Kadgod je ovo uradio, Novak je bio na tronu Vimbldona: Neka se istorija ponovi

30.06.2021

16:30 >> 16:37

0

Autor: Adam Štulić

Srpski as je napravio dobru uvertiru za pohod na 20. grend slem

Kadgod je ovo uradio, Novak je bio na tronu Vimbldona: Neka se istorija ponovi
Copyright Novak Đoković foto: AP Photo/Alastair Grant

Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo šampionski pohod Novaka Đokovića na Vimbldon. Jer, srpski as je u sredu načinio identičan korak, kao 2011. 2015. i 2018. godine, koji ga je vodio do londonskog trona.

Zajednički imenilac za tri (od pet) Noletovih vimbldonskih trofeja, sa ovosezonskim izdanjem Otvorenog prvenstva Engleske jeste Kevin Anderson.

Statistika je neumoljiva, a ona kaže da kada god je na travi „Ol Ingland kluba“ najbolji teniser sveta pobedio Južnoafrikanca, podizao je trofej nezvaničnog prvenstva sveta u „belom sportu“.

Nekako je i simbolika uključena u celu priču. Jer, bilo bi sjajno kada bi za desetak dana mogli da konstatujemo kako je Nole do istorijskog prvog Vimbldona i istorijskog 20. grend slem trofeja u karijeri stigao tako što je na tom putu uspešno preskočio Andersona.

Još malo simbolike, Nole je prvi put vimbldonski trofej osvojio pre 10 godina. Tada je Andersona, kao i danas, savladao u drugom kolu turnira, identičnim rezultatom u setovima i skoro istim u gemovima (danas je bilo 6:3, 6:3, 6:3, a 2011. 6:3, 6:4, 6:2).

Jedini put kada je, trenutno 102. teniser sveta namučio Đokovića dogodio se 2015. godine. Na Noletovom putu do trećeg Vimbldona, Anderson mu se isprečio u osmini finala i umalo ga eliminisao.

Prva dva seta je južnoafrički teniser dobio posle velike borbe i taj-brejka, ali je u nastavku meča „udario u zid“, pa je srpski as, posle skoro četiri sata iscrpljujućeg tenisa slavio 6:7, 6:7, 6:1, 6:4, 7:5.

Svoje drugo, i dosad poslednje, grend slem finale Anderson je odigrao 2018. godine na Centralnom terenu „Ol Ingland kluba“. Preko puta mreže imao je maestralnog Srbina, koji rivalu nije dozvolio da osvoji ni set, tako što je u trećem spasao pet brejk, koje su ujedno bili i set lopte za „južnoafričkog džina“ – 6:2, 6:2, 7:6(3).

Neka se istorija ponovi…

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike