Nekad su igrali Bogdanović i Gudurić: Kakvi talenti će se ove godine predstaviti u Železniku

25.03.2021

19:58 >> 20:26

0

Autor: M. Rogač

Turnir juniorske Evrolige igra se od petka do nedelje u hali FMP

Nekad su igrali Bogdanović i Gudurić: Kakvi talenti će se ove godine predstaviti u Železniku
Copyright MN Press

Svi koji su želeli na delu da vide košarkaške talente iz regiona dolazili su godinama unazad u Železnik. Hala FMP je već dugo mesto na kome se održavaju kvalifikacioni turniri juniorske Evrolige, to se nije promenilo ni ove sezone. Međutim, klinci će se ove godine boriti za mesto na fajnal-ejtu bez prisustva publike, pa će zainteresovani moći da ih vide samo na TV ekranima (prenosi svih utakmica su na Areni Sport).

Prošlogodišnji pobednik nadigravanja koje nosi naziv “Adidas Next Generation Tournament Marko Ivković” je beogradski Partizan. Crno-beli su bili spremni za put na F8 u Keln, ali je završnica zbog svetske pandemije otkazana… Domaćin je ekipa Crvene zvezde koja je godinama bila nedodirljiva na turniru u Beogradu (od 2011. do 2018). Niz crveno-belih prekinula je Mega pre dve godine, a onda je prošle trofej završio u rukama dečaka iz Humske.

I ovog puta Srbija će imati tri predstavnika na ovom nadmetanju. U grupi A će igrati Partizan, Zvezda, Makabi i Kluž, dok će se u grupi B takmičiti Olimpija, Budućnost, Lokomotiva i Mega. U grupnoj fazi će igrati svako sa svakim, a onda će provoplasirani timovi u nedelju da se sastanu u finalu (20.00). Na fajnal-ejt su se već plasirale ekipe Barselone i Real Madrida, posle pobeda na kvalifikacionim turnirima u Valensiji i Istanbulu. Pobednik iz Beograda će biti treći učesnik završnog turnira, a preostali će biti poznati posle dobijanja specijalnih pozivnica.

Juniori Crvene zvezde – prvaci Evrope 2014. godine / MN Press

Sastav Crvene zvezde: Nikola Topić (2005), Ognjen Vukas (2003), Lazar Gačić (2005), Filip Radaković (2004), Luka Vudragović (2004), Marko Mihailović (2003), Vladimir Pavlović (2004), Nikola Šaranović (2003), Andrija Vuković (2005), Ognjen Matović (2004), Aleksandar Topalović (2003), Filip Branković (2003).

Crveno-beli će u petak igrati protiv Kluža od 10.00 i Makabija od 18.00. Derbi sa Partizanom je na programu u subotu od 16.00.

Radili smo naporno u prethodnom periodu i spremali se za ovaj turnir – rekao je košarkaš Crvene zvezde Filip Branković. – Sigurno da se nadamo najboljem. Ove sezone ima mnogo ekipa koje se takođe sa pravom nadaju da će zabeležiti dobar rezultat i pobediti na ovom turniru. Idemo korak po korak, prva utakmica je najvažnija a ona nas očekuje već u petak na otvaranju turnira protiv rumunskog Kluža.

Glavne uzdanice trenera crveno-belih Miloša Obrenovića na ovom turniru trebalo bi da budu Filip Branković i Nikola Šaranović. Ovaj tandem je i prošle godine učestvovao na nadmetanju u Železniku, tako da dobro zna šta ih čeka.

Šaranović je i na sajtu Evrolige predstavljen kao jedna od budućih zvezda… Ove sezone prosečno beleži 11,9 poena i 8,3 skokova, ostvario je i pet dabl-dabl učinaka. Igra na poziciji krila, visok je 201 cm i ima sve predispozicije za modernu košarku – dobar je atleta, igra jaku odbranu, ima osećaj za skok.

Juniori Partizana posle pobede prošle godine u Beogradu / MN Press

Sastav Partizana: Bogdan Zagrađanin (2004), Srđan Popović (2003), Nikola Radovanović (2003), Marko Vukčević (2003), Vidan Dronjak (2003), Mihailo Petrović (2003), Aleksa Milenković (2004), Đorđije Jovanović (2003), Matija Vučić (2003), Ognjen Stanković (2005), Efe Tahmaz (2004), Krstić Marko (2004).

Crno-beli na turniru startuju protiv Makabija u petak od 12.00, drugi meč igraju istog dana protiv Kluža u večernjem terminu od 20.00, a u subotu se sastaju sa Crvenom zvezdom.

Ovo sada je talentovanija generacija, a ona koja je osvojila prošle sezone je bila iskusnija i više takmičarski nastrojena – rekao je trener Partizana Milivoje Lazić. – Naše ambicije su iste, želimo da promovišemo igrače i da iz utakmice u utakmicu što bolji utisak ostavimo i da probamo da pobedimo. Tim momcima treba da damo samopouzdanje, vetar u leđa i da probamo da ih vinemo u prvi tim. 

Partizan će na ovom turniru kao i prošle godine predvoditi Nikola Radovanović, koji ove sezone igra i u seniorskom timu crno-belih. Njega je i Evroliga navela kao jednu od mladih zvezda… Prošle godine je beležio značajne brojke i bio je jedan od najzaslužnijih za osvajanje prvog mesta.

Ekipa Mege na prošlogodišnjem turniru u Beogradu / MN Press

Sastav Mege: Danilo Labović (2003), Mihailo Milutinović (2003), Radovan Kompirović (2004), Nikola Jović (2003), Nikola Đurišić (2004), Andrija Vučurović (2003), Petar Avlijaš (2005), Ahmet Jonović (2003), Danilo Dožić (2005), Nikola Đapa (2004), Filip Stanojević (2003), Oleksandr Kobzystyi (2003).

Košarkaši Mege će u petak odigrati jednu utakmicu protiv Cedevita Olimpije od 14.00. U subotu će odmeriti snage sa Lokomotivom iz Krasnodara od 10.00, a onda od 20.00 sa ekipom Budućnosti iz Podgorice.

Jedva čekamo da takmičenje počne – rekao je trener Mege Dragoljub Avramović. – Ne bih govorio o tome koliko je težak kvalifikacioni turnir i koliko napora treba da se utroši, jer je to najveće klupsko takmičenje. Nema lakšeg ili težeg protivnika… Očekujem da igramo kvalitetnu i lepu košarku i da na najbolji mogući način predstavimo naš radi i talenat koji posedujemo. 

U ekipi Mege ove sezone glavnu reč vodi veoma perspektivni Nikola Jović, koji je i na debiju u ABA ligi pokazao zašto ga smatraju najvećim potencijalom. On je učestvovao i prošle godine sa starijima, a sada se očekuje da bude glavna karika tima Dragoljuba Avramovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike