Iznenađenja na Piksijevom spisku - deca su odrasla, valja ih istrpeti, drugačije nije moglo na desnom beku

05.03.2021

13:20 >> 16:36

0

Autor: D. B.

Šta nam otkriva grupa igrača na koje računa novi selektor Srbije

Iznenađenja na Piksijevom spisku - deca su odrasla, valja ih istrpeti, drugačije nije moglo na desnom beku
Copyright MN Press

Čekali smo i dočekali. Dragan Stojković Piksi, prvi put u ulozi selektora fudbalske reprezentacije Srbije, objavio je spisak od 30. igrača na koje računa na startu kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

I javnost je ostala prilično zatečena. Kako zbog onih kojih nema, tako i zbog onih koji se na njemu nalaze.

Stojković tvrdi da nikoga nije otpisao (“Hoću da naglasim da se nisam odrekao nijednog igrača, da postoji jedna veća grupa potencijalnih reprezentativaca koje pratimo i svima su vrata otvorena“), ali je više nego jasno da je iskoristio mogućnost da iz državnog tima otpiše igrače koji nose epitet buntovnika!

Takav je slučaj sa doskorašnjim kapitenom Aleksandrom Kolarovim, igračem koji je optužen da nije želeo da odlučujući meč baraža za EP protiv Škotske počne sa klupe i čiji je odlazak iz reprezentacije uoči te utakmice protumačen kao samovoljan.

Slična je situacija i sa vezistom koji je bio u svađi sa Mladenom Krstajićem sve dok ga u nacionalni tim nije vratio Ljubiša Tumbaković – Lukom Milivojevićem. Kao i sa jednim od momka koji je često bio na „ledu“ u nacionalnom Ademom Ljajićem. Konačno, u ovu grupu možemo da svrstamo i Nikolu Maksimovića. Često je ime i prezime štopera Napolija bilo tema konferencija za medije Piksijevog prethodnika i često su za njegova odsustva iz nacionalnog tima okrivljeni Napolitanci.

Među onima koje su mnogi unapred videli na spisku, a nema ih je recimo Uroš Đurđević, čije se prezime redovno pronalazi kada tražimo informacije o najboljim strelcima španske druge lige, a možda je iznenađenje da poverenje nije dobio Nemanja Milunović koji je bio deo tima u nekoliko navrata kod Slavoljuba Muslina, a koji igra odlično ove sezone za Crvenu zvezdu…

A kada govorimo o onima koji su tu, jasno je da je Stojković podmladio tim. I to značajno. Okosnicu čine igrači koji su bili šampioni sveta. I to je logično. Zlatni “orlići” više nisu deca. Odrasli su ljudi, igraju u jakim klubovima i sada im valja dati šansu da se pokažu na najvećoj sceni.

Malo ko, izvan najužeg kruga saradnika novog selektora Srbije, je naprimer mogao da očekuje da će u videti na spisku ime i prezime Marka Petkovića. Nekadašnji bek Crvene zvezde, moskovskog Spartaka i mladi reprezentativac Srbije, danas član TSC-a je dugo van nacionalnog tima (poslednji od ukupno dva meča za seniorsku reprezentaciju odigrao je pre pet godina). Iza njega je i period karijere koji bi mogao da se opiše kao turbulentan pošto nije Međutim, deluje da je ovaj poziv neka vrsta iznuđenog rešenja zbog toga što je povređen Mijat Gaćinović, a mesto desnog beka je, kada su u pitanju igrači iz Srbije – deficitarno.

Drugi igrač za koga se mnogi nisu nadali da će odmah dobiti šansu je Milan Gajić. Ipak, on uspešno tokom čitave sezone u Crvenoj zvezdi igra na ovoj poziciji, tako da ne bi smelo da bude onih koji su iznenađenju njegovim pozivanjem.

Više nego logično zvuči i to što je u nacionalnom timu Uroš Račić. Vezista Valensije je, čini se, sazreo za veliku scenu što i demonstrira igrama u španskoj ligi.

Činjenica da sa samo 19 godina Ivan Ilić igra standardno za Veronu u Seriji A, dala je, apsolutno, za pravo Stojkoviću da i njega uvrsti među „orlove“. Igrač koji je pod ugovorom sa Mančester sitijem, a za koga se već sprema dogovor oko otkupa njegovog ugovora.

Jasno je i da se Stojković opredelio za Nenada Krstičića kao igrača koji će iskustvom biti podrška mlađim kolegama, dok u napadu ništa nije menjao u odnosu na prethodnika Tumbakovića. On je verovatno neka vrsta zamene za Luku Milivojevića.

Jedan od onih koje je Stojković vratio u nacionalni tim je i Andrija Živković. Nekadašnja velika nada Srbije, igrač koga je još Siniša Mihajlović kao golobradog dečaka uvodio u igru u seniorskoj reprezentaciji oživljava karijeru u solunskom PAOK-u posle godina tavorenja u Benfici i bilo je i očekivano da dobije šansu. Bilo je logično da se to dogodi i pod komandom Ljubiše Tumbakovića.

Pročitajte još

Ono što ostaje da se vidi je da li će se Stojković osloniti na izveštaj koji je njegov prethodnik Ljubiša Tumbaković poslao u Savez, a u kome izričiti tvrdi da u timu ne mogu u isto vreme da igraju Tadić (čovek koji će biti kapiten Piksijeve Srbije), Serej Milinković Savić i Aleksandar Mitrović (svi se nalaze na spisku što je i očekivano).

– Zbog sličnog načina otkrivanja i kretanja, ne mogu da igraju u ovom sistemu zajedno – naveo je Ljubiša Tumbaković govoreći o promeni formacije iz 4-2-3-1 u 3-4-2-1.

Kada su u pitanju oni koji se ne nalaze na spisku, deluje da je Piksi jako dobro izučio štivo koje je Tumbaković ostavio. A kako će se odnositi prema onome što je Tubaković napisao za igru, to ćemo uskoro saznati. Vrlo brzo stiže 24. marta kada Srbija igra protiv Irske kod kuće. Tri dana kasnije dočekuje Portugalce, a 30. marta gostuje u Azerbejdžanu. Posle ove tri utakmice biće i jasno da li je Piksi pogodio.

Koga je Piksi pozvao

GOLMANI: Predrag Rajković (Rems), Marko Dmitrović (Eibar), Đorđe Nikolić (Bazel). ODBRANA: Nikola Milenković (Fiorentina), Stefan Mitrović (Strazbur), Uroš Spajić (Fajenord), Marko Petković (TSC), Filip Mladenović (Legija), Miloš Veljković (Verder), Milan Gajić (Crvena zvezda), Strahinja Pavlović (Serkl Briž), Mihailo Ristić (Monpelje). VEZNI RED: Nemanja Gudelj (Sevilja), Nemanja Maksimović (Hetafe), Saša Lukić (Torino), Sergej Milinković Savić (Lacio), Marko Grujić (Porto), Darko Lazović (Verona), Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt), Filip Đuričić (Sasuolo), Nemanja Radonjić (Herta), Uroš Račić (Valensija), Ivan Ilić (Verona), Nenad Krstičić (AEK), Andrija Živković (PAOK), Dušan Tadić (Ajaks). NAPAD: Aleksandar Mitrović (Fulam), Luka Jović (Ajntraht Frankfurt), Dušan Vlahović (Fiorentina), Đorđe Despotović (Rubin).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike