Iz Zagreba za 24sedam: Ćiro Blažević o 163. večitom derbiju

16.10.2020

05:04 >> 09:23

0

Legendarni hrvatski trener osvrnuo se i na eventualni meč Srbije i Hrvatske na EP sledeće godine

Iz Zagreba za 24sedam: Ćiro Blažević o 163. večitom derbiju
Copyright MN Press
Kad pomenete ime Ćire Blaževića, prva pomisao je da je to čovek bez dlake na jeziku, ali on je većini ljudi sa ovih prostora sinonim za uspeh hrvatskog fudbala. Pred njim su strepeli i predsednici, ali uvek je govorio ono što misli, bez obzira na to da li se to nekome svidelo ili nije.
Naravno, za to je imao i argumenata, jer je sa reprezentacijom Hrvatske stigao do trećeg mesta na SP u Francuskoj 1998. godine, a dve godine ranije plasirao se među osam najboljih selekcija na EP. Slobodno se može reći da upravo njemu pripadaju velike zasluge za ono što danas predstavlja hrvatski fudbal u svetskim okvirima.
Ipak, kako kaže za 24sedam, sa 85 godina nema više toliko snage da priča, ali je prihvatio da nam kaže svoje viđenje fudbala na ovim prostorima.
Prvo što nas je zanimalo, jeste derbi između Crvene zvezde i Partizana koji nas očekuje u nedelju.
– Takve utakmice su najlepše, i svi treba da uživaju u tom spektaklu. To je praznik za fudbal, i poznato je koliko vama znači večiti derbi. I jedna i druga ekipa su kvalitetne i žele da pobede. To zavisi od mnogo faktora, i onaj ko kaže da će Zvezda ili Partizan da trijumfuju, taj se slobodno može reći da je laik. U takvim mečevima nema favorita. Tu odlučuju sitnice, znači, može svaki znak da dođe – kazao je Blažević za 24sedam.

MN Press

Legendarni trener ističe da u oba kluba ima dosta prijatelja i da neće navijati ni za koga.
Ne navijam ni za koga, oba kluba su mi draga. Još iz vremena stare Jugoslavije, tamo imam mnogo prijatelja, i zato neka pobedi bolji. Uvek su mečevi Zvezde i Partizana bili nešto specifično, tako će biti i sada. Ne mogu da govorim pojedinačno o nekim igračima, nisam dovoljno upoznat, ali znam da je večiti derbi nešto što najviše privlači ljude u Srbiji. Najvažnije je da sve protekne u najboljem redu, znam da neće biti navijača, ali neka igrači na terenu pokažu šta znaju.
Neizbežno pitanje je bilo i o eventualnom meču između Srbije i Hrvatske na EP koje bi trebalo da bude održano na leto sledeće godine.
To bi bilo sjano. Veliki događaj, koji će privući veliku pažnju. Obe selekcije imaju dobar tim. Najvažnije je da se ne diže negativna tenzija, jer sport, a tako i fudbal, treba da spaja ljude, a ne da ih razdvaja. Voleo bih da dođe do tog meča, ali videćemo. Za mene je najvažnije da taj okršaj prođe bez naboja, i da ne bude incidenata.
On je optimista što se tiče hrvatske selekcije, iako su juče poraženi od Francuske u Ligi nacija.
– To je normlano, igrali smo malo u izmenjenom sastavu, podmlađenom, ali sam optimista. Imamo dobru selekciju, ovo su za mene sve na neki način pripremne utakmice. Sve će to doći na svoje. Srbija je napravila odličan rezultat u meču protiv Norveške, dobro ste igrali i verujem da ćete pobediti i Škotsku, pa da budemo zajedno u grupi na EP. Bilo bi veoma lepo da dođe do tog meča, ali ponavljam, sve mora da ostane u sportskim okvirima. To će biti onda totalni užitak za gledanje – zaključio je Ćiro Blažević za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike