Imenjaci vodili glavnu reč: Pobednički mentalitet i sportski geni Jovića i Đurišića odveli Megu do F8 Evrolige

29.03.2021

18:37 >> 17:22

0

Autor: M. Rogač

Izabranici Dragoljuba Avramovića režirali neverovatan preokret u finalu juniorskog turnira

Imenjaci vodili glavnu reč: Pobednički mentalitet i sportski geni Jovića i Đurišića odveli Megu do F8 Evrolige
Copyright Promo/ Đorđe Kostić/ Crvena zvezda mts

Povratak u finalu juniorskog kvalifikacionog turnira Evrolige posle zaostatka od čak 19 poena jasno oslikava pobednički mentalitet klinaca Mege. Dečaci koje sa klupe predvodi trener Dragoljub Avramović uspeli su da preokrenu protiv Crvene zvezde (82:80) i podignu šampionski pehar, koji je ulaznica za fajnal-ejt najjačeg evropskog takmičenja.

Kao pobednici turnira 2021. godine ostaće upamćeni: Danilo Labović (2003), Mihailo Milutinović (2003), Radovan Kompirović (2004), Nikola Jović (2003), Nikola Đurišić (2004), Andrija Vučurović (2003), Petar Avlijaš (2005), Ahmet Jonović (2003), Danilo Dožić (2005), Nikola Đapa (2004), Filip Stanojević (2003), Oleksandr Kobzistji (2003).

Svako je imao svoju ulogu, neko veću, neko manju. A kao lideri ove ekipe izdvojili su se Nikola Jović i Nikola Đurišić. Imenjaci su pokazali najviše, kao što se pre turnira i očekivalo. Na kraju su zauzeli i mesta u najboljoj petorci zajedno sa Đorđijem Jovanovićem (Partizan), Nikolom Šaranovićem (Crvena zvezda) i Tomislavom Ivišićem (Budućnost).

MN Press

Nikola Jović je rođen 9. juna 2003. godine u Lesteru, gde mu je otac igrao košarku, pa se u Srbiju doselio tek sa devet godina. U Megu je stigao 2018. godine, visok je 208 cm i igra na poziciji beka. Zapažena izdanja imao je i prošle godine na turniru u Železniku kada je na četiri utakmice prosečno beležio 11,8 poena, četiri skoka i tri asistencije.

Ove sezone dobio je priliku da debituje u seniorskom timu Mege. Trener Vladimir Jovanović ga je poveo na Kup Radivoja Koraća. U prvom susretu u Novom Sadu protiv Mladosti odigrao je skoro 17 minuta i upisao dva poena i tri skoka. U polufinalu protiv Vojvodine je za devet minuta zabeležio po tri poena i skoka. U finalu protiv Zvezde igrao je dva minuta i imao je jednu uhvaćenu loptu. Odmah posle Kupa, dobio je priliku da prvi put zaigra u ABA ligi. Protiv Splita 19. marta on je na terenu proveo 22 minuta, što je bilo dovoljno da postigne deset poena (4-3 za dva, 1-1 za tri) i zabeleži devet skokova.

Iskustvo koje je skupio u poslednjih godinu dana pomoglo mu je da na ovogodišnjem juniorskom turniru bude još sigurniji. On je u Železniku čak zabeležio dabl-dabl prosečni učinak. Postizao je 29,3 poena, uz 10,3 skokova i 4,5 asistencija. U finalu je odigrao 36 minuta i postigao 32 poena, a imao je i 12 uhvaćenih lopti, kao i sedam uspešnih dodavanja. Ostvario je ukupan indeks korisnosti – 41.

MN Press

Prvu zvezdu tima najbolje je ispratio godinu dana mlađi Nikola Đurišić, sin nekadašnjeg crnogorskog fudbalera Duška Đurišića i bivšeg kapitena naše odbojkaške reprezentacije Vesne Čitaković Đurišić. Rođen je 23. februara 2004. godine u belgijskom Gentu, visok je 204 cm i igra na poziciji beka. Ove sezone je na jednom meču bio u sastavu seniorskog tima Mege, bilo je to na utakmici sa Crvenom zvezdom u ABA ligi, ali nije ulazio u igru.

Pročitajte još

Ove sezone igra za OKK Beograd na dvojnu licencu..Odlične partije pruža u KLS, u toj ligi je jedan od najznačajnijih aduta tima koja sa klupe vodi Branislav Ratkovica. Na 25 utakmica ima prosek od 15,9 poena i 3,2 skoka. Protiv Pirota je 27. januara ubacio 28 poena, tri dana kasnije je Kolubari dao 25, protiv Tamiša je postigao 23…

Na prošlogodišnjem juniorskom turniru Evrolige ovaj igrač je imao prosek od 7,3 poena, 5,5 skokova i 2,8 asistencija. Ove godine je pokazao da je neverovatno napredovao, pa je i značajno popravio brojke – 19,3 poena, 6,8 skokova i 5,3 asistencije.

Kad se pogleda sve što je do sada ovaj tandem prikazao, jasno je da obojica imaju sve preduslove da ostave značajan trag u budućnosti. Međutim, dugačak je put pred njima, čeka ih još mnogo rada, truda i prepreka. O tome mogu da im pričaju treneri, ali i roditelji, koji dobro znaju šta je potrebno da bi se uspelo u sportu. Bitno je samo da posle uspeha u juniorskim danima – ostanu čvrsto na zemlji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike