Ekskluzivno iz Engleske za 24sedam: Zvao bih Đanija Ćurčića i Savu Miloševića u "Drim tim"

06.10.2020

05:17 >> 13:25

0

Autor: Jovan Terzić

Sećate li se Harčester junajteda i Linde Blok? Razgovarali smo sa jednim od scenarista izuzetno popularne serije s kraja devedesetih i početka dvehiljaditih

Ekskluzivno iz Engleske za 24sedam: Zvao bih Đanija Ćurčića i Savu Miloševića u "Drim tim"
Copyright Profimedia

Ljubičasti dres Harčester junajteda, Linda Blok, Karl Flečer, Studio B… Zvuči poznato?

Ako ste rođeni 80-ih godina prošlog veka i volite fudbal, sigurno ste među mnogima koji su nestrpljivo čekali nove epizode serije “Drim Tim” o izmišljenom engleskom klubu.

Za one koji ne znaju ili su zaboravili, prva sezona posvećena je omladinskom timu, ali su dešavanja potom prebačena na seniore koje je predvodio golgeter na terenu, a zavodnik van njega – Karl Flečer (Teri Kili). Omiljena je bila i atraktivna predsednica kluba Linda Blok (Alison King), koja je fotelju preuzela od supruga “sumnjive biografije” Džerija (Majkl Melija).

“Drim tim” je brzo od serije sportske tematike postao sapunica, mada su producenti zadržali praksu da redovno prikazuju i odlično montirane utakmice “zmajeva” u Premijer ligi, Ligi šampiona i tadašnjem Kupu UEFA.

Englezi su Harčester junajted mogli da prate od 14. oktobra 1997. do 3. juna 2007, a u međuvremenu je ova serija postala vrlo popularna i u Srbiji. Tim povodom kontaktirali smo jednog od scenarista, engleskog pisca Iana Ridlija, poznatog i po pisanju autobiografije čuvenog Tonija Adamsa o njegovom lečenju od alkoholizma.

Da li ste znali koliko je “Drim tim” bio popularan u Srbiji?

– Ne! Nisam imao pojma, tako da sam prijatno iznenađen. Mislio sam da će to biti serija zanimljiva isključivo Britancima, ali treba imati u vidu da je tada Premijer liga bila u naletu i bilo je pitanje vremena kada će se ljubitelji fudbala iz drugih država zainteresovati za ono što se dešava u Engleskoj, a nemoguće je videti u TV prenosima – istakao je Ridli za 24sedam i dodao:

– Da sam znao koliko će “Drim tim” biti popularan u Srbiji, insistirao bih kod producenata da angažuju Sašu Ćurčića ili Savu Miloševića. Oni su igrali u Engleskoj sredinom devedesetih, kada se rodila ideja o ovoj seriji. Uživao sam gledajući Sašu Ćurčića kako dribla protivničke igrače, a kao i većina engleskih navijača iz tog vremena, sećam se Miloševićevog sjajnog gola protiv Lidsa kojim je Aston Vila osvojila Liga kup. 

Ridli je učestvovao u stvaranju više od 20 epizoda popularne serije. Pitali smo ga da izdvoji omiljenu.

– Pisao sam za drugu, treću i četvrtu sezonu serije. Među najdražim mi je epizoda kada je Luis Amor Rodrigez (Martin Kruz) razmišljao o povratku u Argentinu, ali ga je Linda nagovorila da ostane. Uspeo sam tada da ubedim producente da iskoriste pesmu “Don’t go away”, grupe “Oasis”. Delove te epizode snimali smo na stadionu Birmingema… Uživao sam i radeći epizodu s kraja druge sezone, u kojoj je bila pucnjavana na “Vembliju”. Omiljena mi je, ipak, kada je Harčester izgubio 0:5 od Mančester junajteda. U njoj sam pisao deo kada se ekipa nalazi u autobusu po povratku sa “Old Traforda” i sluša na radiju uključenja navijača koji ih kritikuju. Tenzija toliko naraste da se igrači pobiju međusobno, a kako se autobus nalazio na benzinskoj pumpi pored auto-puta, napadnu ga nezadovoljni navijači i nastane opšti haos. Verujem da je sve to bilo komično gledaocima.

Da li biste sa ove distance nešto promenili? Na internetu se može naći dosta negativnih komentara povodom velikog broja ubijenih i umrlih u seriji.

Saradnja sa Tonijem Adamsom

Ian Ridli je autor dve knjige o čuvenom bivšem štoperu i kapitenu Arsenala, Toniju Adamsa.

– Izuzetno sam ponosan na knjigu “Adikted” (Zavisan, prim. aut.), koja je objavljena 1998. godine. Mislim da je pomogla mnogima, jer znam da su i Toniju i meni prilazili ljudi i govorili da su posle čitanja uspeli da prevaziđu problem sa alkoholizmom i naprave pozitivne promene u svojim životima. Napisali smo pre nekoliko godina i knjigu “Sober” (Trezan, prim.aut), koja je obeležila 20 godina od kada je Toni prestao da pije. On je sjajna osoba i ponosan sam što sam njegov prijatelj. Redovno smo u kontaktu, pokrenuo je humanitarnu organizaciju “Sportska šansa” za pomoć sportistima koji imaju probleme sa zavisnošću i mentalnim zdravljem. Ja sam jedan od poverenika te organziacije.

Toni Adams i Ian Ridli Foto: Privatna arhiva Ian Ridley/24sedam

– Mislim da je “Drim tim” imao dosta sjajnih priča. Kasnije je u Engleskoj emitovana i serija “Žene fudbalera” u kojoj je iskorišćeno nekoliko priča po uzoru na one iz “Drim tima”. Ja sam u to vreme radio i kao sportski novinar, pa sam od pojedinih igrača iz Premijer lige dobijao ideje i predloge za scenario. Među njima je bila zavisnost od kocke… A, što se tiče česte pojave smrti u seriji, ona je sama po sebi dramatična i dobar materijal za priču. Setite se samo koliko bude ubistava u detektivskim pričama. Morate, takođe, razumeti da je to dobar način da se promene likovi kada neko možda samoinicijativno želi da napusti seriju. Sećam se da je jedan mladi glumac konstantno kasnio i izostajao sa snimanja, pa su producenti odlučili da njegov lik bude ubijen!

Harčester junajted je izmišljen klub, ali da li vas asocira na neki pravi?

– Dok sam pisao za “Drim tim” uvek sam na Harčester gledao kao na Lester siti – klub koji je ispod najvećih, ali sposoban da bude konkurentan sa njima. Inače, naši tehničari su koristili baš Lesterove utakmice za snimanje jer je njegov plavi dres bilo lako u montaži obojiti u Harčesterov ljubičasti.

Koji je vaš omiljeni lik u ovoj seriji?

– Voleo sam da pišem za Lindu Blok (Alison King) i Luisa Amora Rodrigeza (Martin Kruz). Među njima je bila odlična hemija jer su sjajni glumci. Martin je iz Australije, pa je morao dosta da se trudi kako bi govorio akcentom Argentinca. Moja je ideja bila da ga učinimo igračem-menadžerom, i posebno sam ponosan zbog toga. Alison je isto odlična glumica, sada glumi u najpopularnijoj britanskoj sapunici – “Koronejšn strit”. Karl Flečer (Teri Kili) je, takođe, bio dobar za duhovite dijaloge, kao i Lindin muž Džeri (Majkl Melija). Uživao sam u epizodi kada ceo tim ode na pejntbol, a Džeri se pojavi u pravoj uniformi generala! Dopalo mi se i kada sam pisao njegovu poslednju rečenicu u seriji. Neko ga je pitao: “Zar ti nisi Džeri Blok”, a on odgovorio: “Bio sam”.

Postavljanje žene na mesto predsednika fudbalskog kluba bio je vrlo originalan. Da li je “Drim tim” bio ispred svog vremena?

– Da, svakako. Originalna ideja bila je da serija bude o omladinskom timu, ali kada je “Skaj” kupo pravo emitovanja, tražili su da se više pažnje posveti seniorima. U Engleskoj je već postojala serija “Menadžeri”, ali mislim da je Linda prva žena predsednik nekog kluba u Premijer ligi. Bila je dobra u tome i nadam se da je poslužila kao primer drugim damama.

Koja vam je omiljena pobeda “ljubičastih”?

– To je definitivno pobeda protiv Mančester junajteda u finalu FA kupa 1999, na kraju druge sezone, kada se dogodio napad snajperiste na “Vembliju” (u kom je ranjen Luis Amor Rodrigez). Tu utakmicu je pratila i odlična muzička pozadina: “The Purple’s Reign”.

Možete li se setiti nekih od zvezda Premijer lige koje su se pojavljivale u seriji?

– Sećam se da sam zvao Džona Gregorija, koji je u to vreme bio trener Aston Vile, da glumi sebe u jednoj epizodi za koju sam pisao. Uloga mu je bila da pokuša da kupi igrača Harčestera. Hari Rednap i Ron Etkinson su se, takođe, pojavljivali.

Koliko je “Drim tim” doprineo promociji Premijer lige i da li bi danas trebalo snimiti neku sličnu seriju?

– Često sam razmišljao kako bi bilo odlično vratiti “Drim tim” u modernu eru Premijer lige. Bila je to definitivno serija koja je gledaocima približila glamur engleskog fudbala i zainteresovala mnoge za dešavanja u Premijer ligi. Možda bi “Skaj” mogao ponovo da je pusti, ali moguće da bi nastao problem oko toga ko poseduje vlasnička prava.

“Dah tuge” u sećanje na suprugu

Čime se Ian Ridli bavi danas?

– Posle 40 godina u sportskom novinarstvu, tokom kojih sam pisao za “Gardijan”, “Obzerver”, vikend izdanje “Dejli Mejla”…, povukao sam se pre nekih pet godina. Sada pišem knjige i imam malu izdavačku kuću. Radim i na scenariju za film o jednom bokseru. Pre dve godine napisao sam triler roman “Spoljni krug”… Nažalost, prošle godine mi je umrla supruga – Viki Orvis, poznata sportska novinarka u Engleskoj koja je pratila fudbal i atletiku. Napisao sam knjigu o njoj, tugovanju i gledanju kriketa. Izašla je letos, a zove se “Dah tuge“.

Da li je sadašnjoj Premijer ligi potrebna jedna Linda Blok?

– Bilo bi lepo videti da se na čelu nekog velikog kluba nalazi žena. Možda u Čelsiju ili Mančester junajtedu. Dugo sam u fudbalu i uverio sam se da žene mogu odlično da rade u klubovima. One donose drugačiju perspektivu, a imaju i manji ego od muškaraca.

Sa kojim aktivnim igračem bi mogao da se poistoveti Karl Flečer?

– Možda Džek Griliš iz Aston Vile. Zvezda je u svom klubu, ima šarm i samopouzdanje. Ume da bude drzak, ali i duhovit.

Pored pisanja, imate i iskustvo rukovođenja klubom.

– Dvaput sam bio predsednik Vejmuta, jednom Sent Albans sitija, a bio sam i potpredsednik Salisburija. Reč je o malim klubovima, ali veoma važnim u životima svojih navijača. Uvek sam govorio da je jedina razlika između rukovođenja Mančester junajtedom i Vejmutom u broju nula na kraju novca kojim klub raspolaže. U oba slučaja morate da zadovoljite igrače, trenere, osoblje, navijače i medije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike