Kao da se ne igra EP, prolazi vreme španskog fudbala: Glavni utisci Milanovića posle prvog kola!

16.06.2021

08:21

0

Potpuno drugačije Euro nego do sada

Kao da se ne igra EP, prolazi vreme španskog fudbala: Glavni utisci Milanovića posle prvog kola!
Copyright Tanjug/Franck Fife/Pool via AP/MN Press

Završeno je i prvo kolo Evropskog prvenstva, a verovatno dva glavna utiska kod svih ljubitelja fudbala i sporta su: 1. Kristijan Eriksen i njegovo rušenje na terenu koje je zaledilo sve, a za koje stručnjaci kažu da je umro na terenu; i 2.

Da li se uopšte igra Evropsko prvenstvo?

Posle pandemijske godine provedene uglavnom u zatvorenom i fudbala bez gledalaca, Euro se sada vratio sa 24 tima u 11 zemalja!

Videli smo dosta uzbuđenja i dosta različitih utakmica, lepih poteza i vrhunskih golova, ali sa stručne strane? Šta smo mogli da vidimo? Potražili smo odgovor od fudbalskih radnika, ali izgleda da ovaj Euro nije ostavio takav utisak samo na ljubitelje fudbala.

– Pravo da vam kažem, uopšte nemam neki osećaj da se igra Evropsko – rekao je za 24sedam trener Novog Pazara Milan Milanović.

– Sam koncept ovog Evropskog prvenstva mi je čudan, u najmanju ruku. Drugačiji je nego ranije, timovi igraju kod kuće, nije to kao da se igra na neutralnom terenu. Mađarska i Portugal, na primer, do šest-sedam minuta pre kraja bilo je 0:0, Engleska na Vembliju pobedila Hrvatsku 1:0. Kako bi bilo da se igralo na neutralnom terenu? Više imam osećaj da se igraju neke kvalifikacije nego Euro – kaže Milanović.

Tanjug/Tibor Illyes/Pool via AP

Da li ste primetili nešto zanimljivo sa stručne strane?

– Znate kako, još je jako rano. Tek je odigrano prvo kolo, prvenstvo je počelo maltene odmah po završetku nacionalnih prvenstava, igrači nisu stigli ni da se odmore… Nešto više ćemo moći da kažemo eventualno po završetku prve faze, ne prvog kola – odgovara iskusni stručnjak, ali ističe jedan utisak:

– Trendovi u fudbalu se vrte u krug, a meni se čini da fudbal koji igraju Španci gubi na smislu. Videli ste protiv Šveđana, skoro sve vreme imaju loptu, ali su potpuno bezopasni. Mislim da prolazi taj Gvardiolin trend držanja lopte i vrtenja u krug dok ne popadaju svi, i igrači na terenu i publika na tribinama. Sad mi se čini kao da trend postaje ovo što igraju Francuzi i Nemci: Ubrzanje, centaršutevi sa 30 metara, odmah u 16, nema mnogo razmišljanja.

Naravno, svačiji utisak Eura uopšte je Eriksen…

– O tome treba da pričaju lekari i da naprave analizu zašto je došlo do toga, a ne ja kao fudbalski stručnjak. Ja mogu samo da nagađam ili da pretpostavim da je u pitanju preveliki napor. Ali, opet, ograđujem se, nisam medicinski radnik. To oni treba da utvrde zašto se desilo. Ja samo mogu da primetim da je evidentno da nisu imali ni dana za oporavak. Iz vrlo zahtevnih liga su ušli u vrlo zahtevno takmičenje – rekao je Milan Milanović.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike