Italijanski kardiolozi sumnjaju da će Eriksen dobiti dozvolu za igranje

17.06.2021

16:01

0

Danac dobio defibrilator koji kontroliše rad srca, na sličan način kao pejsmejker

Italijanski kardiolozi sumnjaju da će Eriksen dobiti dozvolu za igranje
Copyright AP Photo/Martin Meissner

Nakon što je postalo jasno da će Kristijan Eriksen morati ubuduće da živi sa ugrađenim ICD, defibrilatorom, koji u radu srca obavlja i ulogu pejsmejkera, italijanski mediji su od poznatih kardiologa zatražili mišljenje o mogućnosti da Danac nastavi sa igranjem u tom stanju.

Jedan od najpoznatijih stručnjaka Roberto Korseti kaže za “Korijeru” da sportsko zakonodavstvo u Italiji uopšte ne uređuje taj deo sportske medicine, gde bi se igrač sa defibrilatorom pojavio na utakmici profesionalnog ranga takmičenja.

– Naše sportsko zakonodavstvo o medicinskim pitanjima ne govori ništa konkretno o defibrilatorima, jer se čak i ne razmatra mogućnost igranja sa ugrađenim defibrilatorom. U Italiji nema nijednog sportiste, profesionalnog ili ne, koji igra sa ugrađenim defibrilatorom. Ovaj slučaj bi mogao da nas navede na razmišljanje.

Za razliku od Italijana, koji nisu ni razmišljali o takvoj mogućnosti, Holanđani imaju u Deniju Blindu primer gde igrač u vrhunskom fudbalu, sa ugrađenim defibrilatorom, regularno nastupa za Ajaks.

Kod Eriksena smo još u “fazi 1”, još uvek je pitanje spasavanja njegovog života. Zaista je preuranjeno govoriti o njegovoj budućnosti kada ne znamo razloge koji su doveli do srčanog zastoja . Kao iskusan kardiolog ne bih mu garantovao mogućnost nastavka karijere. Mislim da se moje kolege slažu sa mnom.

Profesor Enriko Kastelakija, doktor “azura” na Svetskom prvenstvu 2006. i predstavnika fudbalskih lekara kaže da je stanje Eriksena takvo da bi izlazak na teren sa defibrilatorom bio rizičan po njegovo zdravlje i život.

– Izlazak na teren sa potkožnim defibrilatorom izlaže vas rizicima. Loše primljena lopta  može poremetiti mehanizam koji šalje strujni udar u slučaju srčanog zastoja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike