Partizan i Zvezda zaslužuju dugogodišnje licence u Evroligi. Što da ne?

Povratak Željka Obradovića u njegov voljeni Partizan je sportska vest nedelje, pravi, pravcati košarkaški zemljotres i ogromni, ogromni vetar u leđa “kraljici igara”. Ne samo crno-belima, već i celoj Srbiji i regionu.

A kada se zna da se vratio iz ljubavi, jer zbog novca sigurno nije, onda cela priča dobija jednu autentično sportsko-romantičnu notu. Ovo su svakako lepi dani ne samo za navijače Partizana, već za sve ljubitelje košarke i sporta.

Ej, Željko Obradović se vratio u Partizan!

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike